Η επίδραση της μουσικής στη ζωή μας.

Η επίδραση της μουσικής στη ζωή μας.

Δεν είναι ενδιαφέρον το πώς το άκουσμα ενός συγκεκριμένου τραγουδιού μπορεί να μας φέρει πίσω μια ιδιαίτερη μνήμη ή να μας κάνει να νιώσουμε χαρούμενοι / ήρεμοι / γεμάτοι ενέργεια;
Οι άνθρωποι γεννιούνται με την ικανότητα αντίληψης της διαφοράς μεταξύ μουσικής και θορύβου. Οι εγκέφαλοί μας έχουν διαφορετικές διαδρομές για την επεξεργασία των επιμέρους στοιχείων της μουσικής, όπως η μελωδία, ο ρυθμός, το χρώμα, κλπ. Η γρήγορη μουσική μπορεί πραγματικά να αυξήσει τον καρδιακό ρυθμό, την αναπνοή και την αρτηριακή μας πίεση, ενώ η βραδύτερη μουσική τείνει να έχει το αντίθετο αποτέλεσμα.

Ενώ οι επιπτώσεις της μουσικής στους ανθρώπους δεν έχουν κατανοηθεί και ερευνηθεί πλήρως ακόμα, οι μελέτες έχουν δείξει ότι όταν ακούμε μουσική σύμφωνα με τις προτιμήσεις μας, ο εγκέφαλος απελευθερώνει μια χημική ουσία που ονομάζεται ντοπαμίνη και έχει θετικές επιπτώσεις στη διάθεση. Η μουσική μπορεί να μας κάνει να νιώθουμε δυνατά συναισθήματα, όπως χαρά ή θλίψη ή φόβο και πολλά άλλα. Σύμφωνα με ορισμένους ερευνητές, η μουσική μπορεί ακόμη και να έχει τη δύναμη να βελτιώσει την υγεία και την ευημερία μας.

Αν και χρειάζονται περισσότερες μελέτες για να επιβεβαιωθούν τα πιθανά οφέλη της μουσικής για την καθημερινότητα και την υγεία μας , αρκετές έχουν δείξει ότι η ακρόαση μουσικής μπορεί να έχει τις ακόλουθες θετικές επιπτώσεις στην υγεία.

Βελτιώνει τη διάθεση.
Μελέτες δείχνουν ότι η ακρόαση μουσικής μπορεί να ωφελήσει γενικά στην ευημερία, να ρυθμίσει τα συναισθήματα και να δημιουργήσει ευτυχία και χαλάρωση στην καθημερινή ζωή.

Μειώνει το άγχος.
Ακούγοντας τη «χαλαρωτική» μουσική (που γενικά θεωρείται ότι έχει αργό ρυθμό, χαμηλό βήμα και ίσως χωρίς στίχους) έχει αποδειχθεί ότι μειώνει το άγχος στους υγιείς ανθρώπους και στους ανθρώπους που υποβάλλονται σε ιατρικές επεμβάσεις (π.χ. χειρουργική, οδοντιατρική, κολονοσκόπηση). Σε μελέτες ανθρώπων με καρκίνο, η ακρόαση μουσικής σε συνδυασμό με τη συνήθη φροντίδα και ιατρική παρακολούθηση μείωσε αισθητά το άγχος τους.

Βελτιώνει την άσκηση.
Μελέτες δείχνουν ότι η μουσική μπορεί να βελτιώσει την αερόβια άσκηση, να ενισχύσει την πνευματική και σωματική διέγερση και να αυξήσει τη συνολική μας απόδοση.

Βελτιώνει τη μνήμη.
Έρευνες έχουν δείξει ότι τα επαναλαμβανόμενα στοιχεία του ρυθμού και της μελωδίας βοηθούν τα μυαλά μας να διαμορφώνουν μοτίβα που ενισχύουν τη μνήμη. Σε μια μελέτη των επιζώντων εγκεφαλικού επεισοδίου, η ακρόαση μουσικής τους βοήθησε να βιώσουν περισσότερη λεκτική μνήμη, λιγότερη σύγχυση και καλύτερη εστιασμένη προσοχή.

Εξουδετερώνει τον πόνο.
Σε μελέτες ασθενών που αναρρώνουν από τη χειρουργική επέμβαση, όσοι είχαν ακούσει μουσική πριν, κατά τη διάρκεια ή μετά από χειρουργική επέμβαση είχαν λιγότερο πόνο και μεγαλύτερη γενική ικανοποίηση σε σύγκριση με ασθενείς που δεν άκουγαν μουσική ως μέρος της φροντίδας τους.

Παρέχει “άνεση”.
Η μουσικοθεραπεία έχει επίσης χρησιμοποιηθεί για να βοηθήσει στην ενίσχυση της επικοινωνίας, της αντιμετώπισης και της έκφρασης συναισθημάτων όπως ο φόβος, η μοναξιά και ο θυμός σε ασθενείς που πάσχουν από σοβαρές νόσους και οι οποίοι βρίσκονται στο τέλος της ζωής τους.

Καταπολεμά εγκεφαλικές νόσους.
Η ακρόαση μουσικής μπορεί επίσης να βοηθήσει τους ανθρώπους, παραδείγματος χάριν με τη νόσο του Αλτσχάιμερ, να ανακτήσουν χαμένες μνήμες ή ακόμη και να βοηθήσει στο να διατηρηθούν κάποιες πνευματικές ικανότητες.

Βοηθά τα παιδιά με διαταραχή του φάσματος του αυτισμού.
Μελέτες παιδιών με διαταραχή του φάσματος του αυτισμού που έλαβαν μουσικοθεραπεία έδειξαν βελτίωση στις κοινωνικές αντιδράσεις, τις δεξιότητες επικοινωνίας και τις δεξιότητες προσοχής.

Βοηθά τα βρέφη στα πρώτα χρόνια της ζωής τους.
Η ζωντανή μουσική και τα νανουρίσματα μπορεί να επηρεάσουν τα ζωτικά όργανα, να βελτιώσουν τις διατροφικές συνήθειες, ακόμη και τις διακυμάνσεις της διάθεσής τους.

Η μουσική, θεωρώ πως πρόκειται για ένα θαύμα, για κάτι που έχει μόνο θετικές επιδράσεις στις ζωές μας. Προσωπικά με έχει “συντροφεύσει” και σε κακές και σε καλές στιγμές και φάσεις της ζωής μου και αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι στην καθημερινότητα μου.

[Όταν θα ήθελα να χαλαρώσω θα άκουγα jazz, όταν θα ήθελα να τρέξω/ να πάω γυμναστήριο θα άκουγα metal, drum and bass, swing, όταν θα ήθελα να μείνω μόνος μου/ δεν ήμουν τόσο καλά θα άκουγα ροκ, κλασική μουσική και μπαλάντες και όταν θα ήθελα να δημιουργήσω κάτι ή να κάνω brainstorming θα άκουγα funk και blues…]

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *