Μένουμε ψυχικά υγιείς στο σπίτι.

Μένουμε ψυχικά υγιείς στο σπίτι.

“Βρισκόμαστε στη μέση ενός πολέμου”, “Δεν είναι μια άσκηση ετοιμότητας, αλλά μια πραγματική μάχη…”, “Ο κόσμος έχει ξεχυθεί στα σούπερ μάρκετ… 700% η άνοδος στη ζήτηση απολυμαντικών.”, “Οι μάσκες τελειώνουν.”, “Χ ο αριθμός των νεκρών στην Ιταλία… Ψ στην Ισπανία”, “Ανεξέλεγκτη η κατάσταση στην Αγγλία.” Φυσικά, κανείς δε μπορεί να μειώσει τη σοβαρότητα της κατάστασης. Ωστόσο, για να βγούμε και ψυχικά (εκτός από σωματικά) αλώβητοι από αυτήν την περίοδο εγκλεισμού και ωριαίου καθημερινά βομβαρδισμού με ειδήσεις για τα κρούσματα και τα θύματα του κορωνοϊού, χρειαζόμαστε εκείνη την ποσότητα του φόβου ώστε να μένουμε στο σπίτι και να τηρούμε τους κανόνες και αυτήν την ποσότητα του ρεαλισμού και της ψυχραιμίας που να μας επιτρέπει, εφόσον είμαστε στο σπίτι, να διατηρούμε την αισιοδοξία, τη δημιουργικότητα και την παραγωγικότητά μας. Στόχος αυτού του άρθρου ΔΕΝ είναι να σας πω κι εγώ τα μέτρα αυτοπροστασίας που θα πρέπει να τηρήσετε (άλλωστε, αυτού του είδους τις πληροφορίες τις παρέχει αναλυτικότατα κι ο ΕΟΔΥ -εκτός από τη Μενεγάκη- εδώ), αλλά για να δώσω κάποιες προτάσεις για να περάσετε καλά και στο σπίτι αλλά και για να αποφύγετε τις υπερβολικές δόσεις άγχους και φόβου που δεν ωφελούν κανέναν.

Τσάι με λεμόνι στο μπαλκόνι

Είτε τσάι με λεμόνι είτε καφές είτε τίλιο είτε σμούθιζ -που ‘ναι και πολύ τάση- πάρε ό,τι σου αρέσει και βγες στο μπαλκόνι ή στο παράθυρο για να συνθέσεις όσο περισσότερη D γίνεται. Γνωστή και ως “βιταμίνη του ήλιου”, προσφέρεται άπλετη και τσάμπα, ενώ βελτιώνει τη διάθεση, ενισχύει τα επίπεδα ενέργειας, δυναμώνει τους μύες κι έχει αντικαρκινική δράση.
Καλή συμβουλή:
-Βάλε αντηλιακό. Οι ακτίνες UV δεν καταλαβαίνουν από παραβίαση ιδιωτικού χώρου…
Το μπαλκόνι σε πολυκατοικία ενδείκνυται και για κοινωνικοποίηση από απόσταση ασφαλείας.

Βάλε μουσική

Η μουσική είναι ίσως ένα από τα καλύτερα αντίδοτα για το έντονο άγχος και ίσως η καλύτερη πρόληψη για την κατάθλιψη. Διεγείρει τον εγκέφαλο και κρατά ζωντανές πολλές από τις αναμνήσεις σου, σε κρατά σε συναισθηματική επαγρύπνηση, ενώ ταυτόχρονα δύναται και να σε χαλαρώσει. (για περισσότερες πληροφορίες για τα οφέλη δείτε: Η επίδραση της μουσικής στη ζωή μας) Βάλε δυνατά την αγαπημένη σου playlist ή το αγαπημένο σου cd, κλείσε μάτια και φαντάσου το ιδανικό σκηνικό, στο οποίο θα ‘θελες να βρίσκεσαι ή ακόμα καλύτερα σκέψου το μέρος στο οποίο θέλεις να πας μαζί με τα άτομα που επιθυμείς, μόλις τελειώσει αυτή η περίοδος εγκλεισμού.
Καλές συμβουλές:
Επειδή ο περισσότερος κόσμος βρίσκεται τις περισσότερες ώρες στο σπίτι καλό είναι αυτό να μη γίνεται σε ώρες κοινής ησυχίας.
Ή βάλε ακουστικά και άκου όποτε θες.

Τραγούδα

Άφωνος ή όχι, εκτός από τα σωματικά οφέλη που επιφέρει -εξασκώντας τους πνεύμονες και βελτιώνοντας την κυκλοφορία του αίματος- με το τραγούδι απελευθερώνονται ενδορφίνες, που μας κάνουν να νιώθουμε αμέσως πιο ευτυχισμένοι καθώς και η ωκυτοκίνη, η οποία είναι ένας φυσικός τρόπος ανακούφισης από το άγχος και τα συναισθήματα της κατάθλιψης και της μοναξιάς.
Καλές συμβουλές:
– Κι εδώ καλό είναι να αποφύγεις τις ώρες κοινής ησυχίας.
– Επίσης, αν δεν έχετε καλή φωνή, συστήνεται η χρήση ωτοασπίδων από συγκάτοικους και γείτονες. Τουλάχιστον, αυτές δεν έχουν υπερκοστολογηθεί και υπάρχουν σε αφθονία στα φαρμακεία. (ακόμα)

Ώρα για “ξεσκούριασμα”

Κι επειδή τρώμε τρώμε και σταματημό δεν έχουμε, καλό είναι να ασκούμαστε που και που… Κι αν βαριέσαι τις αμιγώς γυμναστικές ασκήσεις, υπάρχει κι ο χορός (είτε ξέρεις είτε όχι). Τα οφέλη πολλά και γνωστά: ενίσχυση μνημονικής και γνωστικής λειτουργίας του εγκεφάλου, τόνωση αυτοπεποίθησης αλλά και της σεξουαλικής διάθεσης κ.ο.κ.
Καλή συμβουλή:
-Αν επιλέξεις τον χορό ως άσκηση, μη έχοντας γυμναστεί εδώ και καιρό και χωρίς να έχεις ξανακάνει, καλό είναι να επιδείξεις προσοχή γιατί καραδοκούν και κάτι κράμπες και διαστρέμματα… Και μιλώ εκ πείρας. (όχι δικής μου, μιας φίλης από το χωριό…)

Παίξτε με υπευθυνότητα

Όσοι είχατε την τύχη ή την ατυχία να πρέπει να συνυπάρξετε με συγκεκριμένα άτομα στο σπίτι, μπορείτε να αξιοποιήσετε το χρόνο που έχετε με videogames, επιτραπέζια, παιχνίδια ρόλων, παντοντίμες και ό,τι λογής παιχνίδι έχετε στη διάθεσή σας. Κι επειδή οι “τριβές” δίνουν και παίρνουν, μπορείτε να εκτονώσετε την έντασή σας στο παιχνίδι.
Καλή συμβουλή:
-Απομακρύνετε αιχμηρά αντικείμενα.

Ώρα για “κάψιμο”

Δείτε τις ταινίες και τις σειρές που θέλατε εδώ και καιρό και δεν προλαβαίνατε. Στο blog μας θα βρείτε σε άρθρα κάμποσες προτάσεις. (Τσεκάρετε: Δύο κωμικές σειρές κατάλληλες για καραντίνα αλλά και την κατηγορία Ψυχαγωγία)
Καλή συμβουλή:
-Μην “καείτε” πολύ…

Ώρα για διάβασμα

Τι πιο ωραίο, τώρα που είσαι μέσα, από το να φτιάξεις με τη φαντασία σου τις εικόνες, να προβληματιστείς και να ταξιδέψεις νοητά με το ερέθισμα που μπορεί να σου δώσει ένα βιβλίο (Δες: Δύο προτάσεις βιβλίων για το Σαββατοκύριακο) ή ένα αξιόλογο blog (βλέπε wordlyhub.com);
Καλή συμβουλή:
Υπάρχουν διαθέσιμα στο διαδίκτυο πολλά ψηφιακά βιβλία για όλα τα γούστα.

Ώρα για ξεκαθαρίσματα

Ήρθε η ώρα για το ντικλάτερ που έλεγες ότι θα κάνεις εδώ και καιρό στη ντουλάπα/κουζίνα/αποθήκη κλπ και δεν προλάβαινες… Τώρα είναι η ώρα. Ένας χώρος με άχρηστα και περιττά αντικείμενα, όσο πιο δυσλειτουργικός είναι πρακτικά τόσο περισσότερες δυσλειτουργικές προεκτάσεις έχει στην ψυχολογία μας. Ένα πολύ απλό παράδειγμα που μπορεί να σε βοηθήσει να καταλάβεις ότι έχεις περιττά πράγματα είναι να σκεφτείς πόσες φορές μέσα στη μέρα σου τα ψάχνεις και δυσκολεύεσαι να τα βρεις. Τώρα, λοιπόν που έχεις αρκετό χρόνο μέσα στη μέρα, είναι μια καλή ευκαιρία να διώξεις τα άχρηστα πράγματα και κυρίως αυτά που θα βρεις τυχαία κάπου καταχωνιασμένα και δε θυμόσουν ΚΑΝ την ύπαρξή τους και να τα χαρίσεις (μετά την καραντίνα) σε κάποιον που ίσως να του φανούν χρήσιμα.

Ψυχικό ξεκαθάρισμα

Κι αφού τελειώσεις με τα ξεκαθαρίσματα στο σπίτι, ώρα για να σκεφτείς. Ο χρόνος που σου δίνεται (εξαιρουμένων των εργαζομένων που δεν έχουν χρόνο ούτε για δείγμα) είναι σαν ένα μικρό PAUSE από την καθημερινότητα, η οποία πολλές φορές σου αφήνει ελάχιστα περιθώρια για να σκεφτείς και να αναλογιστείς για τη ζωή σου. Το PAUSE, λοιπόν είναι πατημένο κι εσύ έχεις την ευκαιρία να δεις από μία απόσταση τη ζωή σου, να σκεφτείς πώς τη θες, αν δε σου αρέσει, να την αλλάξεις, να ονειρευτείς, να θέσεις στόχους, να “κρατήσεις” γερά τους ανθρώπους που αγαπάς, να διώξεις τους τοξικούς, αλλά και οποιαδήποτε τοξική συνήθεια είχες πριν στην καθημερινότητά σου. Σου δίνεται μια ευκαιρία γι’ αλλαγή και αυτοβελτίωση. Μην την αφήσεις να πάει χαμένη.

Οι επιλογές πολλές… Ο χρόνος αρκετός… Ξόδεψέ τον έξυπνα!
Το σύνθημα αλλάζει:

Μένουμε ψυχικά υγιείς στο σπίτι.

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *