“Μεταθανάτια” Εκκλησία

“Μεταθανάτια” Εκκλησία

Για να γίνω σαφής με τον όρο εκκλησία αναφέρομαι στην αρχή της Εκκλησίας της Ελλάδος. Δεν αναφέρομαι σε κανέναν πιστό, ιερέα και οιονδήποτε σχετικό με την χριστιανική πίστη μεμονωμένα.

Αναφέρομαι στην εκκλησία που σήμερα εξέδωσε αυτό:

“Η Εκκλησία παραμένει σταθερή στις θέσεις της και όπως έχει τονίσει παλαιότερα, για όποιον επιλέγει την αποτέφρωση δεν θα τελείται νεκρώσιμος ακολουθία και μνημόσυνο ενώ επαφίεται στη διακριτική ευχέρεια του οικείου μητροπολίτου η τέλεση απλώς τρισάγιου.”

«Η αποτέφρωση του σώματος δεν είναι σύμφωνη προς την πράξη και παράδοση της Εκκλησίας για θεολογικούς, κανονικούς και ανθρωπολογικούς λόγους».

Ήδη, οι ιερείς στη Μητρόπολη Θηβών έχουν ξεκαθαρίσει ότι δεν θα δεχθούν να τελέσουν νεκρώσιμη ακολουθία σε άτομο που αποφάσισε την καύση και όχι την ταφή του σώματός του, χαρακτηρίζοντας την πρακτική της αποτέφρωσης «αντιπαραδοσιακή και αντιχριστιανική».

Αποτέλεσμα εικόνας για καυση νεκρων

Η εκκλησία λοιπόν θέλει να έχει τον έλεγχο πάνω μας και μετά θάνατον. Η ελληνική εκκλησία βέβαια ως μέρος της ορθόδοξης απαγορεύει την καύση νεκρών και εξαπολύει απειλές σε όσους την επιλέξουν. Βέβαια σε όλες τις άλλες χριστιανικές χώρες (καθολικές και προτεσταντικές) η καύση των νεκρών είναι πλήρως αποδεκτή από το εκεί ιερατείο. Τι παραπάνω μπορεί να ξέρει για την χριστιανική πίστη η εκκλησία της Ελλάδος και της ορθοδοξίας; Με ποιο δικαίωμα ορίζει στον πιστό χριστιανό το πως θα αντιμετωπιστεί το σώμα του μετά θάνατον; Πόσο θράσος χρειάζεται για να απαγορευτεί στην οικογένειά του να έχει την κηδεία και τα μνημόσυνα που, σύμφωνα με τη θρησκεία, είναι απαραίτητα για το καλό κατευόδιο του νεκρού;

Ως άθρησκος δεν έχω άμεση επαφή με το ζήτημα αλλά δε γίνεται να μην καυτηριάσω την αδιάλλακτη στάση της ορθόδοξης εκκλησίας στο ζήτημα αυτό. Γίνεται φανερό λοιπόν πως πέφτουν άλλα ζητήματα στο τραπέζι. Η ταφή των νεκρών όπως θα γνωρίζετε οι περισσότεροι κοστίζει μίνιμουμ 400-500 ευρώ (εκκλησία, γραφείο τελετών, ενοικίαση χώρου ταφής, κατασκευή μνήματος). Υπάρχει λοιπόν μια ολόκληρη επιχείρηση και μια οικονομική αλυσίδα που βασίζεται στην ταφή των νεκρών και η οποία θα χάσει πολλά αν επιτραπεί η καύση.

Γίνεται εύκολα αντιληπτό πως η εκκλησία λειτουργεί με βάση το οικονομικό συμφέρον. Η ίδια εκκλησία που δε φορολογείται ως επιχείρηση με έσοδα. Η ίδια εκκλησία που δεν έδωσε το παραμικρό από την τεράστια περιουσία της για να μειωθεί το χρέος της χώρας. Η ίδια εκκλησία που δεν ανοίγει τους ναούς σε καθημερινή βάση για να μπορούν οι άστεγοι να κοιμούνται σε ανθρώπινες συνθήκες. Η ίδια εκκλησία που ανέχεται τον Άνθιμο και τον Αμβρόσιο να εξαπολύουν πύρινους λόγους κατά των ξένων και των ομοφυλόφιλων.

Συγνώμη φίλε χριστιανέ αλλά νομίζω πως αξίζεις μια καλύτερη εκκλησία.

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *