Μια σύντομη ιστορική αναδρομή για τον Michael Jackson! #Kingofpop

Μια σύντομη ιστορική αναδρομή για τον Michael Jackson! #Kingofpop

Ο Michael Joseph Jackson γεννημένος στις 29 Αυγούστου 1959, αποτέλεσε σταθμό στον χώρο των καλλιτεχνών τον 20ο αιώνα ως τραγουδιστής, χορευτής, στιχουργός και σκηνοθέτης (των περισσότερων βίντεο κλιπ των τραγουδιών του). Το ευρέως διαδεδομένο παρατσούκλι του… ,κατι ταπεινό, “Βασιλιάς της ποπ”!

Η πρώτη επίσημη μουσική εμφάνισή του έγινε το 1969 σαν μέλος του συγκροτήματος των Jackson 5, μαζί με τα αδέλφια του και ο ρόλος τους ήταν να ανοίγουν το πρόγραμμα των εμφανίσεων του συγκροτήματος “the Supremes”. Το ίδιο έτος “ανέβηκαν” στην κορυφή του Billboard hot 100 chart με το τραγούδι “I want you back”. Το 1971-1972 η μπάντα τους είχε γίνει τόσο διάσημη που δημιουργήθηκε ακόμη και ομότιτλο cartoon.

Το 1976 η μπάντα μετονομάζεται πλέον σε “Jacksons” (έπειτα από την αποχώρηση ενός από τα αδέλφια με σκοπό να κάνει σόλο  καριέρα) και το 1978 γνωρίζουν μεγάλη επιτυχία με το άλμπουμ “Destiny”. Παράλληλα με την μπάντα, ο Michael κάνει και το πρώτο του σόλο βήμα (είχαν προηγηθεί και κάποια άλλα σόλο άλμπουμ σε μικρότερη ηλικία, στα 13 του) με την κυκλοφορία του άλμπουμ “Off the wall” το 1979 με τραγούδια όπως “Don’t Stop ‘Til You Get Enough,” “Rock with You,” “She’s Out of My Life” , μια κίνηση η οποία εν τέλει έδωσε τρελή ώθηση και στο συγκρότημά τους.

Το 1982 και αφού πλέον πορεύεται μόνος του στη μουσική βιομηχανία, κυκλοφορεί το “Thriller“. Το άλμπουμ αυτό έμεινε στην κορυφή των chart για 80 εβδομάδες και αποτελεί το άλμπουμ με τις περισσότερες πωλήσεις στην ιστορία. (με τα κορυφαία “Beat It”, “Billie Jean”, “Thriller”). Η επιτυχία συνεχίστηκε με την κυκλοφορία του “Bad” 1987, το οποίο αποτέλεσε το 1ο άλμπουμ στην ιστορία με 5 από τα τραγούδια του να είναι στο Billboard hot 100. Η ανοδική του πορεία δεν σταμάτησε όμως εκεί, η επιτυχία συνεχίστηκε με τα επόμενα άλμπουμ “Dangerous” 1991, “HIStory” 1995 και “Invincible” 2001.

Εκτός όμως από την στουντιακή του καριέρα, σάρωνε και σαν live perfomer, με τις live εμφανίσεις του συνδυάζοντας τέλεια τις μουσικές και τις χορευτικές του ικανότητες. Να αναφέρουμε και ότι έφερε στη δημοσιότητα μια καινοτομία, το διάσημο moonwalk, μια από τις πιο χαρακτηριστηκές του χορευτικές κινήσεις.

Οι καλύτερες live εμφανίσεις του που έμειναν στην ιστορία ειναι:
• Στα MTV Video Music Awards, τον Σεπτέμβριο του 1995.
• Στο Los Angeles στην εκδήλωση “25 year Motown label anniversary”, τον Μάρτιο του 1983.
• Καθ’ όλη τη διάρκεια του HIStory tour 1996-1997 (σοβαρά, δεν υπήρξε ούτε μια κακία – μέτρια εμφάνιση), με κορυφαία την εμφάνισή του στο Μόναχο το 1997.
• Στα Grammy’s του 1988.
• Και στη συναυλία του στο Βουκουρέστι το 1992.

Οι κυριότερες μουσικές του επιρροές που διαμόρφωσαν εν τέλει το δικό του προσωπικό μουσικό ύφος, ήταν οι εξής: James Brown, Little Richard, Jackie Wilson, Diana Ross, Fred Astaire, Sammy Davis Jr., Gene Kelly, David Ruffin. Το ιδιαίτερο μουσικό αυτό ύφος συνδύαζε πάρα πολλά είδη μουσικής, όπως pop, soul, blues, funk, rock, disco, post-disco, dance-pop και swing.

[προσωπικά από τους αγαπημένους μου καλλιτέχνες]

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *