🌿 Είναι αυτή η εποχή του χρόνου..

🌿 Είναι αυτή η εποχή του χρόνου..

Φτάνουμε λοιπόν προς το τέλος του 2019 και έφτασαν οι μέρες όπου θα μαζευτούμε οικογενειακώς, θα οργανώσουμε τον εξοπλισμό μας, θα ελέγξουμε να δούμε σε τι κατάσταση βρίσκονται τα μηχανήματα, θα φορτώσουμε τα πανιά και θα πάμε στα κτήματα. Ελιές, λοιπόν, και όλοι λίγο ή πολύ έχουμε κάποια σχέση, άμεση ή έμμεση. Κάποιοι έχουν δικά τους κτήματα, άλλοι θα δουλέψουν σε κτήματα γνωστών και φίλων και φυσικά κάποιοι θα πάνε για το μεροκάματο. Για κάποιους η διαδικασία θα κρατήσει λίγες μέρες, για άλλους θα διαρκέσει μέχρι και τρεις μήνες.

Κάθε χρόνο, όλοι θέλουν να προσθέσουν λίγα παραπάνω χρήματα στο εισόδημα τους. Υπολογίζουν σε αυτά τα χρήματα. Κάποιοι θα κλείσουν οικονομικές “τρύπες”, άλλοι θα τα χρησιμοποιήσουν, απλά για να περάσουν πιο ευχάριστα την περίοδο των εορτών. Φέτος, η κατάσταση είναι διαφορετική. Η τιμή του ελαιόλαδου έχει πέσει χαμηλά. Ενδεικτικά, στη Μεσσηνία η τιμή έχει πέσει στα 2,35€. Τιμή χαμηλή που δεν δίνει περιθώριο κέρδους στους ελαιοπαραγωγούς.

Η κατάσταση για τους μήνες Οκτώβρη και Νοέμβρη από το agro24.gr

Έπειτα από την περσινή χρονιά ,που μάλλον όλοι οι ελαιοπαραγωγοί θα θέλουν να ξεχάσουν είτε επειδή αναγκάστηκαν να  έρθουν αντιμέτωποι με γλοιοσπόριο είτε επειδή αναγκάστηκαν να πουλήσουν σε εξευτελιστική τιμή , η κατάσταση μάλλον δυσοίωνη μοιάζει και φέτος. Το μόνο που έχουμε να ελπίζουμε, είναι ότι κατάλληλα μέτρα θα ληφθούν από την πολιτεία και όλους τους αρμόδιους φορείς έτσι ώστε οι παραγωγοί να μπορέσουν να πάρουν “ανάσα” και να μην δουν τους κόπους τους και αυτήν την χρονιά να είναι μάταιοι.

Κάνοντας μία μικρή έρευνα στο διαδίκτυο για να δούμε τι συμβαίνει στις χώρες της Μεσογείου ως προς την παραγωγή ελαιόλαδου θα δούμε τα εξής:

  • Στην Ισπανία περίπου 15 με 30 χιλιάδες ελαιοπαραγωγοί βγήκαν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν για την χαμηλή τιμή που αναγκάζονται να δώσουν το ελαιόλαδο. Όπως επίσης και για την επιβολή δασμών της τάξεως των 25% από τις Η.Π.Α στις εξαγωγές ελαιόλαδου, μέτρο που επηρεάζει μόνο Γαλλία και Ισπανία και όχι χώρες όπως Ελλάδα, Ιταλία και Πορτογαλία.
  • Ανάμεσα σε Ιταλία Ελλάδα και Ισπανία, η γειτονική χώρα κρατάει τα σκήπτρα στις τιμές με την τιμή για τέλη Μαΐου να είναι 6€/ κιλό ενώ για Ελλάδα και Ισπανία 2,68€ και 2,29€

Κλείνοντας, θα αναφέρω πως πλέον στην παραγωγή ελαιολάδου παγκοσμίως σημαντικό ρόλο θα παίζει ο παράγοντας Κλιματική Αλλαγή. Καθυστερημένοι παγετοί, ισχυροί άνεμοι αλλά και ξηρασίες μεγάλης διάρκειας θα επηρεάζουν την παραγωγή. Ήδη, για το έτος 2018 πολλές χώρες είδαν μείωση στις παραγωγές μέχρι και 40%.

Πηγή: agrotypos.gr και oliveoiltimes.com