Τα πιο “ιδιαίτερα” Χριστουγεννιάτικα έθιμα ανά τον κόσμο!

Τα πιο “ιδιαίτερα” Χριστουγεννιάτικα έθιμα ανά τον κόσμο!

Όπως η κουλτούρα, η γλώσσα και η ιστορία κάθε λαού διαφέρει, έτσι και τα έθιμα και κατ’επέκταση τα χριστουγεννιάτικα έθιμα που ειναι και στο κλίμα των ημερών. Παρακάτω θα δούμε μερικά πολύ “ιδιαίτερα” έθιμα ανά τον κόσμο που είναι άξια αναφοράς.

Αυστρία
Σύμφωνα με την πιο κλασική και διαδεδομένη εκδοχή του εθίμου του Αγίου Βασίλη, μόνο τα καλά παιδιά δικαιούνται δώρα, ενώ τα άτακτα απλούστατα δεν θα λάβουν τίποτα. Όμως για τα  άτακτα παιδιά που ζούν στην Αυστρία, τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα. Στην Αυστρία, λέγεται ότι περιπλανιέται το κακοποιό πλάσμα που ονομάζεται «Krampus», ο κακός συνεργός του Αγίου Νικολάου, το οποίο αναζητά παιδιά με κακή συμπεριφορά. Τον Δεκέμβριο θα συναντήσετε τρομακτικές φιγούρες (με μάσκες και κουστούμια) να περιπλανιούνται στους δρόμους και να τρομάζουν παιδιά και ενήλικες με φρικιαστικές φάρσες.
Με αποκορύφωμα την ετήσια, εντυπωσιακή παρέλαση του Krampus στη Βιέννη που δεν πρέπει κανείς να χάσει.

Ισλανδία
Μια από τις πιο περίεργες εορταστικές παραδόσεις που έχω ακούσει προέρχεται από την Ισλανδία, όπου μια γιγαντιαία γάτα λέγεται ότι περιπλανιέται στην χιονισμένη ύπαιθρο την εποχή των Χριστουγέννων. Παραδοσιακά, οι αγρότες χρησιμοποιούσαν την γάτα Yule ως κίνητρο για τους εργάτες τους – αυτοί που εργάζονταν σκληρά θα κέρδιζαν ένα νέο σύνολο ρούχων, όμως εκείνοι που δεν απέδιδαν, θα γίνονταν τροφή για το γιγαντιαίο θηρίο που μοιάζει με γάτα.
Σήμερα είναι συνηθισμένο για όλους στην Ισλανδία να αγοράζουν νέα ρούχα για τα Χριστούγεννα για να “διώξουν το κακό και την κακοτυχία”.

Ουκρανία
Εκεί όπου θα είχαμε στολίδια, πούλιες και αστέρια, οι Ουκρανοί χρησιμοποιούν διακοσμήσεις που μιμούνται τον φυσικό σχηματισμό των ιστών των αράχνων που τρεμοπαίζουν με τη δροσιά.
Η παράδοση πηγαίνει πίσω σε ένα παραμύθι για μια φτωχή χήρα που δεν είχε την πολυτέλεια να διακοσμήσει ένα δέντρο για τα παιδιά της. Ο θρύλος λέει ότι οι αράχνες, με αφορμή τις απανωτές κακοτυχίες που είχαν πλήξει την οικογένεια, αποφάσισαν να του δώσουν λίγη χαρά και έτσι στόλισαν με ιστούς όλο το δέντρο, το οποίο τα παιδιά ξύπνησαν να βρουν το πρωί των Χριστουγέννων. Οι ιστοί των αραχνών θεωρούνται επίσης ως καλοτυχία στην ουκρανική κουλτούρα.

Γερμανία
Η παράδοση των Χριστουγεννιάτικων δέντρων που υιοθετήθηκε σε όλο τον κόσμο, πιστεύεται ότι ξεκίνησε στη Γερμανία από τον 16ο αιώνα. Όμως υπάρχουν και πάρα πολλά άλλα έθιμα γύρω από τα χριστουγεννιάτικα δέντρα τα οποία δεν έγιναν τόσο διαδεδομένα. Ένα από αυτά είναι, οι γονείς να κρύψουν ένα τουρσί κάπου μέσα στα κλαδιά του δέντρου και να δώσουν ένα δώρο σε όποιο παιδί από την οικογένεια το βρίσκει.
Κάποιοι ισχυρίζονται ότι η παράδοση μπορεί να μην είναι Γερμανική εν τέλει. Ένας θρύλος λέει ότι η πίκλα των Χριστουγέννων προήλθε από την Ισπανία, όταν δύο νεαρά αγόρια κρατήθηκαν ως φυλακισμένοι μέσα σε ένα βαρέλι τουρσί. Ο Άγιος Νικόλαος διάσωσε τα αγόρια και τους γύρισε πίσω στις οικογένειές τους.

Νορβηγία
Σύμφωνα με τη νορβηγική λαογραφία, η Παραμονή των Χριστουγέννων είναι η μέρα που τα κακά πνεύματα και οι μάγισσες περιπλανιούνται στον ουρανό με σκοπό να  κάνουν άσχημες πράξεις και να τρομοκρατούν τον κόσμο. Καθώς οι μάγισσες συχνά χρησιμοποιούν τις σκούπες ως τον προτιμώμενο τρόπο μεταφοράς τους, είναι παράδοση για τις νορβηγικές οικογένειες να κρύβουν αντικείμενα που μοιάζουν με σκούπες ή ραβδιά σε μέρη όπου οι μάγισσες δεν θα μπορέσουν να τα βρουν.

Νότια Αφρική
Οι περισσότεροι, την εποχή των Χριστουγέννων την έχουν συνδέσει με το εορταστικό τραπέζι και κατ’ επέκταση γαλοπούλα, παραδοσιακές πίτες, γλυκά κτλπ. Στην Νοτια Αφρική όμως, κάθε χρόνο, κυρίως τα παιδιά ανυπομωνούν για ένα διαφορετικό πιάτο, για ένα νόστιμο είδος κάμπιας. Το έθιμο αυτό μπορεί να ακούγεται πολύ περίεργο και ξένο με βάση τα καθιερωμένα και πιο διαδεδομένα έθιμα ανά τον κόσμο, αλλά αυτό το είδος κάμπιας δεν είναι αυτό που θα συναντήσουμε στον κήπο μας. Το συγκεκριμένο είδος λέγεται “Pine tree emperror moth” ή “Christmas caterpillar” και δεν είναι και τόσο εύκολο να το βρει κανείς και λέγεται ότι όποιος το τρώει θα έχει καλή τύχη. Έτσι λοιπόν με βάση το έθιμο το έντομο αυτό μαγειρεύεται και είναι πάντα παρόν στα εορταστικά τραπέζια της Νοτίου Αφρικής.

Με διαφορά το καλύτερο κατά την γνώμη μου είναι αυτό του Krampus στην Αυστρία, γιατί δίνει μια εντελώς διαφορετική προσέγγιση στα Χριστούγεννα αλλά και μια “ανατριχίλα” με την παρέλαση των δαιμόνων μέσα στην πόλη, που δεν έχουμε συνηθίσει με βάση τα δικά μας έθιμα.

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *