Ο άθεος ομοφυλόφιλος που έσωσε τον κόσμο και δημιούργησε τον υπολογιστή σου

Ο άθεος ομοφυλόφιλος που έσωσε τον κόσμο και δημιούργησε τον υπολογιστή σου

Έχετε αναρωτηθεί πως θα ήταν ο σημερινός κόσμος αν είχε επικρατήσει η Γερμανία στον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο; Οι πιθανότητες ήταν ξεκάθαρα με το μέρος τους πάντως, κατέχοντας όλη την Ευρώπη πλην Βρετανίας και Ρωσίας και μια καλοκουρδισμένη πολεμική μηχανή. Η καθοριστική νίκη για τις συμμαχικές δυνάμεις που οδήγησε και στην τελική τους επικράτηση δεν έγινε σε κάποιο πεδίο μάχης αλλά στα εργαστήρια του Bletchley Park, του κέντρου αποκρυπτογράφησης της Μεγάλης Βρετανίας.

Alan Turing’s office at HUT 8

Εκεί επικεφαλής είναι ο μαθηματικός, Άλαν Τούρινγκ, που μαζί με την ομάδα του την περίφημη Hut 8, ήταν υπεύθυνοι για την κρυπτανάλυση των σημάτων των Γερμανικών ναυτικών δυνάμεων. Οι Βρετανικές ήταν σε πολύ δύσκολη θέση καθώς Γερμανοί είχαν σπάσει τον αγγλικό κώδικα μετάδοσης σημάτων και με τις πληροφορίες που αποσπούσαν βύθιζαν τα πλοία του βρετανικού ναυτικού το ένα μετά το άλλο.Ο Τούρινγκ με την ομάδα του κατόρθωσαν να αποκρυπτογραφήσουν αποκρυπτογραφήσουν τον κώδικα κρυπτογράφησης Enigma της Λουφτβάφε. Έτσι, εξουδετερώθηκε ο ραδιοφάρος  Knickebein, που κατηύθυνε τα γερμανικά βομβαρδιστικά στην Αγγλία.

enigma

Κάθε φορά που οι Γερμανοί τροποποιούσαν τους κωδικούς επικοινωνίας, ο Τούρινγκ τους αποκρυπτογραφούσε ολοένα και με μεγαλύτερη ευχέρεια. Έτσι, ο Τσόρτσιλ μάθαινε τα πάντα για τις επικείμενες κινήσεις των αντιπάλων του, για τα σχέδια εναντίον της Ελλάδας, ακόμη και για την Επιχείρηση Μπαρμπαρόσα. Ανάμεσα στα χιλιάδες μηνύματα ήταν από αστεία μεταξύ Γερμανών στρατιωτών μέχρι εντολές απευθείας από τον Χίτλερ.

Τα πιο κρίσιμα όμως δεν ήταν άλλα από αυτά με τις συντεταγμένες του γερμανικού στόλου των U-boats που τορπίλιζε τα cargos με τις προμήθειες που έστελναν οι Αμερικάνοι για να μην λιμοκτονήσει ο βρετανικός λαός. Όπως θα έλεγε και ο Τσόρτσιλ αργότερα, «το μοναδικό πράγμα που πραγματικά με τρομοκράτησε κατά τη διάρκεια του πολέμου ήταν ο κίνδυνος των γερμανικών U-boat».

Ποιος ήταν ο Τούρινγκ;

Ο Τούρινγκ υπήρξε μια εκκεντρική προσωπικότητα στη συντηρητική αγγλική κοινωνία των πρώτων μεταπολεμικών χρόνων. Ήταν εσωστρεφής, άθεος, δεινός μαραθωνοδρόμος (ένας τραυματισμός στο ισχίο τον απέκλεισε από τη βρετανική Ολυμπιακή ομάδα του 1948), εργαζόταν εκ θεμελίων (αγνοώντας την εργασία των προκατόχων του), δεν έκρυβε την ομοφυλοφιλία του και ούτε σεβόταν τα αυστηρά επιστημονικά «σύνορα» της εποχής του (όντας ένας «καθαρός» μαθηματικός, που εισέβαλε στα πεδία της μηχανικής και της ηλεκτρονικής).

Η αυξανόμενη απομόνωσή του, το δικαστικό σκάνδαλο, η αυτοκτονία του και το γεγονός ότι δεν κατάφερε ποτέ να επιβραβευθεί για το έργο του, το οποίο στο πλαίσιο του «Ψυχρού Πολέμου» ήταν σε μεγάλο μέρος του χαρακτηρισμένο ως απόρρητο, άφησαν τον ίδιο και το έργο του στη σκιά για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Ο πατέρας της πληροφορικής και της τεχνητής νοημοσύνης

Η πρώτη νοητή μηχανή που δημιούργησε το 1937 και την ονόμασε Αυτόματη Μηχανή,  είναι ο σημερινός υπολογιστής και οι διάτρητες ταινίες είναι πλέον τα σύγχρονα προγράμματα. Παρά την τεράστια εξέλιξη στην επιστήμη των υπολογιστών τις τελευταίες δεκαετίες, βλέπετε ότι η αρχή παραμένει η ίδια.

Turing machine

Η μηχανή που ονομάστηκε μηχανή του Turing (Turing Machine) διδάσκεται μέχρι σήμερα στις πανεπιστημιακές σχολές Πληροφορικής σε όλο τον κόσμο. Στην ουσία επρόκειτο για ένα νοητικό πείραμα με το οποίο όμως μέχρι και σήμερα, βασιζόμενοι στις αρχές του, μπορούμε να δούμε τα όρια της μηχανής (ενός μηχανήματος, ενός η/υ) όσων αφορά τη νοημοσύνη του, στην ουσία δηλαδή, την «Τεχνητή Νοημοσύνη».

Το άδοξο τέλος ενός αφανούς ήρωα

Η ζωή του Τούρινγκ θα πάρει τραγική τροπή τον Ιανουάριο του 1952. Στο Μάντσεστερ, ύστερα από ληστεία στο σπίτι όπου κατοικούσε, ομολόγησε στην αστυνομία ότι διατηρούσε ερωτική σχέση με έναν από τους υπόπτους του εγκλήματος, ονόματι Άρνολντ Μάρεϊ. Οι ομοφυλοφιλικές σχέσεις την εποχή εκείνη θεωρούνταν έγκλημα στη Μεγάλη Βρετανία και ο Τούρινγκ δικάστηκε και βρέθηκε ένοχος. Γλίτωσε τη φυλακή, αλλά υποβλήθηκε σε σειρά εμβολιασμών με ορμόνες οιστρογόνων, που σκόπευαν να «καταστείλουν» τις επιθυμίες του, με αποτέλεσμα να αναπτύξει γυναικομαστία και να παρουσιάσει συμπτώματα κατάθλιψης. «Μεγαλώνει το στήθος μου» έλεγε τρομαγμένος σ’ έναν φίλο του.

Στις 7 Ιουνίου 1954, ο Άλαν Τούρινγκ βρέθηκε νεκρός στο κρεβάτι του. Στο κομοδίνο υπήρχε ακουμπισμένο ένα μισοφαγωμένο μήλο, επαλειμμένο με κυάνιο. Ήταν μόλις 41 ετών. Φημολογείται ότι η γνωστή εταιρεία πληροφορικής Apple διάλεξε ως λογότυπό της ένα μισοφαγωμένο μήλο για να αποτίσει φόρο τιμής σε αυτή τη διάνοια της πρώιμης επιστήμης της Πληροφορικής.

Συνοψίζοντας, το τραγικό τέλος καθώς και η μη αναγνώριση του ενώ βρισκόταν εν ζωή είναι κοινά χαρακτηριστικά πολλών ηρώων κάθε εποχής. Ο Άλαν Τούρινγκ έσωσε τον κόσμο από τη ναζιστικά λαίλαπα και οδηγήθηκε στην αυτοκτονία λόγω των σεξουαλικών του προτιμήσεων. Έχω ξαναπεί άλλωστε πως η κοινωνία αγαπά τους ήρωες της μόνο όσο τους χρειάζεται και όσο δεν πάνε κόντρα στην κοινωνική συνείδηση. Το μόνο ερώτημα που παραμένει είναι τι θα είχε καταφέρει αν ζούσε περισσότερο καθώς ήταν μόνο 41.


Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *