Η δεκαετία του τρόμου

Η δεκαετία του τρόμου

Η περασμένη δεκαετία άφησε πίσω της πολλά και σημαντικά γεγονότα. Κάποια από αυτά άφησαν θετικό αντίκτυπο στην ανθρωπότητα και κάποια άλλα όχι. Παρόλο που δεν το βιώσαμε τόσο πολύ στη χώρα μας,  παρά μόνο από τις οθόνες των τηλεοράσεων μας και των κινητών μας, η τρομοκρατία έκανε δυναμικό comeback στην παγκόσμια σκηνή.

Η πολιτισμένη” Δύση βίωσε αρκετές και πολύ βίαιες επιθέσεις. Με την επισημοποίηση του αυτοαποκαλούμενου Ισλαμικού Κράτους (ISIS) το 2013, επανέρχονται στην επικαιρότητα τα τρομοκρατικά χτυπήματά του στην Ευρώπη. Συγκεκριμένα, Γαλλία, Βρετανία, Ολλανδία, Γερμανία και Βέλγιο, μεταξύ άλλων, θα “χτυπηθούν”.

Γαλλία

Το 2015 είναι μια χρονιά που οι Γάλλοι σίγουρα θέλουν να διαγράψουν από τη μνήμη τους. Στις 7 Γενάρη πραγματοποιήθηκε επίθεση στα γραφεία του περιοδικού Charlie Hebdo, κατά την οποία 12 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Όντας ένα σατιρικό περιοδικό με ιστορικό σαρκασμού προς τον προφήτη Μωάμεθ, είχε βρεθεί πολλές φορές στο στόχαστρο εξτρεμιστών ισλαμιστών. Οι δύο δράστες, αφού εισήλθαν στο κτίριο του περιοδικού, σκότωσαν 10 μέλη του προσωπικού και δύο αστυνομικούς.
Η δεύτερη επίθεση ήταν και μία από τις χειρότερες στην ιστορία της χώρας, καθώς άφησε πίσω της 129 νεκρούς, εκαντοντάδες τραυματίες και ένα τουλάχιστον φρικιαστικό θέαμα στο θέατρο Μπατακλάν. Στις 13 Νοεμβρίου, στα διαμερίσματα 10 και 11 του Παρισιού σημειώθηκαν συνολικά 7 επιθέσεις συνοδευόμενες από πυροβολισμούς και εκρήξεις. Στο θέατρο Μπατακλάν, οι δράστες κράτησαν για πολλές ώρες ομήρους τουλάχιστον 1500 άτομα, τα οποία είχαν βρεθεί εκεί για να παρακολουθήσουν συναυλία αμερικανικού συγκροτήματος. Αυτό που ακολούθησε θα μπορούσε να παρομοιαστεί με σκηνή αρχαίου δράματος, καθώς 129 άνθρωποι άφησαν την τελευταία τους πνοή εκεί, ενώ υπήρξαν και εκατοντάδες τραυματίες.
Με τις πληγές να είναι ακόμα ανοιχτές, ένα χρόνο μετά, το 2016, στις 14 Ιουλίου (ημέρα της Βαστίλης) ένας εξτρεμιστής του ISIS στη Νίκαια χτύπησε με φορτηγό το πλήθος που βρισκόταν σε μια από τις πιο μεγάλες παραλιακές λεωφόρους με το μακάβριο απολογισμό των 86 νεκρούς και των περισσότερων από 400 τραυματιών.

Τουρκία και Βέλγιο…

Το 2016, η Τουρκία και το Βέλγιο ήταν οι χώρες που επλήγησαν περισσότερο από την τρομοκρατία. Ξεκινώντας με τη γειτονική χώρα, τον Ιούνιο του 2016 πραγματοποιήθηκε επίθεση στο αεροδρόμιο “Atatürk” της Κωνσταντινούπολης που στοίχισε τη ζωή σε 45 ανθρώπους και προκάλεσε τραυματισμούς σε εκατοντάδες. Πρόκειται για μία από τις πιο αιματοβαμμένες επιθέσεις του ISIS. Η επίθεση διήρκησε σύμφωνα με τα μέσα λιγότερο από ενάμιση λεπτό και προκλήθηκε από δύο βομβιστές αυτοκτονίας στο τερματικό 2 του αεροδρομίου και από έναν ένοπλο στο πάρκινγκ, ο οποίος σκοτώθηκε από τις αρχές.
Τρεις μήνες νωρίτερα, στις Βρυξέλλες, βομβιστές αυτοκτονίας σκόρπισαν το θάνατο σε 32 θύματα. Η επίθεση εκτελέστηκε με τρεις διαφορετικές εκρήξεις, δύο στο αεροδρόμιο και η μία σε σταθμό του μετρό μία ώρα μετά. Μετά από έρευνα της αστυνομίας, αποκαλύφθηκε πως οι δράστες των Βρυξελλών είχαν συσχέτιση με τις προαναφερθείσες επιθέσεις στο Παρίσι.

Βαρκελώνη

Επόμενη χρονιά είχαμε παρόμοιο σκηνικό με αυτό της Νίκαιας. Σε μία από τις ομορφότερες πόλεις του κόσμου, ένας νεαρός θα σκορπίσει το θάνατο με το όχημά του στην οδό La Rambla στο κέντρο της πόλης, με τα θύματα να ανέρχονται σε 14.

Μεγάλη Βρετανία

Το 2017 η τρομοκρατία χτύπησε την πόρτα της αμέριμνης Μεγάλης Βρετανίας. Το Μάρτιο, στο Γουέστμινστερ ένας εξτρεμιστής ισλαμιστής χτύπησε με αυτοκίνητο πεζούς, σκοτώνοντας 4 και τραυματίζοντας δεκάδες, πριν σκοτώσει κι έναν αστυνομικό με μαχαίρι. Δύο μήνες αργότερα, στο Μάντσεστερ, βομβιστής αυτοκτονίας ανατινάχθηκε, παρασύροντας μαζί του 22 ανθρώπους και τραυματίζοντας πάνω από 100, έπειτα από συναυλία της γνωστής ποπ σταρ Taylor Swift. Λίγες ημέρες αργότερα, τρομοκράτες ξαναχτύπησαν με όχημά τους πεζούς στη γέφυρα του Λονδίνου, σκοτώνοντας συνολικά 8 πολίτες.

Μία εικόνα λένε, ισούται με χίλιες λέξεις

Αυτά ήταν κάποια από τα χειρότερα τρομοκρατικά χτυπήματα της περασμένης δεκαετίας. Προφανώς σ’ ένα μόλις άρθρο δε μπορώ να συμπεριλάβω όλες τις τρομοκρατικές επιθέσεις της δεκαετίας (καθώς ξεπέρασαν τις 90) κι ούτε μπορώ να αποδώσω στο έπακρο το κλίμα τρόμου που προκάλεσαν στην Ευρώπη. Φυσικά, ξεκαθαρίζω ότι οι επιθέσεις που δεν ανέφερα δεν ήταν ήσσονος σημασίας, απλώς το κριτήριο της επιλογής μου ήταν η διάσταση που έλαβαν διεθνώς από τα ΜΜΕ. Ένα είναι το σίγουρο. Η περασμένη δεκαετία εκτός από θυμάτα, τραυματισμούς άφησε πίσω της το φόβο και την ανασφάλεια.

#Stopterrorism