Η ιστορία της βωμολοχίας και κάποιες από αυτές που ξεχωρίζω!

Η ιστορία της βωμολοχίας και κάποιες από αυτές που ξεχωρίζω!

Κομμάτι της καθημερινότητας πολλών ανθρώπων αλλά και γενικότερα της σημερινής κοινωνίας αποτελούν οι βρισιές-βωμολοχίες-χυδαιότητες, αλλά έχουμε αναρωτηθεί ποτέ πως ξεκίνησαν και πως δημιουργήθηκε αυτό το ύφος ομιλίας;

Ετυμολογικά η λέξη είναι σύνθετη και παράγεται από τις: “βωμός” + “λόχος” (λόχος στα αρχαία ελληνικά σημαίνει τον τόπο ενέδρας).Η λέξη συνδέεται άμεσα, με τις ιερές θυσίες-τελετουργίες που πραγματοποιούνταν στην αρχαιότητα.

Γύρω από τους βωμούς κάθονταν επαίτες ή αλλιώς ζητιάνοι, οι οποίοι περίμεναν τη στιγμή που θα ψηνόταν το κρέας για να αρπάξουν ένα κομμάτι για να κατευνάσουν την πείνα τους. Όμως, ο υπεύθυνος της θυσίας συνήθως κάποιος ιερέας, αρνιόταν να μοιράσει το κρέας πριν το τέλος της τελετουργίας, άλλωστε οι θυσίες αυτές προορίζονταν για τους θεούς που προηγούνταν και τιμούνταν.

Οι ζητιάνοι λοιπόν τυφλωμένοι από την πείνα τους, ζητούσαν με πιεστικό και άσεμνο τρόπο μερίδα και εν τέλει επιτίθονταν λεκτικά στον ιερέα  χρησιμοποιώντας αισχρές εκφράσεις. Τότε λοιπόν άρχιζε μία απρεπής συνομιλία μεταξύ επαίτη και υπεύθυνου, που κατέληγε σε χυδαίες εκφράσεις και τσακωμούς.


Αυτή ακριβώς η αισχρή και χυδαία στιχομυθία, ονομάστηκε βωμολοχία.

Τη σημερινή εποχή, η βωμολοχία-χυδαιότητα έχει παρόμοιο στόχο με αυτόν της αρχαιότητας με τη διαφορά ότι μπορεί να γίνει ευκολότερα αποδεκτή, λόγω κοινωνικών αλλαγών. Στην αρχαιότητα ξέρουμε πως χρησιμοποιούταν για να προασπίσει τους αδυνάτους και τις δίκαιες αξίες και να κατακρίνει τους ισχυρούς και τις αδικίες. Σε άλλες περιπτώσεις χρησιμοποιούταν για λόγους τιμητικούς όντας μέρος εθίμων, που κάποτε ξέφευγαν των ορίων αυτών. Με την πάροδο των χρόνων είναι γεγονός πως έγινε μέρος των διασκεδάσεων του λαού ήδη από τις βυζαντινές εποχές.

Έχουμε να κάνουμε λοιπόν με ένα ύφος λόγου το οποίο συνδέεται άμεσα με τα τοπικά χαρακτηριστικά, τα έθιμα και την ιστορία κάθε λαού. Έτσι λοιπόν ακριβώς για αυτό το λόγο οι βρισιές αυτές εμπλουτίζονται συνεχώς με νέες επινοήσεις από τον λαό και προσαρμόζονται ανάλογα με τις συνθήκες της εποχής και αυτό το γεγονός τις κάνει ατελείωτες.

Παρακάτω θα μοιραστώ μαζί σας κάποιες από τις πιο περίεργες/ αστείες βρισιές+προσβλητικές εκφράσεις που έχω ακούσει, μερικές από τις οποίες δεν βγάζουν κανένα νόημα.

Γαμώ το στανιό μου
Γαμώ τα καντιλοχελιδόνια σου…
Γαμώ το φελέκι μου…
Μούργος
Θα στην αστράψω και δεν θα προλάβεις να πεις νερό…
Νταρακλιάς
Τρικέρης
Κοντοψώλης
Καρλάφτης
Ταμπακομαρία
Μαλέας
Να πάρει η ευχή, να παρει…
Τσούγδω
Τσαπερδονοκωλοσφυρίχτρα
Γκρετζεούλης
Αλαμαρνέρα
Βουτσές
Καβαλίνες
Γρόθος

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *