Ο “σκοτεινός” Edgar Allan Poe: 11 πράγματα που ίσως δεν γνωρίζαμε!

Ο “σκοτεινός” Edgar Allan Poe: 11 πράγματα που ίσως δεν γνωρίζαμε!

Οι λέξεις ανατριχιαστικός, σκοτεινός και μακάβριος θα μπορούσαν να περιγράψουν τέλεια τον Edgar Allan Poe. Τα ποιήματα και τα διηγήματά του έχουν καταφέρει να “γεμίσουν” με τρόμο την καρδιά των αναγνωστών. Θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους αμερικανούς συγγραφείς στην ιστορία της λογοτεχνίας και της ποίησης. Αλλά τι γνωρίζουμε πραγματικά για τον Poe, εκτός από την τεράστια συνεισφορά του στην σκοτεινή λογοτεχνία;

Παρακάτω θα δούμε 11 όχι και τόσο γνωστά γεγονότα για έναν από τους πρώτους δασκάλους του είδους American horror, Edgar Allan Poe.

1. Οι γονείς του Poe ήταν ηθοποιοί.
Εικάζεται ότι το όνομα “Edgar” που του δόθηκε από τους γονείς του, ήταν εμπνευσμένο από τον χαρακτήρα του έργου του Σαίξπηρ , “Ο βασιλιάς Lear”. Την περίοδο της γέννησής του, οι γονείς του συμμετείχαν ως ηθοποιοί στο συγκεκριμένο θεατρικό έργο.

2. Το όνομα “Allan” ακολούθησε μετέπειτα, από την θετή οικογένειά του.
Αφού ο πατέρας του άφησε πίσω την οικογένειά του και η μητέρα του πέθανε, ο Poe υιοθετήθηκε από την οικογένεια του John Allan, ενός πλούσιου Σκωτσέζου εμπόρου που ζούσε στη Βιρτζίνια. Ο Poe δεν εγκρίθηκε επίσημα από τους Allans, αλλά του έδωσαν το όνομά τους, το οποίο τελικά επέλεξε να χρησιμοποιήσει στην επαγγελματική του σταδιοδρομία.

3. Δημοσίευσε το πρώτο του βιβλίο μόλις στην ηλικία των 18 ετών.
Το 1827 κυκλοφόρησε το “Tamerlane” καθώς και άλλα ποιήματα. Κάπου στη μέση του ποιήματος, έγραφε, “Από μια Βοστώνη” – μια αναφορά στον τόπο γέννησης του Poe.

Photo by Boston Magazine

4. Ο Poe φοίτησε στο Πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια μόνο για ένα χρόνο.
Είχε μεγάλα χρέη εξαιτίας του τζόγου, γεγονός που τον άφησε ανίκανο να παραμείνει στη σχολή, παρά τα χρήματα που του έστελνε ο θετός πατέρας του John Allan.

5. Παντρεύτηκε την ξαδέλφη του το 1835.
Ο Poe ήταν 26 ετών και η ξαδέλφη του, Βιρτζίνια Κλέμ, ήταν μόλις 13. Παντρεύτηκαν για 11 χρόνια, μέχρι το θάνατό της από τη φυματίωση. Το βίωμα του Poe, παρακολουθώντας την μάχη της γυναίκας του με την ασθένεια, πιστεύεται ότι τον έχει εμπνεύσει σε πολλά από τα πιο διάσημα έργα του, όπως Annabel Lee και The Raven.

6. Έδωσε πάμφθηνα το best seller του.
Ο Poe πούλησε το πιο διάσημο έργο του, το “Raven” σε ένα λογοτεχνικό περιοδικό, “The American Review”, για μόλις $9.

7. Ο Poe αρχικά σκόπευε να χρησιμοποιήσει έναν παπαγάλο αντί για ένα κοράκι στο έργο του “Raven”.
Αλλά αποφάσισε ότι ένας παπαγάλος δεν θα  ταίριαζε στο σκοτεινό ύφος που ήθελε να επιτύχει.

8. Ήταν κολλητοί φίλοι δια αλληλογραφίας με τον Charles Dickens.
Συνάντηθηκαν μάλιστα και προσωπικά μία φορά, στη Φιλαδέλφεια.

9. Ομάδα πήρε το όνομά της από έργο του.
Η ομάδα ποδοσφαίρου Baltimore Ravens πήρε το όνομά της, τιμής ένεκεν στο διάσημο ποίημα του Poe, “Raven”.

10. Με πρότυπο τον Lord Byron
Παρόλο που ο θετός πατέρας του τον μεγάλωνε με διδαχές για να μπει στην αγορά εργασίας και να γίνει ένας σωστός τζέντλεμαν της Βιρτζίνια, ο Poe ονειρευόταν να γίνει συγγραφέας, όπως ο ήρωας της παιδικής του ηλικίας, ο Βρετανός ποιητής Lord Byron. Μέχρι την ηλικία των 13 ετών, ο Poe είχε γράψει υπεραρκετό όγκο ποιημάτων για ένα βιβλίο. Ωστόσο, ο διευθυντής του έπεισε τον πατέρα του Poe να μην επιτρέψει τη δημοσίευσή του βιβλίου του.

11. Οι λόγοι για τον ξαφνικό και παράξενο θάνατο του Poe παραμένουν ακόμη και σήμερα ένα μυστήριο.
Το 1849, ο Poe εξαφανίστηκε για πέντε ημέρες και βρέθηκε σε πολύ άσχημη κατάσταση περιπλανώμενος στη Βαλτιμόρη. Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, όπου και απεβίωσε, στην ηλικία των 40 ετών. Δεν έγινε αυτοψία, η αιτία θανάτου καταγράφηκε ως ασαφής «εγκεφαλική συμφόρηση» και θάφτηκε δύο μέρες αργότερα. Εμπειρογνώμονες και μελετητές πρότειναν τα πάντα, από τη δολοφονία και τη λύσσα μέχρι τον ακραίο αλκοολισμό και την δηλητηρίαση από το μονοξείδιο του άνθρακα, ως αιτία, αλλά μέχρι και σήμερα η αιτία του θανάτου του Edgar Allan Poe παραμένει μυστήριο. Ίσως η καταλληλότερη κληρονομιά που θα μπορούσε να μας αφήσει.

John Cusack στην ταινία “The Raven”, βασισμένη στο ομότιτλο έργο του Poe.

Αφού είδα την ταινία “Το Κοράκι” το οποίο ήταν βασισμένο στο ομώνυμο έργο του, με έκανε να θέλω να διαβάσω τα ποιήματά του και να τον γνωρίσω καλύτερα. Προσωπικά, είναι ο αγαπημένος μου ποιητής, σε ένα είδος που ελάχιστοι το έχουν τολμήσει. Κι αυτό γιατί κατάφερε να χαραχτεί ανεξίτηλα στην ιστορία, με πολύ δυνατές, ρεαλιστικές εικόνες και έντονα συναισθήματα. Άλλωστε η λέξη “poem” (που σημαίνει ποίημα) περιέχει την λέξη “poe”, τυχαίο?!

Μερικά απο τα καλύτερα έργα του είναι:

“Annabel Lee” (1849) 

“The City in the Sea” (1831) 

“The Conqueror Worm” (1843) 

“Dream-Land” (1844) 

“A Dream Within A Dream” (1850) 

“For Annie” (1849) 

“The Haunted Palace” (1839) 

“The Raven” (1845) 

“The Sleeper” (1831) 

“Spirits of the Dead” (1829) 

“A Valentine” (1850) 

“The Valley of Unrest” (1845)