3 ανακαλύψεις που άλλαξαν την ανθρωπότητα

3 ανακαλύψεις που άλλαξαν την ανθρωπότητα

Σκεπτόμενος σχετικά με τις διάφορες ανακαλύψεις, σου έρχεται στο μυαλό ένας μοναχικός, ιδιοφυής άνθρωπος, σε ένα εργαστήριο να σχεδιάζει περίεργα μηχανήματα και να κάνει δοκιμές, μέχρι να λειτουργήσει η νέα του συσκευή, η οποία θα αλλάξει τον πλανήτη.

Σίγουρα μια νέα ανακάλυψη χρειάζεται πολλές δοκιμές προτού επιτύχει και εξελιχθεί, αλλά χρειάζονται περισσότεροι από ένας άνθρωποι και η αλλαγή του κόσμου είναι μια αργή διαδικασία.

Κάθε ανακάλυψη βασίστηκε πάνω σε μικρά βήματα που έγιναν κατά τα προηγούμενα χρόνια. Και βέβαια κάθε ανακάλυψη έχει προβλήματα που αναζητούν επίλυση. Γι’ αυτό, συχνά μια ανακάλυψη δεν αποδίδεται σε αυτόν που την έκανε, αλλά σε αυτόν που εξάλειψε τα προβλήματα και την τελειοποίησε.

Ας δούμε αναλυτικότερα τρεις ανακαλύψεις που άλλαξαν τον κοσμο.

Το άροτρο

Ίσως το άροτρο δεν σου φαίνεται κάτι τόσο συναρπαστικό, συγκρινόμενο με τις διάφορες, σύγχρονες, εξελιγμένες ανακαλύψεις.

Το άροτρο είναι ένα απλό εργαλείο, με το οποίο προετοιμάζεται το έδαφος για την σπορά. Κανείς δεν γνωρίζει ποιος ακριβώς ανακάλυψε το άροτρο ή πώς προέκυψε. Πιθανότατα, δημιουργήθηκε παράλληλα σε διαφορετικές περιοχές του πλανήτη και υπάρχουν στοιχεία για την χρήση του κατά την προϊστορική εποχή.

Πριν το άροτρο, οι άνθρωποι ήταν κυνηγοί και συλλέκτες. Οι ζωές τους ήταν αφιερωμένες στο να βρουν αρκετή τροφή, για να επιβιώσουν από την μια εποχή στην επόμενη.

Η δυνατότητα παραγωγής τροφής συνέβαλε στη σταθερότητα της ζωής τους. Η καλλιέργεια της γης με τα χέρια ήταν κάτι πολύ δύσκολο και χρονοβόρο.Το άροτρο ήρθε και άλλαξε αυτή την κατάσταση.

Η καλλιέργεια της γης έγινε ευκολότερη και ταχύτερη. Παράλληλα, οι εξελίξεις στην τεχνολογία του αρότρου βοήθησαν τους ανθρώπους να παράγουν περισσότερη τροφή κι από όση είχαν ανάγκη για την επιβίωση τους.

Έτσι, εμφανίσθηκε και η πρώτη μορφή εμπορίου, το οποίο με την σειρά του δημιούργησε την ανάγκη, για ακόμη περισσότερες ανακαλύψεις. Για παράδειγμα, δημιουργήθηκε μια πληθώρα από γλωσσες, λόγω της ανάγκης για επικοινωνία, οι οποίες βοήθησαν στην ανάπτυξη της ανθρωπότητας.

Δεν θα ήταν καθόλου υπερβολή, αν λέγαμε ότι το άροτρο είναι υπεύθυνο για την δημιουργία του ανθρώπινου πολιτισμού.

Το πιεστήριο

Οι Κινέζοι χρησιμοποιούσαν το χαρτί και ένα είδος εκτύπωσης ήδη από τον 11ο αιώνα. Η μέθοδος τους δεν ήταν ιδιαίτερα δημοφιλής, όταν εισήχθη στην Ευρώπη από τον Μάρκο Πόλο το 1295.

Ο Γουτεμβέργιος γύρω στο 1430 πήρε την προϋπάρχουσα τεχνολογία και την εξέλιξε σε τέτοιο βαθμό που έγινε ιδιαίτερα δημοφιλής.

Ο Γουτεμβέργιος λοιπόν συνδύασε την ιδέα της εκτύπωσης με μια πρέσσα (η οποία έβρισκε εφαρμογή στην παραγωγή ελαιολάδου και κρασιού). Ανέπτυξε μεταλλικά στοιχεία, τα οποία ήταν πολύ πιο ανθεκτικά και εύχρηστα από τα ξύλινα που χρησιμοποιούνταν παλαιότερα. Τελικά, έγινε μια ολόκληρη επανάσταση στην διαδικασία της μαζικής εκτύπωσης.

Το πιεστήριο επέτρεψε να μεταδοθούν στον κόσμο τεράστιες ποσότητες πληροφοριών και γνώσης.

Μέχρι τότε τα βιβλία ήταν κάτι που μπορούσαν να έχουν μόνο οι οικονομικά εύρωστοι πολίτες. Η μαζική όμως παραγωγή έριξε σημαντικά τις τιμές.

Η ανακάλυψη του πιεστηρίου είχε επίσης εξαιρετική συμβολή στις επόμενες ανακαλύψεις και βοήθησε στη διάσωση της επιστημονικής γνώσης.

Η ατμομηχανή

Πριν από την ανακάλυψη της ατμομηχανής, τα περισσότερα προϊόντα κατασκευάζονταν με το χέρι. Μοναδική πηγή “βιομηχανικής” ενέργειας ήταν οι νερόμυλοι και η χρήση των ζώων, που φυσικά έβαζαν μεγάλο όριο στην παραγωγή.

Η Βιομηχανική Επανάσταση, η οποία είναι ίσως η μεγαλύτερη αλλαγή στην ανθρώπινη ιστορία, συνέβη χάρη στην ανακάλυψη της ατμομηχανής.

Η ιδέα της ατμομηχανής υπήρχε για εκατοντάδες χρόνια, όμως δεν έγινε πραγματικότητα πριν το 1712, όταν ο Thomas Newcomen παρήγαγε χρήσιμο έργο, αντλώντας νερό από ορυχεία.

Η μηχανή του Newcomen βελτιώθηκε από τον James Watt, το 1769, δίνοντάς της μεγαλύτερες δυνατότητες και πρακτικές εφαρμογές. Επιπλέον, ανακάλυψε έναν τρόπο παραγωγής κυκλικής κίνησης, κάτι που την έκανε ακόμη πιο αποδοτική.

Φυσικά αναφερθήκαμε σε τρεις μόνο από τις πάμπολλες ανακαλύψεις που έκαναν καλύτερη τη ζωή του ανθρώπου. Το πιο σημαντικό είναι πως κάθε ανακάλυψη συντελεί στη δημιουργία της επόμενης με αποτέλεσμα η ανάπτυξη ιδεών και η υλοποίησή των να μη σταματά ποτέ.

Οι μηχανές του Watt και του Newcomen χρησιμοποιούσαν το κενό από την συμπύκνωση του ατμού και όχι την πίεση από την διαστολή του. Αυτό έκανε τις μηχανές ογκώδεις. Οι υψηλής πίεσης ατμομηχανές βελτίωσαν την κατάσταση. Ήταν πιο μικρές, ώστε να μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε τρένα, πλοία και εργοστάσια. Έτσι, ξεκίνησε μια αλματώδης ανάπτυξη της παραγωγής προϊόντων, τα οποία πλέον μπορούσαν να μεταφερθούν γρήγορα από μέρος σε μέρος.

Παρόλο που την θέση των ατμομηχανών πήραν οι μηχανές εσωτερικής καύσης, ο βασικός τρόπος παραγωγής ενέργειας, ακόμη και σήμερα, βασίζεται στον ατμό, ο οποίος παράγεται από την καύση άνθρακα, φυσικού αερίου, σε πυρηνικούς αντιδραστήρες κλπ.

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *