7 μυαλά που άλλαξαν την τεχνολογία και την πληροφορική!

7 μυαλά που άλλαξαν την τεχνολογία και την πληροφορική!

Η τεχνολογία αποτελεί ένα αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας και είναι παντού γύρω μας, από ένα καρφί μέχρι και ένα αεροπλάνο. Ιδιαίτερα όμως τα τελευταία χρόνια ο υπολογιστής και το κινητό μας τηλέφωνο κατέχουν πρωταρχικό ρόλο στην καθημερινότητά μας, είτε για δουλειά, είτε για αναψυχή, είτε για εκπαίδευση.
Αλλά τίποτα απ’ όλα αυτά δεν υπήρχαν σήμερα χωρίς τις συμβολές μερικών λαμπρών μυαλών και τις επαναστατικές τους ιδέες στο τομέα της τεχνολογίας και της πληροφορικής.

Παρακάτω θα δούμε 7 από αυτούς τους οραματιστές που οδήγησαν την τεχνολογία στην σημερινή της μορφή.

1) Robert Noyce και Jack Kilby.

Σε αντίθεση με τις περισσότερες από τις άλλες συμμετοχές στη λίστα μας, ο Robert Noyce και ο Jack Kilby δεν συνεργάστηκαν. Αλλά η κοινή τους εφεύρεση είναι ακόμα και σήμερα άκρως κρίσιμη.

Το 1959, και οι δύο άνδρες “έφεραν” τα πρώτα ολοκληρωμένα κυκλώματα ,ενώ ο Kilby βρισκόταν στο Texas Instruments, και ο Noyce στο Fairchild Semiconductor. Το IC (Ολοκληρωμένο κύκλωμα – Integrated Circuit) έλυσε το μεγάλο πρόβλημα του μεγέθους καθώς η ανάγκη για πρόσθετα τρανζίστορ σε μια συσκευή αυξανόταν όλο περισσότερο. Η “συσκευασία” όλων σε ένα τσιπ έφτασε αποτελεσματικά στην εποχή του υπολογιστή σε μεγέθους δωματίου.

Τελικά, ο σχεδιασμός του Noyce με βάση το πυρίτιο, αντί για το γερμάνιο του Kilby, έγινε το πρότυπο που εξακολουθούμε να χρησιμοποιούμε και σήμερα, αλλά και τα δύο σχέδια ήταν καθοριστικής σημασίας για την προώθηση και την εξέλιξη της τεχνολογίας. Οι Kilby και Noyce συχνά παραβλέπονται, αλλά η σημασία της συμβολής τους στην τεχνολογία δεν μπορεί να αμφισβητηθεί. Τίποτα άλλο σε αυτόν τον κατάλογο των τεχνολογικών επαναστάσεων δεν θα μπορούσε να υπάρξει χωρίς τη στήριξη του ολοκληρωμένου κυκλώματος.

2) Tim Berners-Lee

Είναι απλό, το ότι διαβάζετε αυτο το το άρθρο αυτή τη στιγμή, κυρίως οφείλεται στον Tim Berners-Lee και την εφεύρεσή του το 1989, τον Παγκόσμιο Ιστό. Τα πάντα, από τη δομή των διευθύνσεων URL έως τους υπερσυνδέσμους, αποτελούν μέρος των αρχικών προδιαγραφών του Berners-Lee και αν και έχουν αναθεωρηθεί εκτεταμένα (σε μεγάλο βαθμό υπό την καθοδήγησή του ως διευθυντής της Κοινοπραξίας World Wide Web), παραμένουν σε χρήση σήμερα. Ο Berners-Lee εξακολουθεί να αποτελεί βασικό στοιχείο στην ανάπτυξη των προτύπων του Παγκοσμίου Ιστού. Πλέον είναι προσηλωμένος στην έρευνα και την ανάπτυξη, αυτού που πολλοί θεωρούν ότι είναι το επόμενο βήμα για το Διαδίκτυο, τον Σημασιολογικό Ιστό.

3) Το δίδυμο Larry Page και Sergey Brin

Ποια είναι η πιο καθοριστική συμβολή του Larry Page και του Sergey Brin, στην τεχνολογία; Μιλάμε φυσικά για τους πατέρες της Google. Η εταιρεία είναι η πιο σημαντική επιχείρηση στη Silicon Valley σήμερα, αλλά φυσικά οι μηχανές αναζήτησης υπήρχαν πολύ πριν μπει η Google στο παιχνίδι.

Αυτό που εντυπωσίασε τόσο πολλούς πρώτους οπαδούς ήταν η αδιάλλακτη επιδίωξη της Google για λεπτότητα και ακρίβεια στον αλγόριθμο αναζήτησης: Ενώ τα άλλα αποτελέσματα των μηχανών αναζήτησης τείνουν να είναι φορτωμένα με ανεπιθύμητα μηνύματα, η Google ήταν γενικά στο στόχο. Η εταιρεία είχε πολλά άλλα κόλπα κρυμμένα στο μανίκι της: Το ταχέως αναπτυσσόμενο σύμπαν Google προσφέρει τώρα δεκάδες εργαλεία παραγωγικότητας και ψυχαγωγίας – από την επεξεργασία λέξεων έως και βίντεο, τα περισσότερα από τα οποία είναι δωρεάν, τα οποία αναλαμβάνει να διανέμει το πανταχού παρόν σύστημα της εταιρείας, το οποίο πλέον βασίζεται κυρίως στις διαφημίσεις (Google Adwords, Google Adsense, Google Analytics, κλπ.).

4) Bill Hewlett και Dave Packard.

Καμία εταιρεία δεν έχει αγγίξει τόσες πτυχές της τεχνολογίας, όπως το πνευματικό τέχνασμα του Dave Packard και του Bill Hewlett, δύο τιτάνες της Silicon Valley που έχτισαν μια εταιρία υπολογιστών “τέρας”, την HP, από το μηδέν.

Αρχικά υπεύθυνοι για την δημιουργία ηχητικών ταλαντωτών για τη Walt Disney στη δεκαετία του 1940, η HP συνέχισε να δημιουργώντας πάσης φύσεως ηλεκτρονικό εξοπλισμό, διακομιστές υπολογιστών (server), επιτραπέζιους υπολογιστές, κομπιουτεράκια τσέπης, κάμερες και φυσικά εκτυπωτές.

5) Shigeru Miyamoto

Η βιομηχανία βιντεοπαιχνιδιών υπέστη σοβαρή κατάρρευση στις αρχές της δεκαετίας του 1980 και για κάποιο διάστημα φαινόταν σαν μια μόδα που ήρθε και πέρασε.

Αλλά ο Ιάπωνας Shigeru Miyamoto κράτησε σχεδόν μόνος του τη βιομηχανία ζωντανή με τη δημιουργία ενός κινούμενου χαρακτήρα ονόματι Jump Man, ο οποίος σύντομα έγινε γνωστός ως Mario. Η επιρροή του Miyamoto στον τομέα των βιντεοπαιχνιδιών, ήταν από τότε υψίστης σημασίας και οδήγησε στην “ανάσταση” της βιομηχανίας και στη συνεχή ανάπτυξή της έως σήμερα. Στις δημιουργίες του συμπεριλαμβάνονται τα επιτυχημένα παιχνίδια, Donkey Kong, The Legend of Zelda, Star Fox, Wave Race, Nintendogs και F-Zero και πολλά άλλα.

6) Don Estridge

Ο βετεράνος της IBM, Don Estridge, είναι ευρέως γνωστός ως “ο πατέρας του Η / Υ”, τουλάχιστον στην ενσάρκωση του Big Blue. Ο Estridge ανέπτυξε διάφορα συστήματα ηλεκτρονικών υπολογιστών, ακόμα και με εξοπλισμό ραντάρ της NASA.

Αλλά το πιο γνωστό για το έργο του, ήταν,  ως διευθυντής που οδήγησε μια ταπεινή ομάδα μόλις 14 ατόμων, στην δημιουργία του IBM PC, μια “ανοιχτή” πλατφόρμα που θα μπορούσε να τρέξει λογισμικό τρίτων και να δεχθεί αναβαθμίσεις τρίτων, που αργοτερα αποδείχθηκε ιδανικό εργαλείο ειδικά για επιχειρήσεις. Τραγικά, ο Estridge πέθανε σε αεροπορικό δυστύχημα το 1985 και δεν μπόρεσε να αντικρίσει την επιτυχία της ιδέας του.

7) Steve Jobs

Ο ένας και ο μελλοντικός βασιλιάς της Apple, ο οραματιστής Steve Jobs είναι αναγνωρίσιμος ακόμα και από τον πιο απλό φαν της τεχνολογίας. Ο Jobs θέτει αξίωση σε δύο κρίσιμες στιγμές στην ιστορία της τεχνολογίας. Αρχικά, με τα πρώτα Apple, πρωτοστάτησε στην ιδέα ότι οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές ανήκουν στο σπίτι. Κι έπειτα, 20 χρόνια αργότερα, έπεισε τον κόσμο ότι οι άνθρωποι θα έπρεπε να μπορούν μεταφέρουν τη (ψηφιακή) μουσική τους μαζί τους, παντού.

Η Apple μπορεί να μην εφηύρε τον υπολογιστή, όπως και το MP3 player, αλλά το διάσημο “πεδίο παραμόρφωσης της πραγματικότητας” ( “reality distortion field” ) του Jobs έρχεται να αποδείξει ότι εκείνοι που “έφτασαν πρώτοι” και έκαναν μια ανακάλυψη, είναι ενδεχομένως μερικές φορές, λιγότερο σημαντικοί από αυτούς που την πήραν και την εξέλιξαν. Σήμερα, έπειτα από τον θάνατό του και τις γερές βάσεις που έθεσε, η Apple είναι μεγαλύτερη από ποτέ και καθοδηγεί ένα μερίδιο της βιομηχανίας της τεχνολογίας.

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *