“Ο Μεγάλος Δικτάτορας”: μερικά όχι και τόσο γνωστά στοιχεία για την ταινία.

“Ο Μεγάλος Δικτάτορας”: μερικά όχι και τόσο γνωστά στοιχεία για την ταινία.

Πρεμιέρα πριν από 80 χρόνια, το “The Great Dictator” ήταν η πρώτη μεγάλη παραγωγή του Χόλιγουντ που πήρε μια ξεκάθαρη θέση ενάντια στους Ναζί, μια παρωδία – ένα άκρως σατιρικό και καυστικό έργο για την εποχή του.
Ο Μεγάλος Δικτάτορας έκανε πρεμιέρα στη Νέα Υόρκη στις 15 Οκτωβρίου 1940, την ώρα που ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος μαινόταν στην Ευρώπη.

Ο Charlie Chaplin ήταν ένα από τα μεγαλύτερα αστέρια στον αμερικανικό κινηματογράφο εκείνη την εποχή και πολλοί εξεπλάγησαν με το γεγονός ότι θα επέλεγε ένα τόσο επίκαιρο φλέγον ζήτημα για την ταινία του.

1. Η ταινία του Charlie Chaplin αποτελεί μια έντονη, αμφιλεγόμενη καταδίκη του Αδόλφου Χίτλερ, του Μπενίτο Μουσολίνι, του φασισμού, του αντισημιτισμού και των Ναζί. Όταν κυκλοφόρησε η ταινία, οι Ηνωμένες Πολιτείες ήταν ακόμη επίσημα σε κατάσταση ειρήνης με τη ναζιστική Γερμανία.

2. Ο Μεγάλος Δικτάτορας ήταν μια δημοφιλής ταινία για το κοινό και εν τέλει έγινε η πιο επιτυχημένη, εμπορικά, ταινία του.

3. Το 1997, η ταινία επιλέχθηκε από τη Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου για συντήρηση στο Εθνικό Μητρώο Κινηματογράφου των Ηνωμένων Πολιτειών ως μια ταινία με «πολιτισμικά- ιστορικά στοιχεία».

4. Το Great Dictator ήταν υποψήφιο για πέντε βραβεία (Academy awards): καλύτερης παραγωγής, καλύτερου πρωταγωνιστικού ρόλου, καλύτερου σεναρίου, καλύτερου ηθοποιού για τους Jack Oakie και Best Must.

5. Στην αυτοβιογραφία του, το 1964, ο Charlie Chaplin δήλωσε ότι δεν θα είχε κάνει την ταινία αν γνώριζε την πραγματική έκταση των φρικαλεών καταστάσεων που επικρατούσαν στα ναζιστικα στρατοπέδα συγκέντρωσης εκείνη την εποχή.

6. Ο Αδόλφος Χίτλερ απαγόρευσε την ταινία στη Γερμανία και σε όλες τις χώρες που είχαν καταληφθεί από τους Ναζί. Όμως η περιέργειά του τον κατέβαλε, έτσι διέταξε να του φέρουν ένα αντίγραφο του έργου απο την Πορτογαλία. Ο Charlie Chaplin είπε: «Θα έδινα οτιδήποτε για να ξέρω τι σκέφτηκε μόλις την είδε.»

7. Σύμφωνα με τα ντοκιμαντέρ για τη δημιουργία της ταινίας, ο ηθοποιός άρχισε να αισθάνεται όλο και πιο άβολα όσο περισσότερο εντρυφούσε στον χαρακτήρα του Αδόλφου Χίτλερ και όσο περισσότερο μάθαινε για τις ενέργειες του Χίτλερ στην Ευρώπη. Τελικά, η εισβολή στη Γαλλία ενέπνευσε τον Τσάπλιν να αλλάξει το τέλος της ταινίας του και να συμπεριλάβει τη διάσημη ομιλία του.

8. Η ταινία χρηματοδοτήθηκε εξ’ ολοκλήρου από τον ίδιο και ήταν η μεγαλύτερη επιτυχία του στο box office.

9. Το σενάριο γράφτηκε εξ’ ολοκλήρου από τον ίδιο, ακόμα και η διάσημη σκηνή όπου “παίζει” με τη Γη, κάθε κίνησή του ηταν χορογραφημένη και εντός σεναρίου.

10. Ο ίδιος δέχτηκε επίσημη πρόσκληση για την επανεκτέλεση της χαρακτηριστικής ομιλίας του σε εθνικό ραδιόφωνο.

11. Στην Ισπανία, η ταινία απαγορεύτηκε μέχρι το θάνατο του δικτάτορα Φρανσίσκο, το 1975. Για πρώτη φορά κυκλοφόρησε εκεί τον Απρίλιο του 1976.

12. Στην Ιταλία, όλες οι σκηνές που αφορούσαν τη σύζυγο του Napaloni αποκόπηκαν από την ταινία για να σεβαστούν τη χήρα του Benito Mussolini, Rachele. Η πλήρης έκδοση δεν είχε προβληθεί μέχρι το 2002.

13. Ο Charlie Chaplin είπε ότι η φορεσιά του Hynkel τον έκανε να αισθάνεται πιο επιθετικός, και όσοι ήταν κοντά του τότε, θυμούνται ότι ήταν πιο δύσκολο να δουλέψουν μαζί του τις ημέρες που γύριζε σκηνές ως Hynkel.

14. Ο Τσάρλι Τσάπλιν ανοιγόκλεισε λιγότερο από δέκα φορές τα μάτια του καθ’ όλη τη διάρκεια της τελικής ομιλίας του, η οποία διαρκεί πάνω από πέντε λεπτά.

15. Όταν ο Πρόεδρος Franklin D. Roosevelt είχε ακούσει ότι τα στούντιο προσπαθούσαν να αποθαρρύνουν τον Charlie Chaplin να κάνει την ταινία, έστειλε έναν εκπρόσωπό του για να ενθαρρύνει τον Charlie Chaplin να ολοκληρώσει την ταινία.

16. Ο στρατηγός Dwight D. Eisenhower ζήτησε προσωπικά γαλλικές μεταγλωττισμένες εκδόσεις του “The Great Dictator” από τον Charlie Chaplin, για διανομή στη Γαλλία έπειτα από τη νίκη της συμμαχίας τους.

17. Άτομα απο το φιλικό περιβάλλον του  προσπάθησαν να τον μεταπείσουν όσον αφορά την προσθήκη της τελευταίας σκηνής με την ομιλία περί ειρήνης. Ένας πωλητής ταινιών είπε ότι η ομιλία του ενδέχεται να του κοστίσει και ένα εκατομμύριο δολάρια, ως απώλειες στο box office. Ο Charlie Chaplin απάντησε: “Δεν με νοιάζει ακόμα και αν μου κοστίσει πέντε εκατομμύρια.”

18. Η παραγωγή της ταινίας ξεκίνησε το 1937, όταν ακόμη ο ναζισμός φάνταζε σαν απειλή, όπως τελικά επιβεβαιώθηκε όταν κυκλοφόρησε το 1940. Ωστόσο, η συγκεκριμένη ταινία παρουσιάστηκε τελικά ως η πρώτη αντι-ναζιστική σατιρική ταινία στην ιστορία του κινηματογράφου ενώ μερικούς μήνες νωρίτερα είχε κυκλοφορήσει το “You Nazty Spy !” των The Three Stooges.

19. Διασώζονται έγχρωμα, πίσω από τις κάμερες, πλάνα εναλλακτικού τέλους, στο οποίο όλοι οι στρατιώτες ξεκινούν να χορεύουν.

20. Ο Jack Oakie είπε κάποτε ότι « παρόλο που έχω κάνει εκατοντάδες ταινίες, όλοι με θυμούνται μόνο ως Napaloni από το The Great Dictator».

21. Ο Charlie Chaplin ονόμασε Hannah τον χαρακτήρα της Paulette Goddard, σύζυγό του πρωταγωνιστή, προς τιμή της μητέρας του (Hannah Chaplin).

22. Πέρασε πολλές ώρες μελετώντας ταινίες του Αδόλφου Χίτλερ για να τελειοποιήσει τη μίμηση του στυλ ομιλίας του.

23. Οι σκηνές όπου ο Charlie Chaplin χορεύει με τη Γη, έχουν τις ρίζες τους σε μια ταινία του 1928, στην οποία ο ίδιος έπαιζε επίσης με τον πλανήτη με παρόμοιο τρόπο.

Η ταινία αποτελεί ένα διαμάντι στην ιστορία του κινηματογράφου, με  συγκλονιστικές ερμηνείες και κυρίως με αυτή του Charlie Chaplin. Προβάλει, αποκαλύπτει και καυτηριάζει πολύ εύστοχα κατά τη γνώμη μου πρόσωπα, αντιλήψεις και καταστάσεις, με μια δόση αισιοδοξίας, αλλά πάντα με μέτρο και σεβασμό σε πληγέντες και νεκρούς από τις φρικαλέες πράξεις των Ναζί. Και προφανώς, με έναν από τους πιο δυνατούς και συναισθηματικά φορτισμένους λόγους που έχουν ειπωθεί ποτέ.

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *