24/1: Δείτε τι συνέβη σαν σήμερα

24/1: Δείτε τι συνέβη σαν σήμερα

1822: Απεσταλμένοι της Υψηλής Πύλης δολοφονούν τον Αλή Πασά στη Μονή Αγίου Παντελεήμονα, στη νησίδα της λίμνης των Ιωαννίνων. Το πτώμα του αποκεφαλίζεται και το κεφάλι του στέλνεται ταριχευμένο στην Κωνσταντινούπολη.

1835: Σκλάβοι στο Σαλβαδόρ (Βραζιλία) πραγματοποιούν εξέγερση, η οποία θα παίξει καθοριστικό ρόλο στον τερματισμό της δουλείας 50 χρόνια αργότερα.

1837: Ψηφίζεται στην Ελλάδα ο πρώτος Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας, που ρυθμίζει τα της κυκλοφορίας της εποχής (μετακινήσεις με άμαξες, έφιπποι κ.λ.π.).

1862: Το Βουκουρέστι ανακηρύσσεται πρωτεύουσα της Ρουμανίας.

1848: Αρχίζει ο «Πυρετός του Χρυσού»: Ο Αμερικανός εργοδηγός, Τζέιμς Μάρσαλ, ανακαλύπτει στο Sutter’s Mill του Σακραμέντο (ένα μύλο που είχε κατασκευάσει για λογαριασμό Ελβετού επιχειρηματία) ένα σβόλο χρυσού, εκτοξεύοντας στα ύψη το ενδιαφέρον των χρυσοθήρων για το ευγενές μέταλλο.

1905: Διατάσσεται η κατάσχεση της μετάφρασης της Καινής Διαθήκης στη Δημοτική.

1908: Θορυβώδες συλλαλητήριο πραγματοποιείται στα Τρίκαλα. Πιεζόμενοι από τους εφοριακούς να πληρώσουν τους φόρους επιτηδεύματος και οικοδομών, οι κάτοικοι της περιοχής προβαίνουν σε διαδήλωση και προξενούν καταστροφές σε δημόσια κτίρια.

1924: Η ρωσική πόλη Αγία Πετρούπολη μετονομάζεται σε Λένινγκραντ, τρεις ημέρες μετά το θάνατο του Βλαντιμίρ Λένιν, προς τιμήν του νεκρού κομμουνιστή ηγέτη.

1924: Στην Ιταλία, ο Μπενίτο Μουσολίνι διαλύει όλα τα μη φασιστικά εμπορικά σωματεία.

1935: Η τουρκική κυβέρνηση αποφασίζει τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας από τέμενος σε μουσείο.

1939: Σεισμός 8,3 Ρίχτερ σκοτώνει 30.000 άτομα στη Χιλή.

????????????????????????????????????

1943: Ο Φράνκλιν Ρούζβελτ και ο Ουίνστον Τσόρτσιλ ολοκληρώνουν τη Διάσκεψη της Καζαμπλάνκας.

1944: Ο κατοχικός υπουργός Εργασίας, Νικόλαος Καλύβας, εκτελείται στην Αθήνα από την Οργάνωση Προστασίας Λαϊκού Αγώνα (ΟΠΛΑ).

1946: Δημιουργείται η Διεθνής Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας από τον ΟΗΕ.

1947: Ο τραπεζίτης, Δημήτριος Μάξιμος, γίνεται πρωθυπουργός της Ελλάδας.

1966: Περίπου 117 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους από τη συντριβή αεροσκάφους Boeing της Air India στο Λευκό Όρος, μεταξύ Γαλλίας και Ιταλίας.

1972: Ο Ιάπωνας λοχίας, Σοΐτσι Γιοκόι, βρίσκεται σε μία ζούγκλα του Γκουάμ, όπου ήταν κρυμμένος από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

1977: Κατά τη διάρκεια της ισπανικής μεταπολίτευσης, λαμβάνει χώρα η σφαγή της Ατότσα, στη Μαδρίτη.

1982: Ξεσπά ανοιχτός πόλεμος μεταξύ κυβέρνησης και Εκκλησίας για τον πολιτικό γάμο.

1986: Το αμερικανικό διαστημόπλοιο «Voyager 2» πλησιάζει τον Ουρανό για την πρώτη λεπτομερειακή φωτογράφισή του. Η ελάχιστη προσέγγιση του πλανήτη σε απόσταση 81.500 χιλιομέτρων επιτρέπει στο διαστημόπλοιο να φωτογραφίσει αρκετά από τα μαύρα φεγγάρια του πλανήτη, ενώ ανακάλυψε 10 ακόμη, καθώς και δυο αραιούς δακτύλιους.

1991: Η Βουλή των Σκοπίων ψηφίζει διακήρυξη ανεξαρτησίας από την Ομοσπονδιακή Δημοκρατία με την ονομασία Δημοκρατία της Μακεδονίας.

1994: Η τρομοκρατική οργάνωση «17 Νοέμβρη» δολοφονεί τον πρώην διοικητή της Εθνικής Τράπεζας, Μιχάλη Βρανόπουλο.

1995: Ο Επαναστατικός Λαϊκός Αγώνας (ΕΛΑ) τοποθετεί βόμβα στο κτίριο του Οικονομικού Πανεπιστημίου της ΑΣΟΕΕ. Στην προκήρυξη, η πράξη συνδέεται με την πρόθεση της ηγεσίας του Υπουργείου Δημοσίας Τάξης να αναθεωρηθεί το καθεστώς του πανεπιστημιακού ασύλου.

2001: Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωστής Στεφανόπουλος, πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στο Βατικανό και γίνεται δεκτός από τον πάπα Ιωάννη Παύλο Β’.

2005: Οι βαμβακοπαραγωγοί παρατάσσουν τα τρακτέρ τους στα Τέμπη και σε πολλούς άλλους κόμβους του εθνικού και επαρχιακού δικτύου, χωρίς όμως να κλείσουν τους δρόμους. Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Μάξιμος Χαρακόπουλος, υποβάλλει την παραίτησή του από τη θέση του αναπληρωτή τομεάρχη Γεωργίας του κόμματος. Στην επιστολή του επικαλείται λόγους συνείδησης. Το ΠΑΣΟΚ στηρίζει τις κινητοποιήσεις των αγροτών, ωστόσο δεν είναι υπέρ των ακραίων μορφών κινητοποίησης.

2010: Η ταινία «Avatar» του Τζέιμς Κάμερον, με έσοδα 1,859 δισεκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως, σπάει το ρεκόρ εισιτηρίων που κατείχε ο «Τιτανικός» από το 1998.

2011: Βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας σημειώνεται στο αεροδρόμιο Ντομοντέντοβο της Μόσχας. Από την ισχυρή έκρηξη σκοτώνονται 37 άνθρωποι και τραυματίζονται 173. Την ευθύνη για την επίθεση θα αναλάβει ο ηγέτης των Τσετσένων ισλαμιστών ανταρτών, Ντόκου Ουμάροφ.

Πηγή: newsbeast.gr

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *