Δείτε τι συνέβη σαν σήμερα, 3 Φεβρουαρίου

Δείτε τι συνέβη σαν σήμερα, 3 Φεβρουαρίου

1781: Οι βρετανικές δυνάμεις καταλαμβάνουν το ολλανδικής κτήσης νησί της Καραϊβικής Άγιο Ευστάθιο.

1807: Μία βρετανική στρατιωτική δύναμη καταλαμβάνει την ισπανική πόλη του Μοντεβιδέο, σημερινή πρωτεύουσα της Ουρουγουάης.

1813: Πόλεμος της Ανεξαρτησίας της Αργεντινής: Ο Χοσέ ντε Σαν Μαρτίν νικά τον ισπανικό βασιλικό στρατό στη μάχη του Σαν Λορένσο.

1836: Εξέγερση κατά των Βαυαροκρατίας στην Ακαρνανία με ποικίλα αιτήματα, από τη σύγκληση Εθνικής Συνελεύσεως έως τη σωτηρία της Ορθοδοξίας. Την προκάλεσαν το Ρωσικό και το Γαλλικό Κόμμα, που ήταν εκτός εξουσίας. Ο Δήμος Τσέλιος με 100 ενόπλους, καταλαμβάνει τα χωριά Αστακός και Μύτικας.

1870: Στις ΗΠΑ, μετατρέπεται σε νόμο του κράτους η 15η Τροπολογία του αμερικανικού Συντάγματος, που διασφαλίζει το δικαίωμα της ψήφου στους Αφροαμερικανούς.

1908: Ο Γιώργος Καλαφάτης ιδρύει τον Ποδοσφαιρικό Όμιλο Αθηνών (ΠΟΑ), ο οποίος αργότερα μετονομάστηκε σε Παναθηναϊκός Αθλητικός Όμιλος (ΠΑΟ).

1933: Ο Αδόλφος Χίτλερ ανακοινώνει ότι η επέκταση του ζωτικού χώρου στην Ανατολική Ευρώπη και η αδίστακτη γερμανοποίησή της είναι οι τελικοί γεωπολιτικοί στόχοι της εξωτερικής πολιτικής του Γ’ Ράιχ.

1945: Χίλια B-17 βομβαρδίζουν το Βερολίνο, σε μία επιδρομή που σκότωσε 2.894 άτομα και άφησε άστεγους 120.000 κατοίκους.

1945: Οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και η Κοινοπολιτεία των Φιλιππίνων ξεκινούν τη Μάχη της Μανίλας για να ανακαταλάβουν την πόλη από τους Ιάπωνες.

1952: Ο ραδιοσταθμός των Παρισίων μεταδίδει ότι ο Σύνδεσμος Σουηδών Λογοτεχνών πρότεινε τον Νίκο Καζαντζάκη για το λογοτεχνικό βραβείο Νόμπελ.

1989: Το σκάνδαλο Κοσκωτά παίρνει νέα τροπή, όταν ο προσωπικός φίλος του πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου, Γιώργος Λούβαρης, παραπέμπεται για κακούργημα.

2000: Ισπανικό δικαστήριο αναγνωρίζει στον Τούρκο μπασκετμπολίστα, Σάνον Σερτάν Μίλι, τα ίδια δικαιώματα που έχουν και οι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανοίγοντας τον δρόμο για την ελεύθερη μετακίνηση παικτών από σχεδόν ολόκληρο τον κόσμο στα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα.

2010: Ο Κάρολος Παπούλιας επανεκλέγεται πρόεδρος της Δημοκρατίας, με 266 ψήφους. Τον υπερψήφισαν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, της Νέας Δημοκρατίας και του ΛΑΟΣ, ενώ «παρόντες» ψήφισαν οι βουλευτές του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ.

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *