14/2: Δείτε τι συνέβη σαν σήμερα

14/2: Δείτε τι συνέβη σαν σήμερα

1779: Ο Τζέιμς Κουκ σκοτώνεται από ιθαγενείς στον κόλπο Κιλακεκούα στη νήσο της Χαβάης.

1876: Ο Αλεξάντερ Γκράχαμ Μπελ καταθέτει αίτηση για δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για το τηλέφωνο.

1896: Ο ιδρυτής του σιωνισμού Θίοντορ Χερτζλ δημοσιεύει το μανιφέστο «Der Judenstaat» (Το κράτος των Εβραίων), σηματοδοτώντας την εμφάνιση του σιωνισμού.

1898: Αποτυγχάνει η απόπειρα δολοφονίας εναντίον του βασιλιά Γεωργίου Α, που έγινε με αφορμή την ήττα του ελληνικού στρατού την περασμένη χρονιά από τους Τούρκους και με σκοπό να ανέλθει στο θρόνο ο διάδοχος Κωνσταντίνος.

1902: Επιβάλλεται στρατιωτικός νόμος στην Τεργέστη της Ιταλίας, καθώς οι απεργίες για μείωση του ωραρίου εργασίας εξελίσσονται σε αιματηρή εξέγερση.

1924: Η Computing-Tabulating-Recording Company αλλάζει το όνομά της σε International Business Machines Corporation (IBM).

1929: Στις ΗΠΑ, ανήμερα του Αγίου Βαλεντίνου, επτά γκάνγκστερ του Αλ Καπόνε σκοτώνουν επτά μέλη της συμμορίας του Μπαγκς Μόργκαν «Στη Σφαγή του Αγίου Βαλεντίνου», σε ένα γκαράζ του Σικάγο.

1950: Ο Ιωσήφ Στάλιν και ο Μάο Τσε Τουνγκ υπογράφουν συμφωνία φιλίας και αλληλοβοήθειας μεταξύ της ΕΣΣΔ και της Κίνας, διάρκειας 30 χρόνων.

1946: Ο πρώτος ηλεκτρονικός υπολογιστής, που ονομάζεται ENIAC και κατασκευάστηκε από την IBM, τίθεται σε λειτουργία στο Αμερικανικό Πεντάγωνο.

1961: Μεγάλη αγανάκτηση στην Ήπειρο, καθώς άρμα του πατρινού καρναβαλιού διακωμωδεί τη διένεξη Πατρών – Ηγουμενίτσας για την απόληξη της πορθμειακής γραμμής Ελλάδας – Ιταλίας. Τα Δημοτικά Συμβούλια Ιωαννίνων, Άρτας και Πρέβεζας απαιτούν την άμεση απόσυρση του εν λόγω άρματος.

1962: Για πρώτη φορά μπαίνει τηλεοπτική κάμερα στον Λευκό Οίκο και παρουσιάζει το εσωτερικό του. Οικοδέσποινα είναι η πρώτη κυρία των ΗΠΑ, Τζάκι Κένεντι.

1962: Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος εκλέγεται ο μητροπολίτης Καβάλας, Χρυσόστομος, νικώντας στην ψηφοφορία τον κυριότερο αντίπαλό του, αρχιμανδρίτη και πανεπιστημιακό Ιερώνυμο Κοτσώνη.

1979: Στην Καμπούλ του Αφγανιστάν, Μουσουλμάνοι εξτρεμιστές απαγάγουν τον πρέσβη των ΗΠΑ, Άντολφ Νταμπς, ο οποίος αργότερα σκοτώνεται κατά τη διάρκεια ανταλλαγής πυρών μεταξύ των απαγωγέων και αστυνομικών.

1981: Στην Ιταλία, φονικός σεισμός πλήττει την περιοχή της Νάπολης, σκοτώνοντας 2.916 άτομα.

1987: Υπογράφεται η ιδρυτική διακήρυξη των Special Olympics, που έχουν αναπτύξει ένα πλούσιο αθλητικό και εκπαιδευτικό έργο για τα άτομα με διανοητική ανεπάρκεια.

1987: Φεύγει από τη ζωή ο κορυφαίος Έλληνας θεατρικός σκηνοθέτης Κάρολος Κουν. Ήταν θεατρικός σκηνοθέτης, γνωστός για τις παραστάσεις του αρχαίων έργων. Έγινε διάσημος σε όλη την Ευρώπη με τις πολιτικές κωμωδίες του Αριστοφάνη. Το 1942 ίδρυσε το πειραματικό Θέατρο Τέχνης και τη δραματική σχολή που φέρει το όνομά του.

1992: Στη Θεσσαλονίκη, εκατοντάδες χιλιάδες άτομα συμμετέχουν στο Παμμακεδονικό Συλλαλητήριο για το Σκοπιανό.

1993: Υπογράφεται στο Παρίσι από 120 χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, η σύμβαση για την κατάργηση των χημικών όπλων.

1995: Μια ξύλινη πινακίδα με άγνωστη επιγραφή, που βρέθηκε στην Καστοριά, θεωρείται το παλιότερο οργανωμένο κείμενο, που βρέθηκε στην Ευρώπη και χρονολογείται πριν από 7.254 χρόνια.

1995: Στις ΗΠΑ, η ταινία «Forrest Gump» συγκεντρώνει 13 υποψηφιότητες για Όσκαρ και ακολουθούν με επτά «Bullets over Broadway» και το «Pulp Fiction».

1999: Ο Χαϊλέ Γκεμπρεσελασίε καταρρίπτει το δικό του 15ο παγκόσμιο ρεκόρ στα 5.000 μέτρα με 12:50.38 στο BUPA Grand Prix κλειστού στίβου.

2005: Ιδρύεται το Youtube.

πηγή: newsbeast.gr

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *