Παιχνιδοκονσόλες: Τότε και σήμερα

Παιχνιδοκονσόλες: Τότε και σήμερα

Είμαι και εγώ ένας νέος ο οποίος, όπως πολλοί συνομοίλικοι μου τα τελευταία χρόνια ξόδεψαν χρήματα σε κονσόλες και παιχνίδια και πέρασαν ώρες μπροστά από την τηλεόραση του σπιτιού τους. Μου αρέσει να σκέφτομαι ότι αυτό το τεχνολογικό δημιούργημα που έχω και μαζεύει σκόνη αυτήν την περίοδο και που έχει αυτές τις τρομερά απίστευτες δυνατότητες, έχει τη δική του ξεχωριστή ιστορία.

Τα σημερινά PlayStation και Xbox δεν είναι δημιουργήματα του 21ου αιώνα. Έκαναν έντονη την παρουσία τους τα τελευταία χρόνια αλλά τα συναντάμε πρώτη φορά μισό αιώνα πίσω, τις δεκαετίες του 60′ και του 70′. Πριν, όμως, κάνουμε την ιστορική αυτή αναδρομή, να ξεκαθαρίσω ότι δεν θα αναφερθούμε σε συστήματα υπολογιστών ή μηχανήματα arcade, αλλά μόνο σε κονσόλες παιχνιδιών. Και φυσικά , ό, τι διαβάσετε παρακάτω δεν θα είναι μόνο τα all time classics, δηλαδή PlayStation, Xbox κτλ. αλλά θα είναι μία όσο το δυνατόν πιο περιεκτική λίστα όλης της ιστορίας των κονσολών.

1η Γενιά
Την αρχή θα κάνουμε με το Magnavox Odyssey, της εταιρείας Magnavox. Ήταν το πρώτο σύστημα που είχε τη δυνατότητα σύνδεσης με τηλεόραση. Αργότερα κυκλοφόρησαν βελτιωμένες εκδόσεις του όπως τα Odyssey 100 και 200 και σε συνδυασμό με την κονσόλα Pong της Atari αποτελούν την πρώτη γενιά με περιορισμένες δυνατότητες αφού υπήρχε η δυνατότητα να παιχτούν προεγκατεστημένα παιχνίδια.

Magnavox Odyssey

2η Γενιά
Το 1976 κυκλοφόρησε το VES ( Video Entertainment System ) της Fairchild. Ακολούθησαν οι εταιρείες RCA και Atari με τα RCA Studio II και Atari 2600(το πιο επιτυχημένο της εποχής). Την ίδια περίοδο κυκλοφόρησαν και οι πρώτες κονσόλες χειρός (αν το λέω σωστά!!!), οι οποίες θα αποτελέσουν τα πρώτα στάδια για τις πολύ επιτυχημένες τέτοιες κονσόλες που θα κυκλοφορήσουν στο μέλλον.

Atari 2600

3η-4η Γενιά
Εδώ το όνομα που δεσπόζει είναι ένα: Nintendo. Τα NES και SNES (Nintendo Entertainment System και Super Nintendo Entertainment System) άφησαν εποχή με παιχνίδια που μνημονεύονται μέχρι και σήμερα όπως το Super Mario Bros. Φυσικά και άλλες εταιρείες κυκλοφόρησαν κονσόλες αλλά η Nintendo επισκίασε όλες τις άλλες κυκλοφορίες, όπως τα Commodore 64 Games System και Amstrad GX4000.

SNES

Φτάσαμε όμως στην σύγχρονη ιστορία, ή για να το διατυπώσω καλύτερα, στην ιστορία που όλοι εμείς θυμόμαστε και έχουμε τις αναμνήσεις μας. Η αρχή θα γίνει με το PlayStation 1, της Sony. Παιχνιδοκονσόλα που μνημονεύεται μέχρι σήμερα. Παιχνίδια όπως Final Fantasy VII και Grand Tourimso αφήνουν ιστορία και κάνουν απλά “τρελές” πωλήσεις. Nintendo και λοιπές εταιρείες πολύ απλά δεν μπορούν να το συναγωνιστούν.

Μπαίνοντας στον 21ο αιώνα η Sony κυκλοφορεί το PlayStation 2 και στο παιχνίδι μπαίνει και η Microsoft με το Xbox. Αν και για πρώτη κονσόλα της εταιρείας δεν προκάλεσε μεγάλη εντύπωση, η Microsoft θα κονταροχτυπηθεί με τη Sony μέχρι και σήμερα, ενώ πέραν της Nintendo με το Wii δεν υπάρχει άλλος σοβαρός ανταγωνισμός. Η συνέχεια περιλαμβάνει PlayStation 3/Xbox 360 και PlayStation 4/XboxOne, με τους απανταχού gamers να διαφωνούν μέχρι και σήμερα για το ποια είναι καλύτερα. Βοήθησε βέβαια και η εξέλιξη στη δημιουργία παιχνιδιών αλλά και οι όλο και πιο βελτιωμένες τεχνολογίες που ανακαλύπτονται συνεχώς.

Προσωπικά, ξεκίνησα με gameboy advance sp, και έπειτα μεταπήδησα σε κονσόλες μεγαλύτερου μεγέθους. Αρχικά με το PlayStation 2 και στη συνέχεια με Xbox 360 και XboxOne, έκανα το πέρασμα από όλες τις μεγάλες εταιρείες. Και ξεκάθαρα όλες οι αγορές μου αποδείχθηκαν σωστές και δεν έμεινα με κανένα παράπονο. Περιμένοντας, λοιπόν, με το νέο χρόνο τις καινούργιες κυκλοφορίες από Nintendo, Sony και Microsoft , εσάς ποια είναι η άποψη σας?? Microsoft, Nintendo ή Sony? Ή κάτι τελείως διαφορετικό?