🧿 Τι είναι τελικά το μάτι/βασκανία …και γιατί ζητάμε από τις μανάδες μας να μας ξεματιάσουν;

🧿 Τι είναι τελικά το μάτι/βασκανία …και γιατί ζητάμε από τις μανάδες μας να μας ξεματιάσουν;

Είναι “ματιασμένο” το παιδί είπε η γιαγιά μόλις άκουσε ότι έχει πονοκέφαλο και ξεκίνησε να ψιθυρίζει μια ευχή.
Μάτιασμα λοιπόν, κακό μάτι ή Βασκανία είναι η κατάσταση, αν όντως μπορούμε να την ορίσουμε έτσι, που προκαλείται όταν κάποιος κοιτάξει με ζήλια ή απλά σκεφτεί κακώς για έναν άλλον άνθρωπο. Βάσκανος σημαίνει συκοφάντης, κακολόγος και φθονερός, και είναι αυτός που κάνει το μάτιασμα.

Το μάτι υπάρχει ως έννοια από την αρχαιότητα, καθώς αρχαίοι Έλληνες και Ρωμαίοι, Αιγύπτιοι αλλά και λαοί της Ανατολής πίστευαν στη βασκανία. Σημαντικό είναι να πούμε πως και σπουδαίες προσωπικότητες πίστευαν και προσπάθησαν να δώσουν τη δική τους ερμηνεία.
Για αυτήν έγραψαν Πλούταρχος, Αριστοτέλης, Δημοσθένης, Σωκράτης και πάρα πολλοί άλλοι.
Σωκράτης: “Μη λες μεγάλο λόγο”, “μη μέγα λέγε, μη της βασκανία περιτρέψη τον λόγο τον μέλλοντα”
Πλούταρχος: “Καθώς η ματιά είναι πολυκίνητη, σκόρπια γύρω, μαζι με μία πνοή φωτός, σαν τη φωτιά που βγάζει μια θαυμαστή δύναμη, που κάνει τον άνθρωπο να πράττει και να πάσχει πολλά εξαιτίας της”
Αριστοτέλης: “εμπτύει αυτοίς ωως μη βασανθώσιν”

Συνηθίζεται να τοποθετούνται στις κούνιες των νεογέννητων, κάποια μικρά ματόχαντρα για την προστασία του μωρού από το κακό το μάτι

Μάτι και Εκκλησία

Όσον αφορά τη θρησκευτική προσέγγιση, η ορθόδοξη εκκλησία αναγνωρίζει τη βασκανία αλλά μόνο ως το δημιούργημα του διαβόλου. Κυρίως σχετίζεται με τη ζήλια και θεωρείται πως αρνητικά επηρεάζεται και αυτός που προκαλεί το μάτιασμα. Αν και αρχικά η εκκλησία δεν αποδέχτηκε το μάτιασμα, με το πέρασμα των χρόνων δημιουργήθηκαν ευχές για την αντιμετώπιση του, προκαλώντας ουσιαστικά την ανεπίσημη αποδοχή του. Ακολουθεί το λινκ για την προσευχή που έχει γράψει ο Άγιος Βασίλειος περί βασκανίας.
https://www.google.com/amp/s/www.vimaorthodoxias.gr/prosefxes/xematiasma-i-efchi-tou-megalou-vasiliou-gia-ti-vaskania/amp/

Φυλαχτά και προστασία

Όπως έγινε αποδεκτή από την ορθόδοξη εκκλησία, έτσι και στον υπόλοιπο κόσμο η βασκανία είναι ευρέως αποδεκτή και υπάρχει ανάγκη για την εξουδετέρωση της. Από αρχαιοτάτων χρόνων γνωστή είναι η φράση «Ως μη βασκανθώ τρις εις εμόν έπτυσα κόλπον» του Θεόκριτου, δηλαδή «Φτύσε τον κόρφο σου» το οποίο συνοδεύεται από το εν λόγω φτύσιμο. Γνωστό είναι και το φασκέλωμα , αλλιώς μούντζα. Πέρα όμως από τις χειρονομίες, οι περισσότεροι λαοί υιοθέτησαν τη χρησιμοποίηση φυλαχτών. Πιο διαδεδομένα μέχρι και σήμερα είναι τα λεγόμενα ματόχαντρα, δηλαδή μία μπλε χάντρα που μοιάζει με μάτι, και φυλαχτά από προσκυνήματα για τους χριστιανούς ή επιγραφές όπως Allah korusun για τους μουσουλμάνους.

Και τα σκόρδα είναι μία καλή μέθοδος πρόληψης κατά του κακού ματιού.

Ξεμάτιασμα

Ενώ ξεκίνησα να μιλήσω πιο γενικά για την προστασία από τη βασκανία, το ξεμάτιασμα μου πήρε μεγαλύτερο χώρο και αποφάσισα να του δώσω ξεχωριστή παράγραφο. Ξεμάτιασμα λοιπόν, η θεραπεία στη βασκανία για να φύγουν όλα τα αρνητικά vibes από πάνω μας. Έχω ακούσει πως κάποιες φορές γίνεται και προληπτικά. Παραδείγματος χάριν, δίνει το παιδί εξετάσεις στο σχολείο και η γιαγιά με τη μητέρα το ξεματιάζουν προληπτικά. Σε γενικές γραμμές αυτή η θεραπεία περιλαμβάνει μια κούπα με νερό και λίγο λάδι. Όσον αφορά την εκκλησία, ξεμάτιασμα είναι το λεγόμενο “διάβασμα” του ματιασμένου από κάποιον ιερέα μέσω ευχών.

Και λίγα γενικά περί Βασκανίας και Ξεματιάσματος (Trivia):


  • Τα παιδιά θεωρούνται πιο «ευαίσθητα» στο μάτι από τον υπόλοιπο κόσμο.
  • Τα άτομα με ανοιχτόχρωμα μάτια θεωρούνται ότι ματιάζουν ευκολότερα.
  • Κάποιος μπορεί να μάθει την «τέχνη» του ξεματιάσματος μόνο σε άτομο του αντίθετου φύλου, και μόνο όσο είναι μέρα (ανατολή με δύση ηλίου).
  • Στο τέλος του ξεματιάσματος, ο “ξεματιασμένος” κουνιέται από τη θέση του για να φύγει η αρνητική ενέργεια.
  • Τέλος, λέγεται πως αν θες να μάθεις την τέχνη του ξεματιάσματος η μόνη μέρα για να λάβεις τη “γνώση” είναι η Μεγάλη Παρασκευή.

Αυτές είναι λοιπόν όλες οι πληροφορίες που μάζεψα περί Βασκανίας, ξεματιάσματος, φυλαχτών και τη σχέση εκκλησίας-βασκανίας. Αλήθεια ή ψέμα λοιπόν? Πείτε μας την άποψη σας και εσείς.

Πηγή : Wikipedia