Στο πλαίσιο new year – new goals, κάτι με έπιασε τις τελευταίες μέρες και άρχισα να “σκαλίζω” μερικά από τα πιο περίεργα μέρη στον κόσμο με σκοπό να πάρω ιδέες για μελλοντικούς προορισμούς. Συγκέντρωσα λοιπόν κάποια από αυτά που τράβηξαν αμέσως την προσοχή μου και πραγματικά θα ήθελα πολύ να καταφέρω να τα επισκεφτώ!
Giant’s Causeway (Ireland): Θεωρείται αληθινό θαύμα και δεν είναι δύσκολο να καταλάβεις γιατί. Το παράξενο αυτό τοπίο αποτελείται από εξαγωνικές στήλες που είναι κατασκευασμένες από βασάλτη και είναι ένας εντελώς φυσικός σχηματισμός. Οι στήλες είναι ηλικίας περίπου 60 εκατομμύριων χρόνων και είναι αποτέλεσμα της αρχαίας ηφαιστειακής δραστηριότητας.
Το πέτρινο δάσος της Shilin (Κίνα): Ενώ το μέρος αυτό μοιάζει με απολιθωμένο δάσος, οι γεωλόγοι λένε ότι στην πραγματικότητα υπήρξε ο πυθμένας μιας λίμνης και ότι η σημερινή του όψη οφείλεται στην μεγάλη περιεκτικότητα ψαμμίτη και ασβεστόλιθου του εδάφους.
Η μεγαλύτερη σπηλιά στον πλανήτη (Hang Son Doong, Βιετνάμ): Όσο περίεργο και αν ακούγεται αυτό το σπήλαιο έχει το δικό του κλίμα, ζούγκλα και το ποτάμι. Παρέμεινε ανέγγιχτο από τον άνθρωπο μέχρι τη δεκαετία του 1990 όταν ένας τοπικός αγρότης πέρασε τυχαία από το σπήλαιο κατά την διάρκεια βόλτας.
Η θάλασσα των αστεριών (Vaadhoo Island, Μαλδίβες): Χάρη στα dinoflagellates – φυτοπλαγκτόν που εκπέμπουν ηλεκτρικά σήματα κάτω από το φεγγαρόφωτο, αυτή η παραλία σου δίνει την αίσθηση οτι η θάλασσα είναι γεμάτη από μικρά, λαμπερά αστέρια. Μοιάζει αρκετά και με την παραλία όπου πλατσούριζε ο Leonardo Di Caprio στην ομώνυμη ταινία “Η παραλία” (The beach).
North Sentinel Island (Adaman Islands, Ινδία): Αυτό είναι ένα νησί που θα σας πρότεινα να αποφύγετε στις επόμενες διακοπές σας. Η αυτόχθονη φυλή που κατοικεί σε αυτό το νησί μεγέθους όσο το Μανχάταν θα σκοτώσει όποιον προσπαθήσει να πλησιάσει το νησί. Κανείς, μέχρι σήμερα δεν γνωρίζει γιατί η φυλή αυτή είναι τόσο εχθρική.
Magnetic Hill (Ινδία): Επιστρέφουμε στην Ινδία για αυτό το παράξενο τοπίο, όπου η βαρύτητα δεν πάει σύμφωνα με τους κανόνες. Οι οπτικές ψευδαισθήσεις καθιστούν τους προς τα κάτω κεκλιμένους δρόμους να εμφανίζουν κλίση προς τα πάνω, δημιουργώντας μια αίσθηση “ανηφόρας”. Ένα από τα πιο ιδιαίτερα και αλλόκοτα μέρη που μπορεί να επισκεφτεί κανείς.
Λίμνη Hillier (Αυστραλία): Ακόμα κι αν βάλετε σε ένα δοχείο νερό από αυτή τη λίμνη, το λαμπερό και απόκοσμο ροζ χρώμα θα παραμείνει. Αυτό δεν συμβαίνει επειδή είναι ένα τέχνασμα του φωτός, αλλά οι άλγες δίνουν στη λίμνη τη γυαλιστερή ροζ λάμψη. Στο ερώτημα “Μπορώ να κολυμπήσω εκεί;”, η απάντηση είναι “Ναι.”. Αλλά αυτό που θα χρειαστείτε για να προσεγγίσετε τη λίμνη είναι καλή τύχη και μερικές χιλιάδες ευρώ, αφού η πρόσβαση είναι εφικτή μόνο με ελικόπτερο!
Salar de Uyuni (Βολιβία): Μερικοί την αποκαλούν την μεγαλύτερη αλυκή στον κόσμο, ενώ άλλοι μπορεί να την αναφέρουν ως τον μεγαλύτερο καθρέφτη στον κόσμο. Αυτό το περίεργο μέρος περιέχει σχεδόν το 70 τοις εκατό του λιθίου του πλανήτη.
Blood Falls (Ανταρκτική): Από επιστημονικής άποψης, αυτός ο καταρράκτης είναι στην ουσία αλμυρό νερό που έχει ανακατευτεί με τεράστιες ποσότητες οξειδίου του σιδήρου. Με μια πρώτη ματιά μοιάζει με έναν καταρράκτη που αιμορραγεί μέσα στη θάλασσα.
Η πύλη της κολάσεως (Τουρκμενιστάν): Αυτό το απόκοσμο θέαμα αποτελεί ανθρώπινο έργο. Επιστήμονες, έπειτα από μελέτες έβαλαν φωτιά σε αυτόν τον κρατήρα αερίων για να εξουδετερώσουν τα δηλητηριώδη αέρια. Προφανώς και ανοίγει μια πύλη στην κόλαση. Αυτός ο λάκκος καίει για πάνω από 40 χρόνια. Άκρως επικίνδυνο, αλλά ίσως από τα καλύτερα μέρη που έχω δει για φωτογραφίες.
Chara Desert (Ρωσία): Αυτή η όμορφη αλλά συγχρόνως και αλλόκοτη περιοχή αποτελεί ένα από τα πιο ιδιαίτερα αξιοθέατα για τουρίστες αλλά και ορειβάτες απ’όλο τον κόσμο.
Οι αμμόλοφοι μήκους 15-30 μέτρων εκτείνονται κατά μήκος του παγωμένου ποταμού στη βάση των βουνών. Αυτοί οι αμμόλοφοι μοιάζουν τρομερά με τις ερήμους της Αιγύπτου.
Nazca Lines (Περού): Οι γραμμές Nazca του Περού είναι ένα από τα σπουδαία μυστήρια του κόσμου και ο άγνωστος σκοπός τους έχει δημιουργήσει θεωρίες που περιλαμβάνουν τα πάντα, από τα ιερά τελετουργικά έως εξωγήινους. Οι ίδιες οι γραμμές έχουν ηλικία περίπου 2.000 ετών και κατασκευάστηκαν από τους ντόπιους κατοίκους της Nazca. Τα σχήματα ποικίλλουν από γεωμετρικά μοτίβα έως λεπτομερείς εικόνες τοπικής άγριας ζωής όπως αράχνες και πίθηκοι.
Όσο πιο πολύ ψάχνεις στο ίντερνετ, τόσο πιο πολλά πανέμορφα και ίδιαιτερα μέρη ανακαλύπτεις. Και ψάχνοντας, αυτό που συνειδητοποιείς είναι σίγουρα το μεγαλείο και η ποικιλομορφία του πλανήτη, την οποία φυσικά αξίζει να απολαύσει κανείς από κοντά κι όχι μόνο πίσω από την οθόνη του pc…