Μερικά από τα μεγαλύτερα Franchise ταινιών φαντασίας

Μερικά από τα μεγαλύτερα Franchise ταινιών φαντασίας

Είμαι και εγώ ένας από αυτούς τους τύπους που έχουν στηθεί σε μία ουρά κινηματογράφου με τις ώρες για ένα εισιτήριο. Κοιτώντας το προσωπικό μου ιστορικό ανακάλυψα πως, ως επί το πλείστον οι ταινίες που έδειξα προτίμηση ανήκουν σε μία συγκεκριμένη κατηγορία. Όλα τα φίλμς, είτε για τα οποία στηνόμουν σε ουρές είτε τα οποία περίμενα να “κατεβάσω” από το διαδίκτυο ανήκουν στο είδος φαντασίας. Επομένως αποφάσισα πιο κάτω να σας μιλήσω για ορισμένα από τα μεγαλύτερα Franchise του είδους.

Marvel Cinematic Universe

Θα ξεκινήσω με το κινηματογραφικό σύμπαν της Μάρβελ. Δικαιολογημένα η λέξη σύμπαν χρησιμοποιείται σε αυτήν την περίπτωση επειδή οι ταινίες είναι αμέτρητες πλέον. Η αρχή θα γίνει με το πρώτο Iron Man το 2008. Πρωταγωνιστής θα είναι ο Robert Downey Jr και η επιλογή του δέκα χρόνια αργότερα θα αποδειχθεί σωστή αφού ο ηθοποιός εκτός από την καριέρα του, θα αποτελέσει θετικό παράγοντα ώστε να κάνει επιτυχία και το σύμπαν της Μάρβελ. Το κινηματογραφικό αυτό σύμπαν σχεδιάστηκε πάνω στα ομώνυμα κόμικς των ηρώων της Μάρβελ, όπως ο Ironman, ο Captain America, ο Hulk και πολλοί άλλοι. Κάθε ταινία αποτέλεσε ξεχωριστή παραγωγή, αλλά κάθε υπόθεση είναι φτιαγμένη έτσι ώστε να καταλήξει στην τελική μάχη που θα πραγματοποιηθεί στα Avengers Infinity War και Avengers Endgame, στα οποία όλοι οι ήρωες θα ενωθούν για να αντιμετωπίσουν έναν κοινό εχθρό. Οι δημιουργοί για να έχουν ένα καλύτερο “μπούσουλα” χώρισαν σε τέσσερις φάσεις το πλάνο τους όσον αφορά τις ημερομηνίες κυκλοφορίας κάθε φιλμ. Η πρώτη φάση περιλαμβάνει τις πρώτες ταινίες από το Ironman μέχρι και το Avengers του 2012. Η δεύτερη θα ξεκινήσει με το Ironman 3 και θα ολοκληρωθεί με το Ant Man το 2015. Και η τρίτη και τελευταία μέχρι τώρα φάση ξεκινάει με το Captain America Civil War και ολοκληρώνεται με το Spiderman Far from Home το 2019. Η 4η φάση θα ξεκινήσει με την καινούργια Black Widow τη νέα χρονιά. Συνολικά, και για να μιλήσουμε με αριθμούς το σύνολο των ταινιών κέρδισαν 9,065,299,688 $, ενώ κόστισαν λιγότερο από το ένα τρίτο του παραπάνω αριθμού.
Ταινίες (που κυκλοφόρησαν): 23

Pirates of Caribbean

Η Disney αποφάσισε το 2003 να μας εισάγει στον κόσμο της πειρατείας. Η μέθοδος που διάλεξε να παρουσιάσει έναν τέτοιο κόσμο ήταν πολύ όμορφη και ξεχωριστή. Η αρχική τριλογία ήταν ποιοτικά ανώτερη και οι τελευταίες δύο ταινίες δεν είχαν την ίδια απήχηση στον κόσμο όσο θα ήθελαν οι δημιουργοί τους. Το γεγονός όμως που έκανε το συγκεκριμένο franchise τεράστια επιτυχία είναι η ερμηνεία του Johnny Depp ως Captain Jack Sparrow. Ένας πειρατής ασυνήθιστος από τους άλλους, με το κωμικό στοιχείο πολύ όμορφα διατυπωμένο, το χαρακτηριστικό τρέξιμο και ατάκες με πολύ γέλιο έκαναν το κοινό να τον αγαπήσει. Ο Τζόνυ Ντεπ παρόλο που είναι ένας ηθοποιός που ο κόσμος τον γνωρίζει για πολλούς ρόλους του κατάφερε με τη συγκεκριμένη ερμηνεία να μείνει χαραγμένος στο μυαλό του κόσμου ως ο χαριτωμένος πειρατής Captain Jack. Επιπλέον, ένα στοιχείο των ταινιών που εμένα προσωπικά με έκανε να τις λατρέψω ήταν και η υπέροχη μουσική που συνόδευσε κάθε ταινία , δημιουργίας Hans Zimmer. Για την ιστορία, το συγκεκριμένο franchise έκανε “ταμείο” μεγαλύτερο των 4,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Το υπέροχο αυτό Soundtrack https://youtu.be/yRh-dzrI4Z4

Wizarding World

Για τυχόν ενδιαφερόμενους

Θα τολμήσω να πω πως το μεγαλύτερο ποσοστό των παιδιών που μεγαλώσαμε την εποχή που κυκλοφόρησαν τα Harry Potter, είχαμε δεί τις ταινίες ή διαβάσει τα βιβλία ή και τα δύο. Τα βιβλία είναι υπέροχα και βρίσκονται σε status: must read (ταπεινή μου άποψη) για κάθε παιδί μικρής ηλικίας. Το franchise των ταινιών κατέφερε να κάνει, κατά την προσωπική μου άποψη, αρκετά καλή απόδοση των βιβλίων και να μας μεταφέρει σε ένα υπέροχο κόσμο γεμάτο μαγεία μέσα από τις υπέροχες εικόνες του κάστρου Hogwarts, την πλατφόρμα 9 και 3/4 και το απαγορευμένο δάσος. Οι πρώτες 8 ταινίες μας περιγράφουν το πώς θα μεγαλώσει ο Χάρυ ως ένα ιδιαίτερο παιδί, τις περιπέτειες του στο σχολείο με τους φίλους του και τη διαμάχη καλού/κακού με επίκεντρο το μικρό Χάρυ και τον κακό μάγο Βόλντεμορτ. Εκτός όμως από τις 8 ταινίες με πρωταγωνιστή τον Χάρυ και την παρέα του θα κυκλοφορήσουν το 2016 και το 2018 τα πρίκουελ της εποχής του Χάρυ με τίτλο Fantastic Beasts and Where to Find Them. Για αυτή τη σειρά αναμένονται άλλες τρεις ταινίες όποτε δεν μπορώ να γράψω ολοκληρωμένα. Η πλοκή της γυρίζει γύρω από τις περιπέτειες του Νιουτ Σκαμάντερ και τις δράσεις του κακού μάγου Γκέλερτ Γκρίντεβαλτ. Για την ιστορία το ταμείο των πρώτων 8 ταινιών είναι 7,7 δισεκατομμύρια δολάρια με κόστος περίπου 1,1 δισεκατομμύριο.

Πόλεμος των Άστρων

Το “παιδί” του George Lucas ξεκίνησε το ταξίδι του το μακρινό 1977 και ολοκληρώθηκε πολύ πρόσφατα, τα περασμένα Χριστούγεννα του 2019, δηλαδή μετά από 42 ολόκληρα χρόνια. Τρεις διαφορετικές τριλογίες συμπληρώνουν την μεγάλη εννιαλογία. Το συγκεκριμένο franchise άφησε ίσως το μεγαλύτερο αντίκτυπο στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού και απέκτησε μεγάλο και φανατικό κοινό. Η διαμάχη της σκοτεινής πλευράς και της αυτοκρατορίας με τους Jedi και την επανάσταση είναι αυτή που περιγράφεται σε όλες τις ταινίες, μέσα όμως από τις προσωπικές ιστορίες της οικογένειας Skywalker και των περιπετειών των μελών της που είναι στο επίκεντρο. Παρόλο που χρονολογείται αρκετές δεκαετίες πίσω, η original τριλογία θεωρείται μία από τις κορυφαίες σε σχέση με άλλες στην κατηγορία επιστημονική φαντασία. Η σειρά κυκλοφορίας χρονολογικά είναι η εξής: Επεισόδιο IV: Μια νέα ελπίδα-> Επεισόδιο V: Η αυτοκρατορία αντεπιτίθεται ->Επεισόδιο VI: Η επιστροφή των Τζεντάι->Επεισόδιο Ι: H αόρατη απειλή->Επεισόδιο ΙΙ: Η επίθεση των κλώνων->Επεισόδιο ΙΙΙ: Η εκδίκηση των Σιθ. Όποιος δεν έχει σχέση, λογικό είναι να μπερδευτεί αμέσως μιας και χρονολογικά δεν κρατιέται η αναμενόμενη σειρά. Για αυτόν που θέλει όμως να δει με σωστή σειρά τις ταινίες της πρώτης εξαλογίας, μιας και η τελευταία τριλογία έχει άλλο χαρακτήρα και ξεχωρίζει , είναι IV->V->II->III-VI και το πρώτο επεισόδιο να το παρακολουθήσει ξεχωριστά πριν δει την τελευταία τριλογία. Χωρίς να συμπεριλάβω τις αυτόνομες ταινίες που κυκλοφόρησαν και είναι μέρος του franchise, όπως τα Solo και Rogue One, το Skywalker Saga των 9 ταινιών είναι από τα πλέον πετυχημένα με κέρδη άνω των 10 δισεκατομμυρίων δολλαρίων.

Middle Earth Saga

Μιλάμε ίσως για ένα από τα καλύτερα franchise που έχουν υπάρξει. Βασισμένα στα έπη του J. R. R. Tolkien οι ταινίες του Peter Jackson αφήνουν εποχή. Η τριλογία του Άρχοντα των Δαχτυλιδιών και μετέπειτα η τριλογία του Hobbit είναι από τις πιο πετυχημένες στο παγκόσμιο Box Office. Ο φανταστικός κόσμος της Μέσης Γης που φαντάστηκε ο Tolkien αποδίδεται πολύ γλαφυρά στα κινηματογραφικά πανιά. Σπουδαίο επίτευγμα της πρώτης τριλογίας είναι επίσης και τα τρομερά εφέ και γραφικά, μιας και μιλάμε για ταινίες που κυκλοφόρησαν αρχές του αιώνα όταν δεν υπήρχαν διαθέσιμα τα ίδια μέσα στους κινηματογραφιστές. Οι περιπέτειες της “συντροφιάς” του δαχτυλιδιού λατρεύτηκαν από πολύ κόσμο που γέμισε τις αίθουσες για να δεί τα αριστουργήματα του Tolkien να αποτυπώνονται τόσο ζωντανά μπροστά στα μάτια τους. Για τα γυρίσματα χρησιμοποιήθηκαν πανέμορφες τοποθεσίες στη Νέα Ζηλανδία, στις οποίες δημιουργήθηκαν σκηνικά αποκλειστικά για τις ταινίες και είναι αξιοθέατα για τους τουρίστες μέχρι και σήμερα. Ακόμα και η prequel τριλογία βασισμένη στο Hobbit κατάφερε να συνδεθεί άψογα με τις παλιότερες ταινίες και να παρουσιάσει χαρακτήρες που είχαν λείψει από το κοινό. Το ποσό που κατάφεραν να συγκεντρώσουν οι ταινίες αγγίζει τα 6 δισεκατομμύρια δολλάρια .

Το Σαιρ είναι πέρα για πέρα αληθινό και μπορεί ο καθένας να το επισκεφθεί αρκεί να ετοιμαστεί (οικονομικά και ψυχολογικά) για ένα ταξίδι στην άκρη της γης. Η φωτογραφία ανήκει στο επίσημο σάιτ https://www.hobbitontours.com/en/ το οποίο μπορείτε να επισκεφθείτε για να διαπιστώσετε ιδίοις όμμασι τις ομορφιές της τοποθεσίας και να νιώσετε μέλη του φανταστικού κόσμου της Μέσης Γης.

Άλλα εξίσου μεγάλα σε κέρδη και φήμη Franchise είναι:

  • James Bond Franchise , οι πράκτορες 007 της καρδιάς μας μένουν εκτός λίστας αν και ίσως είναι το μεγαλύτερο σε όγκο ταινιών Franchise.
  • The Transformers Franchise, αυτοκίνητα που γίνονται ρομπότ και τούμπαλιν και φυσικά μιλάνε. Βγήκαν πολλές και καλές ταινίες για το αγαπημένο παιδικό πολλών από το Michael Bay που επέμεινε στο project παρόλο που τα νούμερα μιλούσαν διαφορετικά.
  • Mission Impossible, Tom Cruise να σκαρφαλώνει ουρανοξύστες, να πηδάει από αεροπλάνα και όλα με συνοδεία ωραίας μουσικής.
  • Batman, εδώ πραγματικά σηκώνει μεγάλη συζήτηση. Προσωπικά μόνο η τριλογία του Nolan αξίζει αν και δεν μπορώ να αποκλείσω τα παλιότερα κλασικά φίλμς. Γενικά τον “βαρύ” ρόλο της “νυχτερίδας” έχουν σηκώσει στις πλάτες τους, άλλοι με επιτυχία και άλλοι χωρίς, πολλοί διάσημοι και επιτυχημένοι ηθοποιοί.
  • Star Trek, στη χώρα μας πολύ πιθανό να μην το ξεχωρίσουν καν από τον πόλεμο των άστρων. Παραμένει το αντίπαλο δέος με τεράστιο κοινό. Οι ταινίες ήταν μια ευχάριστη προσπάθεια σε γενικές γραμμές για τους πολλούς φίλους των παλιότερων σειρών.
  • Σαφώς μικρότερο της Marvel, το κινηματογραφικό σύμπαν της DC δεν μπορεί να λείψει από τη συζήτηση. Δεν συμπεριέλαβα τις ταινίες Batman εδώ γιατί θεωρώ πως αξίζουν μια κατηγορία ξεχωριστά. Η DC έχει παρουσιάσει άνοδο την τελευταία δεκαετία και με τις επιτυχίες των Aquaman και Wonder Woman παίρνει θετικό βαθμό. Σε γενικές γραμμές όμως, παρόλο που έχει στη διάθεση της μία πιο ενδιαφέρουσα γκάμα ηρώων και ιστοριών συγκριτικά με του αντιπάλου δέους, έχει αποτύχει να τα παρουσιάσει το ίδιο όμορφα στα κινηματογραφικά πανιά.

Αυτά ήταν και μερικά από τα πιο επιτυχημένα franchise και κάποια από τα οποία λάτρεψα και ομολογώ πως έχω ξοδέψει πολλά λεφτά σε εισιτήρια για να δω ορισμένες από τις ταινίες τους δύο και τρεις (!!) φορές στον κινηματογράφο σαν παιδί αλλά και σαν ενήλικας.