Θεωρίες συνωμοσίας που “βγήκαν” αληθινές

Θεωρίες συνωμοσίας που “βγήκαν” αληθινές

“Ο Michael Jackson ζει”, “Η Γη είναι επίπεδη” (ή ακόμα καλύτερα: “Η Γη έχει σχήμα ντόνατ”), “Μας ψεκάζουν.” Κατά καιρούς όλοι μας έχουμε ακούσει ή διαβάσει για θεωρίες συνωμοσίας, άλλες συνοδευόμενες από γεγονότα πρωτάκουστα που ενδεχομένως θα μπορούσαν να έχουν μία βάση κι άλλες συνοδευόμενες από παντελώς ανυπόστατα δεδομένα. Πολλές είναι οι φορές, μάλιστα, που τέτοιες θεωρίες έχουν εμπνεύσει συγγραφείς ή σκηνοθέτες για να δημιουργήσουν τα πιο ευφάνταστα σενάρια επιστημονικής φαντασίας.

Ωστόσο, έχουν υπάρξει αρκετές περιπτώσεις που, ακόμα και θεωρίες που φάνταζαν ανήκουστες ή ανυπόστατες, αποδείχτηκαν τελικά αληθινές. Παρακάτω παρατίθενται τρεις περιπτώσεις που συντάραξαν τον κόσμο όταν ήρθε στο φως της δημοσιότητας η επιβεβαίωση της υπόστασής τους.

“Οι κυβερνήσεις θέλουν να ελέγξουν τον εγκέφαλό μας”: ΜΚ-ULTRA

Μεταξύ του 1953 και 1964 η CIA διεξήγαγε μυστικά πειράματα σε Αμερικανούς πολίτες, με τα οποία προσπαθούσε να ανακαλύψει τον “ορό της αλήθειας” ώστε να μπορεί να ελέγξει τις σκέψεις τους. Γι’αυτόν το σκοπό, σε ορισμένους πολίτες χορήγησαν ναρκωτικές ουσίες (LSD, αμφεταμίνες και βαρβιτουρικά), ενώ άλλους τους υπέβαλαν σε ηλεκτροσόκ και ύπνωση.

Στο εγχείρημα αυτό συμμετείχαν 86 πανεπιστήμια της χώρας, 12 νοσοκομεία και 3 φυλακές. Στη διάρκειά του δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. 

Το πρόγραμμα ξεκίνησε το 1953, και σταμάτησε επισήμως το 1973. Τότε, πάνω στο σκάνδαλο Watergate, o διευθυντής της CIA Richards Helms διέταξε να καταστραφούν όλα τα έγγραφα που αφορούν το MKULTRA, με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγάλη δυσκολία από τους ερευνητές ν’ αποκαλύψουν όλη την αλήθεια. Παρ’όλα αυτά 20.000 έγγραφα που είχαν τοποθετηθεί σε λάθος μέρος επιβίωσαν της καταστροφής και πολλά από αυτά έχουν αποχαρακτηριστεί.

“Το FBI κινεί τα νήματα”: Η κατασκοπεία του Martin Luther King από το FBI.

Ο αφροαμερικανός ηγέτης και αγωνιστής υπέρ των πολιτικών δικαιωμάτων των αφροαμερικανών πολιτών, είχε χρόνια κόντρα με την πολιτική ηγεσία των Ηνωμένων Πολιτειών. Αυτός όμως που ενοχλούνταν ιδιαίτερα από τις πράξεις του Martin Luther King, ήταν ο διοικητής του FBI, J. Edgar Hoover, ο οποίος και σε αυτή την περίπτωση διέταξε την παρακολούθηση του αφροαμερικανού ακτιβιστή. Μάλιστα, φαίνεται πως το FBI του είχε στείλει γράμμα με το οποίο τον απειλούσε και του ζητούσε να αυτοκτονήσει.

«Δεν σου μένει παρά ένα και μοναδικό πράγμα να κάνεις, ξέρεις ποιό είναι» γράφει το ιστορικό σημείωμα. Αυτή η κατηγορηματική φράση, η οποία εμπεριέχεται στο γράμμα που εστάλη στον Martin Luther King, πριν από 50 χρόνια, είχε έναν στόχο: να τον απαξιώσει και να τον οδηγήσει στην αυτοκτονία.
Η ιστορικός Bervely Gage αποκάλυψε την επιστολή και την έδωσε στους New York Times για να την δημοσιεύσει.

“Τα ΜΜΕ είναι υποχείρια των κυβερνήσεων κι εμείς έρμαιά τους”: Επιχείρηση Κοτσύφι (Operation Mockingbird)

Πρόκειται για τη μυστική επιχείρηση-προπαγάνδα της CIA έτσι ώστε να σφυρηλατηθεί η άρτια εικόνα της αμερικανικής πολιτικής και φόβος για τον “άλλο” (εν προκειμένω για την ΕΣΣΔ). Η ¨Επιχείρηση Κοτσύφι” ήταν ενεργή από το 1948 και ανήκε στα βασικά όπλα του Ψυχρού Πολέμου. Ένας από τους πιο γνωστούς δημοσιογράφους που έλαβε μέρος στο σχέδιο ήταν ο Joseph Alsop, τα άρθρα του οποίου εμφανίστηκαν σε περίπου 300 εφημερίδες.

Το σκάνδαλο αποκαλύφθηκε το 1976, όταν σε ακροάσεις του Κογκρέσου έγινε γνωστό ότι η CIA δωροδοκούσε δημοσιογράφους. Έτσι, πέρασε στο χώρο των θεωριών συνωμοσίας τη δεκαετία του 1970 και αποδείχθηκε πραγματικότητα μόλις το 2007.

Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα σημεία της ιστορίας της “Επιχείρησης Κοτσύφι” όπως καταγράφεται σε σχετικές μελέτες, είναι ότι βρήκε πιο πρόσφορο έδαφος στα ιδιωτικά ΜΜΕ. Ωστόσο, τις πρώτες δεκαετίες, που έδρασε σε χώρες με δικτατορίες ή απολύτως ελεγχόμενα από κρατικές μηχανές ΜΜΕ, τα κρατικά και δημόσια ΜΜΕ δεν αποτελούσαν πρόβλημα για τη CIA. Με την έλευση της δημοκρατίας όμως, τα δεδομένα άλλαξαν. Τα δημόσια ΜΜΕ, προστατευμένα από ειδικό νομικό πλαίσιο, έγιναν δυσκολότερος στόχος για τους προπαγανδιστικούς μηχανισμούς.

Τέτοια περιστατικά μας κάνουν να αμφισβητούμε πολλά πράγματα και μας δείχνουν ότι καμιά φορά, και τα σενάρια επιστημονικής φαντασίας μπορεί και να είναι βγαλμένα από τη ζωή. Και άν κανείς σκεφτεί ότι καλά καλά δε γνωρίζουμε τις πτυχές του ίδιου μας του εαυτού… Είναι δυνατόν να γνωρίζουμε τι συμβαίνει σε εταιρείες-κολοσσούς με συμφέροντα, σε κυβερνήσεις, σε οργανώσεις ή ακόμα και στη ζωή του γείτονα; Εγώ πάντως και γι’αυτά που σας παρουσίασα…διατηρώ τις επιφυλάξεις μου.

Εν οίδα ότι ουδέν οίδα.

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *