Ο ανορθόδοξος και πρωτοποριακός Andy Warhol! 6 πράγματα που ίσως δεν γνωρίζαμε…

Ο ανορθόδοξος και πρωτοποριακός Andy Warhol! 6 πράγματα που ίσως δεν γνωρίζαμε…

Ο Andy Warhol αδιαμφισβήτητα άφησε το στίγμα του στην τέχνη του 20ού αιώνα. Μια  εκκεντρική φιγούρα στο κίνημα της ποπ τέχνης, τόνισε τα σύγχρονα εικονογραφήματα της ποπ κουλτούρας σε έργα με πολύ κορεσμένα χρώματα. Η προσέγγισή του ήταν ξεκάθαρη, να φωτίσει τον υπερ-καταναλωτισμό της αμερικανικής κουλτούρας.

Το πραγματικό του όνομα ήταν ο Andrew Warhola και όταν έγινε Ο Andy Warhol, το έργο του ενέπνευσε μεγάλο αριθμό καλλιτεχνών, φωτογράφων, μουσικών και σχεδιαστών μόδας. Με το “Factory”, το στούντιό του στη Νέα Υόρκη, έκανε ταινίες (όπως το Chelsea Girls) και πρωτοστάτησε στους μποέμ καλλιτέχνες, συμπεριλαμβανομένης της Edie Sedgwick και του Nico, που ο ίδιος θεωρούσε σούπερ σταρ. Πάνω απ ‘όλα όμως, είναι γνωστός για την καθιερωμένη τεχνική εκτύπωσης μεταξοτυπίας. Επεδίωκε να παράγει τέχνη σε μεγάλη κλίμακα μαζικής παραγωγής.

Ο ίδιος, είπε:
“If you want to know everything about Andy Warhol, just look at the surfaces of my paintings, films and myself. I’m here. There’s nothing behind it, just me.
Andy Warhol”

[Αν θέλετε να μάθετε τα πάντα για τον Andy Warhol, κοιτάξτε τις επιφάνειες των έργων μου, των ταινιών μου και του εαυτού μου. Είμαι εδώ. Δεν υπάρχει τίποτα πίσω από αυτό, μόνο εγώ!]

Ήταν ο μάνατζερ των “Velvet Underground”.
Το 1966 και το 1967, ο Warhol διοργάνωσε εκδηλώσεις με το τίτλο “The Exploding Plastic Inevitable” για να συνδυάσει τα ενδιαφέροντά του στην τέχνη, τη μουσική και τον κινηματογράφο. Παρουσίασε τους Velvet Underground στο Exploding Plastic Inevitable και ενθάρρυνε τη μπάντα να εμφανιστεί με τον Nico, ένα από τους σούπερ σταρ του. Στη συνέχεια, ο Warhol διεύθυνε το συγκρότημα, δημιούργησε το άλμπουμ Velvet Underground και άφησε τη μπάντα να χρησιμοποιήσει το διάσημο καλλιτεχνικό του έργο, τις μπανάνες ως εξώφυλλο για το άλμπουμ τους.

[το εξώφυλλο του άλμπουμ]
The Velvet Underground & Nico

Το ψευδώνυμό του ήταν “Drella”.
Οι φίλοι του Warhol, αλλά και οι συνεργάτες του στο “Factory” τον αποκαλούσαν Drella, ένα κράμα των ονομάτων Dracula και Cinderella. Επειδή ήταν συχνά αναληθής και αγχωμένος, ειδικά στις συνεντεύξεις του, θα ήταν δύσκολο να αποκαλυφθούν οι πραγματικές σκέψεις του Warhol. Ωστόσο, το ψευδώνυμο Drella περνούσε το μήνυμα, παθητικός και επιθετικός, σαν ένας Dr. Jekyllyde και Mr. Hyde, όπως ήταν και η φύση της προσωπικότητάς του. Δύο από τα μέλη της μπάντας Velvet Underground κυκλοφόρησαν ακόμα ένα άλμπουμ στη μνήμη του Warhol που ονομάζεται Songs For Drella.

Χρησιμοποιούσε ούρα για την φυσική οξείδωση των έργων τέχνης του.
Το 1977, ο Warhol άρχισε να δημιουργεί μια σειρά από αφηρημένες ζωγραφιές που ονομάζονται “The Oxidations”. Χρησιμοποιώντας βάση βαφής χαλκού, πρόσθεσε ούρα για να οξειδώσει το χρώμα, δημιουργώντας μοναδικά χρώματα και υφές. Ο Γουόρχολ ενθάρρυνε τους φίλους του να ουρήσουν στους καμβάδες. Επειδή η διατροφή και η πρόσληψη βιταμινών κάθε ατόμου διέφεραν, τα ούρα τους δημιούργησαν ελαφρώς διαφορετικά χρώματα στην διαδικασία οξείδωσης και μετέτρεπαν το χρώμα του χαλκού σε διάφορες αποχρώσεις πράσινου, καφέ και κίτρινου χρώματος. Το 2008, ένας από τους πίνακές του σε αυτή τη σειρά πωλήθηκε για σχεδόν 2 εκατομμύρια δολάρια.

curious.com

Οι ιδιαίτερες ασημένιες περούκες του.
Στις αρχές της δεκαετίας του ’20, ο Γουόρχολ άρχισε να φορά περούκες για να αποκρύψει την απώλεια μαλλιών. Είχε μια τεράστια συλλογή από δεκάδες ασημένιες περούκες που συνέβαλαν στην μποέμικη εικόνα του και την πρωτοποριακή μυστικιστική του συμπεριφορά. Η εικονική σειρά των αυτοπροσωπογραφιών του 1986 του Warhol, που ονομάζεται Fright Wig, απεικονίζει τα (ψεύτικα) μαλλιά του να είναι ανακατεμένα και να σηκωμένα προς τα επάνω (βλ. παρακάτω εικόνα). Το 2010, η μωβ εκδοχή της αυτοπροσωπογραφίας του που πωλήθηκε στο Sotheby’s για περίπου 32 εκατομμύρια δολάρια.

Έβγαλε μέχρι και βιβλίο συνταγών…
Το 1959, ο Warhol ένωσε τις δυνάμεις του με τον φίλο του, τον διακοσμητή, Suzie Frankfurt, για να δημιουργήσει ένα βιβλίο μαγειρικής που ονομάζεται “Άγρια Σμέουρα” (Wild Raspberries). Περιπαίζοντας το στυλ των κομψών γαλλικών βιβλίων μαγειρικής, ο Warhol και ο Frankfurt έγραψαν συνταγές για “πιάτα” όπως το Omelet Greta Garbo, το Roast Iguana Andalusian και το Gefilte of Fighting Fish. Παρόλο που αυτά τα χειροποίητα βιβλία μαγειρικής περιείχαν 19 γνήσιες εικονογραφήσεις του Warhol, το Wild Raspberries δεν αποτέλεσε εμπορική επιτυχία.

Merilyn Monroe – Andy Warhol

Ένα βήμα πριν το θάνατο από τα χέρια μια φανατικής φεμινίστριας.
Το 1968, η Valerie Solanas πυροβόλησε τον Warhol (καθώς και τον κριτικό τέχνης Mario Amaya) στο στούντιο “Factory”. Ο Γουόρχολ πολέμησε για τη ζωή του, καθώς χρειάστηκε δύο μήνες για ανάρρωση στο νοσοκομείο από το σοβαρό τραύμα που είχε υποστεί στο στήθος του. Η Solanas, μια ριζοσπαστική φεμινίστρια συγγραφέας που διαγνώστηκε με παρανοϊκή σχιζοφρένεια, υποστήριζε την ανατροπή της κυβέρνησης και την εξάλειψη των ανδρών και είχε εμφανιστεί σε μια από τις ταινίες του Warhol, με τίτλο “Ο Άνθρωπος” (στην οποία υπήρχε σκηνή που η Solanas μιλούσε σε μια σκάλα). Αισθανόταν,ότι ο ίδιος της ασκούσε σε ύψιστο βαθμό επιρροή στη ζωή της, κι έτσι αποφάσισε να τον πυροβολήσει. Σχεδόν δύο δεκαετίες αργότερα, ο Warhol πέθανε το 1987 από καρδιακή προσβολή, πιθανώς λόγω επιπλοκών από την πληγή του πυροβολισμού.

Σίγουρα μια φιγούρα που άφησε το δικό της στίγμα στην ιστορία της τέχνης σε πρωτοποριακά για την εποχή του επίπεδα…. Με λίγα λόγια… Andy Warhol!

[Βρυώνης Βασίλειος]

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *