Εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας: “Πολιτικό σκάκι με ξεκάθαρο νικητή”

Εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας: “Πολιτικό σκάκι με ξεκάθαρο νικητή”

Η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου εξελέγη σήμερα η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας. Συνολικά ψήφισαν 294 βουλευτές, ενώ σημειώθηκαν και 6 απουσίες.

Την πρόταση της Ν.Δ. υπερψήφισαν 261 βουλευτές από το κυβερνών κόμμα, τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝ.ΑΛΛ. ενώ «παρών» δήλωσαν 33 βουλευτές από το ΚΚΕ, την Ελληνική Λύση και το ΜέΡΑ 25.

Το βιογραφικό της

Η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1956. Είναι πτυχιούχος του τμήματος Νομικής της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, από την οποία αποφοίτησε το 1978.

Το 1982 διορίσθηκε εισηγητής στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Στις 23.10.2015 προήχθη στον βαθμό του αντιπροέδρου και τοποθετήθηκε στο Γ´ Τμήμα, ως αναπληρώτρια πρόεδρος. Στις 17.10.2018 προήχθη στον βαθμό του προέδρου του δικαστηρίου.

Διετέλεσε πρόεδρος της Ένωσης Δικαστικών Λειτουργών του ΣτΕ (1993-1995 και 2000-2001), γενική γραμματέας (1985-1986) και αντιπρόεδρος (2006-2008).

Διετέλεσε πρόεδρος του πειθαρχικού συμβουλίου του υπουργείου Εξωτερικών (2013-2015). Από τον Μάρτιο του 2015 είναι πρόεδρος του επιστημονικού σωματείου «Ελληνική Εταιρεία Δικαίου του Περιβάλλοντος».

Τα πολιτικά κέρδη του Μητσοτάκη

Με την πρόταση της έμπειρης δικαστικού για τη θέση του προέδρου της Δημοκρατίας κατόρθωσε να παγιδεύσει ουσιαστικά τον Αλέξη Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ. Υπενθυμίζουμε πως ο πρώην πρωθυπουργός είχε προτείνει ανοικτά τη συνέχιση της θητείας του Προκόπη Παυλόπουλου, κάτι που δεν ήθελε με τίποτα ο νυν πρωθυπουργός. Ο Προκόπης Παυλόπουλος θεωρείται “persona no grata” για τους περισσότερους στο κυβερνών κόμμα καθώς αποτέλεσε εκλεκτό της κυβέρνησης της αριστεράς.

Με την πρόταση της Σακελλαροπούλου ο Κυριάκος Μητσοτάκης ουσιαστικά υποχρέωσε τον Αλέξη Τσίπρα σε συναίνεση καθώς η ίδια αποτελούσε επιλογή του για το συμβούλιο της επικρατείας. Ενδεχόμενη άρνηση του θα θεωρούταν ως παραδοχή για πρόταση μη ικανού ανθρώπου για καίρια θέση στο παρελθόν ή μέγιστη πολιτική “κωλοτούμπα”, οπότε δεν είχε άλλη επιλογή από το να συμφωνήσει.

Το πρώτο κέρδος λοιπόν του πρωθυπουργού είναι πως η η νέα πρόεδρος της Δημοκρατίας εκλέχθηκε με ευρεία πλειοψηφία και ο Προκόπης Παυλόπουλος θα αποτελέσει σύντομα παρελθόν. Επιπροσθέτως, του πιστώνεται η εκλογή της πρώτης γυναίκας προέδρου της Δημοκρατίας στην ιστορία της χώρας μας, το οποίο έχει φροντίσει να περάσει ως μεγάλη νίκη και βήμα της χώρα προς την πρόοδο και την ισότητα. Μια τέτοια επιτυχία ήταν πιο επιτακτική από ποτέ για τη Νέα Δημοκρατία καθώς στη συνείδηση των περισσότερων το παραδοσιακό κόμμα της κεντροδεξιάς, έχει γίνει ακόμη πιο συντηρητικό με τον πυρήνα του να μεταφέρεται ακόμη πιο δεξιά. Μια τέτοια κίνηση ήταν αυτό ακριβώς που χρειαζόταν ώστε να πάρει “ανάσες προόδου και εκμοντερνισμού”.

Ένα ακόμη παράπλευρο μα εξίσου σημαντικό όφελος είναι πως με την αποχώρηση της “απρόβλεπτης δικαστικά”, Σακελλαροπούλου, από το ανώτατο δικαστήριο, η κυβέρνηση θα έχει τη δυνατότητα να τοποθετήσει στη θέση της κάποιον πιο “προβλέψιμο” και πιο συντηρητικό, εξασφαλίζοντας μια δικαιοσύνη πιο κοντά στην ιδεολογία της.

Αντιδράσεις

Ήδη έχουν υπάρξει αρνητικές αντιδράσεις για την υποψηφιότητα και εν τέλει την εκλογή της Σακελλαροπούλου. Η πιο σημαντική είναι αυτή της Ζωής Κωνσταντοπούλου η οποία σχετίζεται με την εμπλοκή της εν λόγου δικαστικού στην υπόθεση του Αλεξάντερ Βίννικ.

ÁÈÇÍÁ-ÅêäÞëùóç áöéåñùìÝíç óôï äçìïóéïãñÜöï Çëßá Äçìçôñáêüðïõëï ðñáãìáôïðïéÞèçêå óÞìåñá ÔåôÜñôç 20 Áðñéëßïõ ,ôï Ìïñöùôéêü ºäñõìá ôçò ÅÓÇÅÁ, ðñïêåéìÝíïõ íá ôéìÞóåé êáé áíáäåßîåé ôï Ýñãï ôïõ êáé ôçí ðñïóöïñÜ ôïõ óôïí ôïìÝá ôçò åíçìÝñùóçò.(Eurokinissi-ÐÁÍÁÃÏÐÏÕËÏÓ ÃÉÁÍÍÇÓ)

Όπως τονίζει η Κωνσταντοπούλου, η Αικ. Σακελλαροπούλου, στις 10 Ιανουαρίου, ως πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, επέμενε να δικάσει την εν λόγω υπόθεση «άρον-άρον, κάμπτοντας κάθε εγγύηση δίκαιης δίκης». Όπως καταγγέλλει, «Μολονότι της υπεβλήθη αίτημα αναβολής και αίτηση εξαίρεσης, επέμεινε να προεδρεύσει και να διεκπεραιώσει την αποστολή”.

“Η σημερινή της παραίτηση από τη θέση της Προέδρου του ΣτΕ αποδεικνύει πλήρως ότι διέπραξε, εν γνώσει της, κακοδικία και σήμερα προάγεται πολιτειακώς”, υπογραμμίζει επίσης η πρώην πρόεδρος της Βουλής. 

Όπως γίνεται ευκόλως αντιληπτό μια κατηγορία που σχετίζεται με υπόθεση ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι πολύ σοβαρή και δεν πρέπει να περάσει ανεξερεύνητη.

Συνοψίζοντας, η εκλογή γυναίκας στη θέση του προέδρου της Δημοκρατίας είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση της απόλυτης ισότητας των δύο φύλων. Αν αυτή η επιλογή έγινε επειδή η κ. Σακελλαροπούλου κρίθηκε κατάλληλη ή για να εξασφαλίσει στην κυβέρνηση “πολιτικές νίκες” θα φανεί στο χειροκρότημα. Α και κλείνοντας, αναφέρω και κάτι άκρως παράδοξο. Πρώτη φορά πρόεδρος χώρας δε θα μπορεί να επισκεφτεί μέρος της επικρατείας του (Άγιο όρος). Ήρθε η ώρα να καταργηθεί  αυτό το αναχρονιστικό και ρατσιστικό άβατο.



Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *