Η Άλωση της Κωνσταντινούπολης ήρθε στο Netflix

Η Άλωση της Κωνσταντινούπολης ήρθε στο Netflix

Πολλές φορές η τηλεόραση και ο κινηματογράφος έχουν επιχειρήσει να μας μεταφέρουν πίσω στο χρόνο σε σημαντικές ιστορικές περιόδους. Τέτοιες είναι για παράδειγμα οι δύο πρώτοι παγκόσμιοι πόλεμοι, οι σταυροφορίες, η αρχαία Ρωμαϊκή αυτοκρατορία, η αρχαία Ελλάδα κ.α. Τώρα μέσω του Netflix, που είναι η μεγαλύτερη πλατφόρμα παρακολούθησης σειρών και ταινιών στο διαδίκτυο(είδος συνδρομητικής τηλεόρασης, αλλά στο ίντερνετ) έρχεται μια μικρή σειρά 6 επεισοδίων με χαρακτήρα ντοκιμαντέρ να μας μεταφέρει σε ένα από τα γεγονότα που άλλαξαν τη ροή της ιστορίας.

Ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα της ιστορίας είναι άλωση της
Κωνσταντινούπολης στις 29 Μαίου 1453. Το γεγονός αυτό θα σημάνει το τέλος της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, η οποία υπήρξε για περισσότερο από μία χιλιετία και ήταν μία εκ των πλέον ακμαζουσών αυτοκρατοριών στην παγκόσμια ιστορία. Οι Οθωμανοί, με Σουλτάνο τον Μωάμεθ Β’, ο οποίος παρά το νεαρό της ηλικίας του (μόλις 21 ετών) πιστεύει πως θα καταφέρει να κατακτήσει ό, τι δεν κατάφεραν οι προκάτοχοί του στις 23 προηγούμενες προσπάθειες τους, πως θα αλώσουν την Πόλη και πως έτσι θα δημιουργηθεί μια αυτοκρατορία που θα παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο παγκοσμίως για τα επόμενα 300 χρόνια.

Η σειρά-ντοκιμαντέρ περιγράφει την ιστορία όπως διαδραματίζεται από την οπτική και των δύο πλευρών, οι οποίες είναι από τη μία αυτή των πολιορκητών Οθωμανών και του Σουλτάνου Μωάμεθ Β’ και από την άλλη αυτή των πολιορκημένων Βυζαντινών και του τελευταίου αυτοκράτορα Κωνσταντίνου ΙΑ’. Η φωνή που μας αφηγείται την ιστορία είναι πολύ γνώριμη και ανήκει στον Τσάρλς Ντανς (οι φίλοι του Game of Thrones τον γνωρίζουν ως Tywin Lannister). Τέσσερα είναι όμως τα πρόσωπα, μέσα από τα οποία θα περιηγηθούμε στην ιστορία της αλώσεως.

  • Για τον χαρακτήρα για τον οποίο θα μάθουμε τα περισσότερα είναι ο Μωάμεθ. Με την βοήθεια και των flashbacks θα μάθουμε αρχικά πως δημιουργήθηκε ο χαρακτήρας αυτός, ο οποίος θα αποτελέσει έμπνευση για το λαό του και με την εξυπνάδα του και τη στρατηγική του ικανότητα θα καταφέρει κάτι που μέχρι εκείνη την περίοδο μοιάζει ακατόρθωτο.
  • Ο χαρακτήρας που θα δημιουργήσει ο Μωάμεθ θα χτιστεί και μέσα από την σχέση του με το Μεγάλου Βεζίρη και πιο σημαντικό σύμβουλο του, Χαλίλ Πασά. Ο δεύτερος, για λόγους προσωπικού οικονομικού συμφέροντος, θα αποκτήσει κρυφές σχέσεις με έναν από τους πλουσιότερους και σημαντικότερους αξιωματούχους της Κωνσταντινούπολης, το Λουκά Νοταρά. Οι δύο τους δεν επιθυμούν την άλωση της Πόλης και προσπαθούν με “πλάγιους” τρόπους να την αποτρέψουν.
  • Η ιστορία, όπως παρουσιάζεται στη σειρά, φανερώνει το άτομο, το οποίο ευθύνεται και για την Άλωση αλλά και για την αντοχή των πολιορκημένων για μεγάλο χρονικό διάστημα (η πολιορκία διήρκησε πάνω από ενάμιση μήνα). Αυτός είναι ο Ιωάννης Ιουστινιάνης, Γενουάτης στρατιωτικός μισθοφόρος, ειδικός στις άμυνες πολιορκημένων πόλεων, τον οποίο ο αυτοκράτορας έχρισε ως Πρωτοστράτωρ της Αυτοκρατορίας και υπεύθυνο για την άμυνα της πόλεως ενάντια στους Οθωμανούς. Η μεγάλη γενναιότητά του θα αποδειχθεί σημαντική σε όλες τις μάχες μέχρι τις 29 Μαΐου, όπου ο τραυματισμός του θα αποδειχθεί μοιραίος για τη Βυζαντινή άμυνα, η οποία θα καταρρεύσει μετά την αποχώρηση του.
  • Για το τέλος έμεινε ο αυτοκράτορας Κωνσταντίνος ΙΑ’. Ενώ δεν παραδίδει την πόλη πριν ξεκινήσει η μάχη για να γλιτώσουν από το θάνατο πολλές ζωές, θα δείξει μεγάλο θάρρος στο φινάλε όπου θα πέσει μαχόμενος μαζί με τους στρατιώτες του.

“For an empire to rise, another one must fall”

Σε απλή μετάφραση: Για να “μεγαλώσει” μία αυτοκρατορία, μία άλλη πρέπει να καταστραφεί. Η ιστορία έχει ήδη γράψει, ξέρουμε τι θα γίνει στο τέλος της σειράς. Δεν περιμένουμε κάποιο τρελό Cliffhanger. Αυτό όμως που αλλάζει είναι πως μαθαίνουμε σε γενικές γραμμές τη ροή των γεγονότων και τις πράξεις των δύο πλευρών την περίοδο της πολιορκίας που θα οδηγήσουν στο φινάλε μία επικής μάχης. Πλέον υπάρχουν αρκετές πηγές στο διαδίκτυο, σε εγκυκλοπαίδειες και σε ιστορικά βιβλία, τις οποίες ο καθένας μπορεί να διαβάσει και να λάβει διαφορετικές πληροφορίες από αυτές που θα λάβει παρακολουθώντας τη σειρά. Φυσικό είναι οι πληροφορίες που έχουμε για χρονικές περιόδους πριν τον 20ο αιώνα να είναι περιορισμένες. Στην προκειμένη περίπτωση, εφόσον συζητάμε για ένα γεγονός της ιστορίας που αφορά την καταστροφή μίας αυτοκρατορίας, λογικό είναι να υπάρχουν διαφωνίες και διαφορετικές εκδοχές σχετικά με τον τρόπο που εκτυλίχθηκε όλη η κατάσταση.

Εν κατακλείδι, προσωπικά ευχαριστήθηκα την ιστορία, έτσι όπως μου τη μετέδωσε η σειρά. Χάρηκα επίσης που είχα εικόνα από το τι συμβαίνει και από τις δύο αντιμαχόμενες πλευρές. Θα ήταν πολύ εύκολο για τους δημιουργούς που είναι Τούρκοι να έφτιαχναν και να παρουσίαζαν το προϊόν τους μόνο από την Οθωμανική οπτική. Αντιθέτως δεν το έπραξαν. Πρόκειται για παραγωγή του Netflix, οπότε είναι δεδομένο πως όλο το υλικό είναι υψηλού επιπέδου, από το καστ μέχρι και τα εφέ.

Ο σειρά με τίτλο Rise of Empires: Ottoman είναι διαθέσιμη στο Netflix από τις 24/1.