27 Ιανουαρίου: Ημέρα Μνήμης και «Σαν Σήμερα»

27 Ιανουαρίου: Ημέρα Μνήμης και «Σαν Σήμερα»

Ημέρα Μνήμης

Η 27η Ιανουαρίου θεσπίστηκε το 2005 από τον ΟΗΕ ως η Διεθνής Ημέρα Μνήμης για τα Θύματα του Ολοκαυτώματος. Η ημερομηνία επιλέχθηκε επειδή την 27/1/1945 οι σοβιετικές δυνάμεις απελευθέρωσαν το μεγαλύτερο στρατόπεδο συγκέντρωσης στο Άουσβιτς-Μπίρκεναου. Μία χρονιά νωρίτερα, το 2004 η Ελληνική Βουλή έχει καθιερώσει επίσημα την 27η Ιανουαρίου ως Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος για να τιμήσει τη μνήμη χιλιάδων Ελλήνων Εβραίων που χάθηκαν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Σαν σήμερα

Το 1996 στα Ίμια δύο δημοσιογράφοι της “Χουριέτ” μεταβαίνουν στη Μεγάλη Ίμια, υποστέλλουν την ελληνική και υψώνουν την τουρκική σημαία. Το γεγονός βιντεοσκοπείται και προβάλλεται στη τηλεόραση της γειτονικής χώρας. Το γεγονός αυτό θα κλιμακώσει το ήδη τεταμένο κλίμα και θα οδηγήσει στην κρίση που θα εκτυλιχθεί το πρωί της 31ης Ιανουαρίου.

Το 1880 ο εφευρέτης Τόμας Έντισον θα λάβει το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για την ανακάλυψη του λαμπτήρα πυρακτώσεως. Σημειώνεται όμως πως οι προσπάθειες για την υλοποίηση της ιδέας έχουν ξεκινήσει πολύ καιρό νωρίτερα και από διαφορετικούς ερευνητές.

Το 1756 στο Σάλτσμπουργκ της Αυστρίας θα γεννηθεί ο Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ, ο οποίος είναι από τους κορυφαίους συνθέτες όλων των εποχών. Παρόλο που έζησε λίγα χρόνια (35) κατάφερε να συνθέσει περίπου 600 έργα. Ο Μότσαρτ σε ηλικία τριών ετών έπαιζε πιάνο, στα πέντε συνέθετε και στα έξι έδωσε το πρώτο του κονσέρτο. Με λίγα λόγια, ήταν μία ιδιοφυΐα.

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *