🎙️ Τρεις λαϊκοί τραγουδιστές που έγραψαν ξεχωριστή “ιστορία” στο ελληνικό πεντάγραμμο

🎙️ Τρεις λαϊκοί τραγουδιστές που έγραψαν ξεχωριστή “ιστορία” στο ελληνικό πεντάγραμμο

Καθημερινά σας βομβαρδίζουμε με τραγούδια στη σελίδα μας στο Facebook αλλά και μέσω ορισμένων άρθρων των συναδέλφων και φίλων μου. Ένιωσα όμως ότι υπάρχει ένα κενό. Ένα κενό το οποίο αφορά την έλλειψη ενός είδους μουσικής, και το οποίο θα καλύψω γράφοντας για τρεις Έλληνες καλλιτέχνες οι οποίοι έγραψαν τη δική τους ξεχωριστή ιστορία. Μιλάω φυσικά για το λαϊκό τραγούδι. Αλλά για ένα λαϊκό, που αν μη τι άλλο διαφέρει από τη σύγχρονη εξέλιξη του.

Θα ξεκινήσω με τον Σερ, όπως τον ονόμασε ο Δημήτριος Ψαθάς, Γρηγόρη Μπιθικώτση ο οποίος, εκτός από συνθέτης, ήταν ένας από τους κορυφαίους Έλληνες τραγουδοποιούς. Ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης, με τις συνεργασίες του με Μάνο Χατζιδάκι και Μίκη Θεοδωράκη, κατάφερε να αφήσει κληρονομιά μεγάλες επιτυχίες που ερμηνεύονται και ακούγονται μέχρι σήμερα. Πολύ ενδιαφέρον παρουσιάζει η ιστορία γνωριμίας του με τον Θεοδωράκη, καθώς αποτελούσε στρατιώτη μεταγωγών όταν στελνόταν ο πρώτος εξόριστος στη Μακρόνησο. Μία ιστορία που ίσως αρκετοί δεν γνωρίζουν είναι πως ο Μπιθικώτσης ερμήνευσε, μαζί με τη Βίκυ Μοσχολιού, τον ύμνο της χούντας παρά την προσπάθεια του Μίκη Θεοδωράκη να τον αποτρέψει. Μία απόφαση, που ποτέ του δεν του στοίχισε , επειδή ο ελληνικός λαός δεν του “γύρισε” την πλάτη.

Θα συνεχίσω με τον Στέλιο. Τι να γράψεις για αυτόν τον καλλιτέχνη. Πολλοί πιστεύουν μέχρι και σήμερα πως ο Στέλιος Καζαντζίδης είναι η κορυφαία ελληνική φωνή που έχει υπάρξει. Προσπαθώντας να μάθω περισσότερα για την λαμπρή αυτή καριέρα, εντύπωση μου έκαναν τα μεγάλα νούμερα(100 χιλιάδες και 400 χιλιάδες για ορισμένους) στις πωλήσεις δίσκων αν αναλογιστούμε και τις εποχές που έγιναν. Οι μεγάλες “μάχες” του Καζαντζίδη με τις δισκογραφικές εταιρείες που πλούτιζαν μέσω της φωνής του ίσως είναι ο λόγος που σήμερα οι τραγουδιστές κερδίζουν χρήματα και έχουν ποσοστά επί τών πωλήσεων. Φυσικά και αυτός τραγούδησε δημιουργίες των μεγάλων συνθετών της εποχής όπως είναι οι Μίκης Θεοδωράκης, Σταύρος Ξαρχάκος, Βασίλης Τσιτσάνης, Γιώργος Ζαμπέτας, Μανώλης Χιώτης κ.α.

Τέλος, θα κλείσω την τριάδα μου με έναν από τους αγαπημένους μου. Δεν νομίζω πως υπάρχει μαγαζί, ταβέρνα, μπουζούκια, γλέντι και γάμος όπου δεν ακούγονται κομμάτια όπως η Ρόζα, τα Λαδάδικα και το Σ’ Αναζητώ Στη Σαλονίκη του Δημήτρη Μητροπάνου. Ίσως ένας από τους ελάχιστους γνωστούς φιλάθλους του Ολυμπιακού που ήταν εξίσου αγαπητός από φίλους Παναθηναϊκού, ΑΕΚ, ΠΑΟΚ και γενικά όλων των ομάδων. Και ο Δημήτρης Μητροπάνος συνεργάστηκε με όλους τους “μεγάλους”. Τα τραγούδια του είχαν τέτοια απήχηση στο κοινό και τεράστια επιτυχία, καταξιώνοντας τον στο Πάνθεον  των Ελλήνων τραγουδοποιών.

Τρεις μεγάλοι, μεταξύ άλλων, τραγουδιστές  που ανέβασαν το ελληνικό τραγούδι. Ένα ελληνικό τραγούδι δεν θυμίζει πλέον σε καμία περίπτωση εκείνα τα χρόνια….