Ο “Black Mamba” εκτός παρκέ – Κοινωνική δράση, κατηγορία και στάση ζωής

Ο “Black Mamba” εκτός παρκέ – Κοινωνική δράση, κατηγορία και στάση ζωής

Ο Κόμπι Μπράιαντ και η 13 ετών κόρη του, Τζιάνα, σκοτώθηκαν την Κυριακή το πρωί (ώρα ΗΠΑ) στην Καλαμπάσα της Καλιφόρνιας, σε συντριβή ελικοπτέρου, στην οποία σκοτώθηκαν και οι υπόλοιποι επτά επιβάτες. Ακόμη και όσοι δεν ασχολούνται με τα αθλητικά, κατά πάσα πιθανότητα θα είχαν ακουστα το όνομα του Αμερικανού μπασκετμπολίστα, ενός εκ των κορυφαίων στην ιστορία του αθλήματος.

Σκοπός αυτού του άρθρου είναι η παρουσίαση του ανθρώπου Κόμπι Μπράιαντ και όχι τόσο του αθλητή, καίτοι αυτές οι δύο ιδιότητες δεν μπορούν να διαχωριστούν απόλυτα. Ξεκινάμε με μια μικρή αναφορά στο ξεκίνημα της καριέρας του, καθώς τα επιτεύγματα του χρειάζονται πολλά άρθρα για να χωρέσουν.

Το ξεκίνημα της καριέρας του

Ο Μπράιαντ επιλέχθηκε στο νούμερο 13 του ντραφτ από τους Charlotte Hornets το 1996, όμως είχε ήδη κανονιστεί να μετακομίσει μέσω trade στους Lakers, με τους οποίους υπέγραψε τριετές συμβόλαιο έναντι 3,5 εκατ. δολαρίων.

Στο NBA έλαμψε από τις πρώτες του εμφανίσεις, με τη συνέχεια να είναι γνωστή και άκρως εντυπωσιακή.

Η γυναίκα της ζωής του

Στα εξωαγωνιστικά, η Βανέσα Λέιν ήταν ο μεγάλος έρωτας του θρύλου του NBA. Οι δυο τους συναντήθηκαν τυχαία σε έναν αγώνα μπάσκετ όταν η Βανέσα τελείωνε το Λύκειο κι εκείνος ήταν 21 ετών. Η πρόταση γάμου ήρθε μετά από έξι μήνες γνωριμίας.

Τελικά ενώθηκαν με τα δεσμά του γάμου το 2001 και μαζί απέκτησαν τέσσερα παιδιά.

Φιλανθρωπική – Κοινωνική δράση

Μαζί με τη γυναίκα του, τη Βανέσσα, το 2007, δημιούργησαν ένα ίδρυμα, το Kobe & Vanessa Bryant Family Foundation, αρχικά για να στηρίξουν τα θύματα από τον καταστροφικό τυφώνα Κατρίνα που είχε σκορπίσει το θάνατο σε συνολικά 1833 ανθρώπους και είχε καταστρέψει τις περιουσίες χιλιάδων ακόμα στις ανατολικές ακτές των ΗΠΑ.

Το ίδρυμα, ωστόσο, τα επόμενα χρόνια ανέπτυξε κι άλλες δραστηριότητες. Μερικά από τα προγράμματα που ξεχωρίζουν είναι η δημιουργία του My Friends Place, ενός πολυχώρου στον οποίο μπορούν χιλιάδες νέοι του LA, άστεγοι και μη, να κάνουν διάφορες δραστηριότητες και να παρακολουθούν σεμινάρια και δωρεάν παραστάσεις. Αυτή η δράση έγινε καθώς, όπως μπορεί κανείς να διαβάσει στο site του ιδρύματος του Κόμπι Μπράιαντ και της οικογένειάς του, στην πόλη ζουν περισσότεροι από 9.000 νέοι άνθρωποι στους δρόμους.

Ο ίδιος αποτέλεσε και υποστηρικτής της δράσης «After School All Stars», μιας προσπάθειας να απομακρυνθούν παιδιά από συμμορίες, ναρκωτικά και αλκοόλ μετά το τέλος του σχολείου, ενώ συνολικά υπολογίζεται πως το ίδρυμα έχει βοηθήσει 72 χιλιάδες άτομα μέχρι στιγμής σ’ όλο τον κόσμο.

O Κόμπι, ωστόσο, έκανε κάτι πολύ πιο σημαντικό. Μαζί με τον Λεμπρόν Τζέιμς, κατάφεραν να αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουν τα πολιτικά τεκταινόμενα οι επαγγελματίες παίκτες του NBA. Οι ίδιοι «βγήκαν» από τα παρκέ και μίλησαν για τις ρατσιστικές προκαταλήψεις κόντρα σε αφροαμερικανούς στις ΗΠΑ και για την αστυνομική βία.

Σημείο καμπής ήταν το 2014, όταν όλοι οι παίκτες των Λέικερς, με πρωτοβουλία του ίδιου του Κόμπι Μπράιαντ, κατά διάρκεια προθέρμανσης, φόρεσαν μερικά μαύρα μπλουζάκια στα οποία σημειώνονταν το «I can’t breathe». Πρόκειται, ουσιαστικά, για τα τελευταία λόγια του Ερικ Γκάρνερ, ενός άοπλου, νέου Αφροαμερικανού ο οποίος έπεσε νεκρός από πυρά αστυνομικών στις ΗΠΑ.

Η δράση αυτή συζητήθηκε αρκετά στους κύκλους του NBA, με την διοργανώτρια αρχή – η οποία έχει θέσει ως απαράβατο όρο, όλες οι ομάδες να φορούν εμφανίσεις μόνο του χορηγού ένδυσης κατά την προθέρμανση – τελικά να μην τους τιμωρεί. Ίσως επειδή επρόκειτο ακριβώς για τον Κόμπι.

Ο ίδιος είχε δηλώσει σχετικά μετά το τέλος του αγώνα: «Είναι σημαντικό να έχουμε τις απόψεις μας και να μαχόμαστε γι’ αυτές, έστω και αν δεν συμφωνούμε με όλους. Αυτό είναι εντάξει για μένα και αυτό είναι που καθιστά τη χώρα αυτή όμορφη. Ξέρετε, δεν είναι ένα θέμα που έχει να κάνει μόνο με τη φυλή ή το χρώμα. Είναι ένα ζήτημα δικαιοσύνης. Είναι θέμα που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας, “παίζει” παντού όποιο ΜΜΕ και αν ανοίξεις. Στα πλάνα μπορείτε να δείτε ότι αυτοί που διαμαρτύρονται δεν είναι μόνο αφροαμερικανοί».

Η κατηγορία για βιασμό

Το 2003 εμφανίζονται τα πρώτα σύννεφα στον γάμο του όταν ο Κόμπι κατηγορήθηκε για σεξουαλική επίθεση σε βάρος 19χρονης υπαλλήλου σε ξενοδοχείο του Κολοράντο. Παραδέχτηκε την απιστία του, έσπευσε όμως να επισημάνει ότι το σεξ με την 19χρονη ήταν συναινετικό.

Το Σεπτέμβριο του 2004, οι κατήγοροι απέσυραν την υπόθεση όταν η ενάγουσα αρνήθηκε να καταθέσει. Η τελευταία έκανε ανεξάρτητη μήνυση στον καλαθοσφαιριστή, υπόθεση που διευθετήθηκε εκτός δικαστικών αιθουσών.

Ωστόσο, ο γάμος του είχε γερά θεμέλια. Με μία δημόσια συγγνώμη κατάφερε να πείσει τη σύζυγό του να του δώσει άλλη μία ευκαιρία. Τελικά το ζευγάρι δεν χώρισε και παρέμεινε παντρεμένο μέχρι το τραγικό τέλος του μεγάλου σταρ.

Black Mamba

Στο πρώτο Kill Bill υπήρχε η αναφορά στη Μαύρη Μάμπα, ένα ερπετό που έχει το πιο θανατηφόρο δάγκωμα ανάμεσα σε όλα τα φίδια και λειτουργεί ως ελεύθερος σκοπευτής. Ο Κόμπι Μπράιαντ εντυπωσιάστηκε απ΄αυτό το στοιχείο της μάμπα και θεώρησε ότι ήταν το πλέον αρμόζον για τον τρόπο που έπαιζε ο ίδιος μπάσκετ. Χρειαζόταν ένα δέκατο για να μπορέσει να κάνει τη ζημιά και να «ματώσει» τον αντίπαλο.

Το πείσμα του, η δουλειά και ο αθλητικός του εγωισμός τον χαρακτήρισαν. Όταν ο ίδιος ρωτήθηκε τι είναι τελικά αυτό το «mamba mentality» το οποίο του προσδίδουν όλοι, εκείνος απάντησε: «Το mamba mentality είναι να προσπαθείς συνέχεια να γίνεις η καλύτερη βερσιόν του εαυτού σου. Πρόκειται για έναν συνεχή αγώνα να γίνεις καλύτερος απ’ ό,τι χθες».

Ο σκηνοθέτης Κόμπι

Κάτοχος ενός βραβείου Όσκαρ
Στην τροπαιοθήκη του σπιτιού του εκτός των πέντε χρυσών δαχτυλιδιών από τα ισάριθμα πρωταθλήματα, τα δύο χρυσά Ολυμπιακά μετάλλια ο Κόμπι είχε κι ένα άλλο χρυσό αγαλαματίδιο. Κι ήταν το Όσκαρ που είχε πάρει το 2018 για το Best Animated Short Film το 2018 για την ταινία Dear Basketball.

Ήταν η ταινία μικρού μήκους, όπου ουσιαστικά αφορούσε την ανακοίνωση της απόσυρσης του από την ενεργό δράση…

Θεωρώ ως ιδανικό επίλογο του άρθρου κάποιες ατάκες του ίδιου μέσα από τις οποίες αποτυπώνεται η νοοτροπία της τεράστιας αυτής προσωπικότητας που πέρασε στην ιστορία ως ένας εκ των κορυφαίων καλαθοσφαιριστών όλων των εποχών.

  • Δεν μπορώ να καταλάβω τους τεμπέληδες. Δεν μιλάμε την ίδια γλώσσα. Δεν σας καταλαβαίνω Δεν θέλω να σας καταλάβω.
  • Ο εγκέφαλός μου δεν μπορεί να επεξεργαστεί την αποτυχία. Δεν θα επεξεργαστεί την αποτυχία. Γιατί αν κάτσω αντιμέτωπος με τον εαυτό μου και πω «Είσαι μια αποτυχία», νομίζω αυτό είναι σχεδόν χειρότερο και από θάνατο.
  • Το πιο σημαντικό πράγμα είναι να προσπαθείς να εμπνεύσεις τους ανθρώπους να γίνουν σπουδαίοι σε οτιδήποτε επιλέξουν να κάνουν

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *