Σαν σήμερα: από την ίδρυση της Ιαπωνίας και τη δολοφονία του Ντεκάρτ μέχρι την υπόθεση Μέρτεν και την άρση απαγόρευσης βιβλίων στην Κίνα

660: Ο αυτοκράτορας Τζίμου ιδρύει την Ιαπωνία, σύμφωνα με την παράδοση.

1650: Πεθαίνει στη Στοκχόλμη, της Σουηδίας ο Ρενέ Ντεκάρτ, ο γνωστότερος στην Ελλάδα ως Καρτέσιος, Γάλλος φιλόσοφος και μαθηματικός. Έμεινε στην ιστορία και για τη ρήση του «σκέφτομαι, άρα υπάρχω». Ως αιτία του θανάτου του φέρεται η πνευμονία, αν και επιστολές που ανακαλύφθηκαν πρόσφατα προς και από τον ιατρό Έικε Πίες (Eike Pies) υποδεικνύουν ότι ο Καρτέσιος πιθανώς δηλητηριάστηκε από τη χρήση αρσενικού.

1825: Ο Ιμπραήμ, επικεφαλής 4.000 πεζών και 4.000 ιππέων, αποβιβάζεται στη Μεθώνη και την επομένη κινείται προς την Πύλο. Μεγάλος κίνδυνος για την Ελληνική Επανάσταση.

1945: Ο Αμερικανός πρόεδρος Φράνκλιν Ρούσβελτ, ο Άγγλος πρωθυπουργός Γουίνστον Τσόρτσιλ και ο σοβιετικός κομουνιστής ηγέτης Ιωσήφ Στάλιν, μοιράζουν τον κόσμο σε σφαίρες επιρροής, υπογράφοντας τη Συνθήκη της Γιάλτας.

1959: Μονογράφεται στη Ζυρίχη από τον πρωθυπουργό της Ελλάδας, Κωνσταντίνο Καραμανλή, και τον Τούρκο ομόλογό του, Αντνάν Μεντερές, η συμφωνία για την Κύπρο. Στις 19 Φεβρουαρίου 1959 θα υπογραφεί από όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη στο Λονδίνο (Μεγάλη Βρετανία, Ελλάδα, Τουρκία και οι δύο κοινότητες της Κύπρου).

1959: Αρχίζει στην Αθήνα η δίκη του Γερμανού εγκληματία πολέμου Μαξ Μέρτεν, ο οποίος υπήρξε υψηλόβαθμος Ναζί, που υπέγραψε τη μεταφορά των 50.000 Εβραίων της Θεσσαλονίκης στο κολαστήριο του Άουσβιτς, ενώ είχε ευθύνη για αναρίθμητες αρπαγές και λεηλασίες των περιουσιών τους. (Υπόθεση Μέρτεν)

1978: Η κυβέρνηση της Κίνας αίρει την απαγόρευση των βιβλίων του Αριστοτέλη, του Γουίλιαμ Σέξπιρ και του Καρόλου Ντίκενς.

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *