Το “μαύρο κουτί” του Έβρου – “Κίνητρα, συμπεριφορές και στόχοι”

Το “μαύρο κουτί” του Έβρου – “Κίνητρα, συμπεριφορές και στόχοι”
A picture taken from Pazarkule shows a group of migrants waiting on no man's land between Turkey and Greece, at the Turkeys Pazarkule border crossing with Greece's Kastanies, in Turkey, February 28, 2020. REUTERS/Huseyin Aldemir

Ο Ερντογάν άνοιξε τα σύνορα της Τουρκίας προς την Ελλάδα. Αστυνομία και στρατός εμποδίζουν την είσοδο στον ελληνικό χώρο. Αυτή είναι η πιο λιτή περιγραφή των όσων γίνονται αυτή τη στιγμή στον Έβρο. Ας δούμε κάποια στοιχεία σχετικά με την κατάσταση αυτή.

Γιατί άνοιξε τα σύνορα ο Ερντογάν;

Η απάντηση είναι παραπάνω από ξεκάθαρη, αν λάβει κανείς υπόψιν το τι γίνεται στη Συρία. Η Τουρκία και η Ρωσία έχουν έρθει σε πλήρη ρήξη σχετικά με τις επεμβάσεις τους στην τόσο ταλαιπωρημένη αυτή χώρα. Ο Ερντογάν ξέρει πως οι Ρώσοι είναι ικανοί για “σκληρές” πράξεις εναντίον της χώρας του ενώ παράλληλα χάνει τη μέχρι πρότινος ισχυρότερη σύμμαχο του και καλείται να αντιμετωπίσει τον ισχυρότερο σε όλα τα επίπεδα Πούτιν.

Ο Τούρκος πρόεδρος – δικτάτορας στρέφεται αναγκαστικά στη δύση για νέους συμμάχους σχετικά με τα τεκταινόμενα στη Συρία. Ο τρόπος για το πετύχει είναι ανοίγοντας τα σύνορα, ασκώντας πίεση στους Ευρωπαίους με το σημαντικότερο ζήτημα της εποχής μας, το μεταναστευτικό. Ευελπιστεί να τους αναγκάσει σε συμβιβασμό ώστε να του παρέχουν τη βοήθεια που ζητάει και ο ίδιος να κλείσει τα σύνορα ως “ευχαριστώ”.

Τι κάνει η Ευρωπαϊκή Ένωση;

Προς το παρόν απολύτως τίποτα, τηρώντας σιγή ιχθύος και περιμένοντας. Το τι περιμένει δεν μπορώ να το καταλάβω από τη στιγμή πού τα δεδομένα δε διαφοροποιούνται ώστε να υπάρχει πιθανή αλλαγή κατάστασης. Έχει αφήσει την Ελλάδα να αντιμετωπίσει το πρόβλημα μόνη της και περιορίζεται σε δηλώσεις στήριξης άνευ ουσίας.

Η λογική λέει πως αργά ή γρήγορα θα επέμβει με πιθανότερο σενάριο το συμβιβασμό με τον Ερντογάν.

Τι κάνει η Ελλάδα;

American-Hellenic Chamber of Commerce conference in Athens on Jan. 13, 2020 / Συνέδριο του Ελληνοαμερικάνικου Επιμελητηρίου στην Αθήνα, στις 13 Ιανουαρίου, 2020

Η Ελλάδα ως όφειλε έκλεισε τα σύνορα της σε μια ενδεχόμενη μαζική είσοδο. Η κυβέρνηση φαίνεται να έχει αποδεχθεί πως είναι ο τελευταίος τροχός της ευρωπαϊκής αμάξης και αναμένει εντολές από τους συμμάχους – ανωτέρους της.

Τι κάνει ο μέσος Έλληνας;

Ο Έλληνας νομίζει για κάποιο λόγο ότι γίνεται πόλεμος και δηλώνει διατεθειμένος να πάει να πολεμήσει. Το ποιον δε ξέρουμε βέβαια, αλλά μικρή σημασία έχει αυτό μπροστά στον ηρωισμό του. Η ακροδεξιά ρητορική έχει πάλι την τιμητική της, ο φθηνός πατριωτισμός είναι πάλι στα φόρτε του και γενικά δεν αλλάζει κάτι σε αυτόν τον τόπο.

Συνοψίζοντας, οι τόσες πολεμικές επιχειρήσεις των τελευταίων χρόνων έχουν δημιουργήσει μια σειρά από πρόσφυγες οι οποίοι ψάχνουν τη δική τους γη της επαγγελίας στην Ευρώπη (όχι στην Ελλάδα). Για τις πολεμικές αυτές επιχειρήσεις ευθύνη φέρει και η χώρα μας καθώς μετείχε κανονικά ως μέλος του ΝΑΤΟ και των υπολοίπων συμμαχικών δυνάμεων. Βέβαια οι σύμμαχοι τώρα μας έχουν αφήσει να αντιμετωπίσουμε μόνοι μας το θέμα, αποδεικνύοντας μας ακόμη μια φορά το πόσο μας υπολογίζουν. Ο μέσος Έλληνας βέβαια εξακολουθεί να πιστεύει πως το πρόβλημα θα το λύσουν οι σύμμαχοι, αυτοί που το δημιούργησαν δηλαδή. Τέλος ευθύνη φέρει και ο “σουλτάνος” Ερντογάν που εκμεταλλεύεται ανθρώπους σε απόγνωση ώστε να πετύχει τα σχέδια του.

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *