🎺 Τα “ιερά τέρατα” της jazz που διαμόρφωσαν την σύγχρονη jazz μουσική!

🎺 Τα “ιερά τέρατα” της jazz που διαμόρφωσαν την σύγχρονη jazz μουσική!

Παρακάτω θα δούμε, κατά την γνώμη μου, ίσως τους πιο σημαντικούς καλλιτέχνες που έγραψαν την ιστορία της jazz μουσικής.

7) Thelonious Monk


Μερικές από τις πιο περίπλοκες αρμονίες, μπορεί να συναντήσει κανείς στο ρεμπερτόριο του πιανίστα και του συνθέτη Thelonious Monk, ενός από τους σημαντικότερους συντελεστές της μουσικής bebop. Η κάπως εκκεντρική του περσόνα βοήθησε στη διάδοση της τζαζ μουσικής εκείνη την εποχή. Γνωστός για το ιδιαίτερο στυλ του, σε κοστούμια, καπέλα και γυαλιά ηλίου, ο Μοναχός ουσιαστικά προσωποποίησε τη μοναδικότητα και την ιδιοσυγκρασία που είχε η μουσική του. Η αυτοσχεδιαστική του προσέγγιση βοήθησε να δημιουργηθεί μια πληθώρα τζαζ κομματιών όπως “Epistrophy”, “Blue Monk”, “Straight, No Chaser”, “I mean you” και “Well, You Need not”. που χαρακτηρίζονται από την καινοτόμο προσέγγισή του στο παίξιμο πιάνο, ειδικά με απότομες παύσεις. Ο Thelonious Monk παραμένει ένας από τους πιο γνωστούς και γνωστούς πιανίστες σε οποιοδήποτε είδος.

6) Billie Holiday


Η “Lady Day” ήταν ίσως από τους πιο χαρακτηριστικούς καλλιτέχνες λαϊκής/ δημοφιλούς (pop) μουσικής του 20ου αιώνα. Έγραψε λίγα τραγούδια, αλλά όταν τραγούδούσε, τα απέδιδε μια προσωπική και οικεία προσέγγιση. Το φωνητικό της ύφος ήταν εμπνευσμένο ιδιαίτερα από τον ήχο των οργάνων που άκουγε και προσπαθούσε να γεμίζει τα κενά τους. Με αυτό τον τρόπο, ανέπτυξε ένα νέο στυλ, ενσωματώνοντας τη χειραγώγηση του ρυθμού. Η καταγραφή του τραγουδιού “Strange Fruit” θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα τραγούδια στην ιστορία, λόγω του ισχυρού θέματός του και της μοναδικής απόδοσης της Holiday. Έλαβε πολλά μεταθανάτια βραβεία Grammy Hall of Fame και βραβεία Grammy Best Historic Album για το έργο της.

5) John Coltrane


Στo πλευρό της hard bop μουσικής, ο Coltrane, ήταν ένας συνθέτης και βιρτουόζος του σαξοφώνου που σημείωσε σημαντική πρόοδο για να φτάσει να αποκαλείται μια από τις πιο χαρακτηριστηκές προσωπικότητες της τζαζ μουσικής. Ο Coltrane είχε έναν σκληρό, σταθερό ήχο και έπαιζε με εξαιρετική ένταση. Παίζοντας τενόρο και σοπράνο σαξόφωνο, ο Coltrane θα μπορούσε να παίξει είτε με έναν ομαλό μελωδικό ήχο είτε με μια απαράμιλλη ένταση. Οι συνθέσεις του, μαζί με τον Miles Davis, βοήθησαν στον επαναπροσδιορισμό του είδους be-bop, με την εισαγωγή της “προσαρμοσμενης” αρμονίας και των λεγόμενων “Coltrane Changes.” Ο Coltrane, κομμάτι της πρωτοποριακής τζαζ, υπήρξε επίσης πολύ παραγωγικός στις ηχογραφήσεις του, κάνοντας περίπου 50 άλμπουμ στην καριέρα του.

4) Count Basie


Ο πρωτοποριακός πιανίστας και συνθέτης ο Count Basie ηγούνταν σε ένα από τα πιο επιτυχημένα συγκροτήματα στην ιστορία, την ορχήστρα Count Basie, μια απίστευτα δημοφιλής ομάδα μουσικών που περιλάμβανε παίκτες όπως ο Lester Young, ο Sweets Edison, ο Buck Clayton και ο Joe Williams. Νικητής 9 βραβείων Grammy, ο Basie εισήγαγε πολλές γενιές ακροατών στον ήχο της big band μουσικής. Έγραψε πολυάριθμα πρότυπα τραγούδια όπως τον “Αpril in Paris” και το “One O’Clock Jump”, τα οποία για χρόνια αποτελούν κλασικές διασκευές/ επανεκτελέσεις από αμέτρητους καλλιτέχνες. Χωρίς τη βασική συνεισφορά του Basie, η big band μουσική θα ήταν εντελώς διαφορετική και αναμφισβήτητα θα ασκούσε λιγότερη επιρροή σε άλλα είδη μουσική από ό, τι έγινε.

3) Benny Goodman


Ο Benny Goodman (κλαρινετίστας), γνωστός ως “King of Swing”, ηγούνταν μίας από τις πιο δημοφιλείς μπάντες/ ορχήστρες των αρχών του 20ου αιώνα. Η συναυλία του 1938 στην αίθουσα Carnegie θεωρείται μία από τις σημαντικότερες ζωντανές εμφανίσεις της αμερικανικής μουσικής ιστορίας, καθώς παρουσίαζε την τζαζ να έρχεται στο προσκήνιο ως αξιοσέβαστη μορφή τέχνης. Παρά το γεγονός ότι ήταν ένας σημαντικός παίκτης μουσικής swing μεγάλων συγκροτημάτων, ο Goodman βοήθησε επίσης την προώθηση του be-bop. Έχοντας μία από τις πρώτες μουσικές ομάδες κατά του ρατσισμού και όντας εχθρός των νόμων του Jim Crow, ο Goodman προήγαγε τη φυλετική ισότητα, εξαιρώντας τα νότια κράτη των ΗΠΑ από τις εμφανίσεις του. Ο Γκόουντμαν ήταν μια σημαντικότατη επιρροή στη λαϊκή και τζαζ μουσική, καθώς και ένας εξέχων ακτιβιστής των πολιτικών δικαιωμάτων.

2) Duke Ellington


Ο Ellington ήταν ένας πολύ δημοφιλής πιανίστας, συνθέτης και ηγέτης μεγάλων συγκροτημάτων. Αν και είναι γνωστός για την πρωτοπορία του στην jazz, ο Ellington διακρίθηκε σε διάφορα άλλα είδη, όπως στην gospel, στη μπλουζ, στη κλασσική, στην ποπ και στα soundtracks. Χάρης των ικανοτήτων του και της εφευρετικής χρήσης της ορχήστρας του, ο Ellington είναι ουσιαστικά ο υπεύθυνος, που κατάφερε να κάνει την τζαζ μια μορφή τέχνης, παρόμοια με την κλασσική μουσική. Έλαβε μεγάλη ποικιλία βραβείων και τιμών, μεταξύ των οποίων βραβεία 13 Grammy, βραβείο Pulitzer, προεδρικό μετάλλιο ελευθερίας, μετάλλιο NAACP Spingarn και πολλά ακόμη.

1) Louis Armstrong


Αναμφισβήτητα μία από τις σημαντικότερες προσωπικότητες της αμερικανικής ιστορίας και μουσικής, ο Louis Armstong, γνωστός ως “Satchmo” ή “Pops”, ήταν ένας απίστευτης επιρροής τραγουδοποιός της τζαζ και τραγουδιστής από τη Νέα Ορλεάνη. Είναι αναγνωρισμένος ως ένας από τους μεγαλύτερους μουσικούς όλων των εποχών που κατέχουν πολύ σημαντικό ρόλο στη δημιουργία της σύγχρονης τζαζ. Με τις δεξιότητές του στη τρομπέτα, κατάφερε να την κάνει την αναγνωριστεί ως σόλο όργανο στη μουσική τζαζ. Το τραγούδι του επηρέασε ανθρώπους όπως ο Frank Sinatra και ο Bing Crosby, ενώ η τρομπέτα του ενέμπνευσε τους Miles Davis και Dizzy Gillespie. Η επιρροή του στη μουσική συνολικά είναι σχεδόν ανυπολόγιστη, τόσο από την άποψη του τραγουδιού του, όσο και του ιδιαίτερου παιξίματος της τρομπέτας, που του έχουν αποφέρει τιμές και βραβεία.

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *