Πολυποίκιλο το “Σαν Σήμερα” της Τετάρτης

Πολυποίκιλο το “Σαν Σήμερα” της Τετάρτης
A woman walks past a memorial reading "For peace, liberty and democracy. Never again Fascism" in front the house where Adolf Hitler was born, in Braunau, Austria, November 20, 2019. REUTERS/Andreas Gebert

1822: Κηρύσσεται η επανάσταση στη Χίο. Ο Λυκούργος Λογοθέτης με 2.500 Σαμιώτες και ο Μπουρνιάς με 150 Χιώτες που ήταν στη Σάμο, αποβιβάζονται στη Χίο και πολιορκούν την εντός του φρουρίου τουρκική φρουρά. Είκοσι μέρες αργότερα η Σφαγή της Χίου θα συγκλονίσει τον κόσμο.

1901: Εγκαινιάζεται το μετρό στο Παρίσι.

1938: Ο Αδόλφος Χίτλερ εξαναγκάζει να παραιτηθεί τον αιχμάλωτό του καγκελάριο της Αυστρίας, Κουρτ Σούσνιγκ, ενώ την ίδια νύχτα οι γερμανικές φάλαγγες κυριεύουν τη χώρα του.

1956:Η 6η Πλατιά Ολομέλεια της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, που συνέρχεται στο Βουκουρέστι, καθαιρεί τον γ.γ. του κόμματος, Νίκο Ζαχαριάδη, στο πλαίσιο της «αποσταλινοποίησης».

1978: Έκρηξη βόμβας στον κινηματογράφο «Έλλη» της οδού Ακαδημίας, κατά τη διάρκεια της προβολής της σοβιετικής ταινίας «Ουράνιο Τόξο» του σκηνοθέτη Μαρκ Ντονσκόι. Τραυματίζονται 18 θεατές, από τους οποίους οι τρεις πολύ σοβαρά. Η τρομοκρατική πράξη αποδίδεται στην ακροδεξιά.

1985: Ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ εκλέγεται γενικός γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος της Σοβιετικής Ένωσης.

2004: Πολλαπλές βομβιστικές επιθέσεις σε αμαξοστοιχίες και σιδηροδρομικούς σταθμούς της Μαδρίτης, που αποδίδονται σε εξτρεμιστικές ισλαμικές οργανώσεις, προκαλούν το θάνατο 191 ανθρώπων και τον τραυματισμό 1.460.

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *