Το “Μάτι” που καίει την Αυστραλία – Τρόποι για να βοηθήσουμε

Το “Μάτι” που καίει την Αυστραλία – Τρόποι για να βοηθήσουμε

Το τραύμα από την πυρκαγιά στο Μάτι ακόμα ανοιχτό… 102 νεκρούς θρηνούν ακόμα οι οικογένειές τους, ενώ χιλιάδες σπίτια υπέστησαν ζημιές ή κάηκαν ολοσχερώς… Το κίνημα εθελοντισμού ήταν εξαιρετικά δυναμικό και άμεσο, με ανθρώπους να σπεύδουν να βοηθήσουν κατά την κατάσβεση των πυρκαγιών, την περίθαλψη των τραυματιών, τη συλλογή τροφίμων, νερού και ειδών πρώτης ανάγκης των πληγέντων κ.α. Σύλλογοι, σωματεία, οργανώσεις καθώς και μεμονωμένα άτομα, όπως επίσης και κάποιες επιχειρήσεις, εταιρείες και καταστήματα βοήθησαν το καθένα με το δικό του τρόπο. Γιατροί επίσης προσέφεραν τις υπηρεσίες τους αφιλοκερδώς και ιδιώτες προσέφεραν σπίτια για διαμονή σε ανθρώπους που έμειναν άστεγοι έπειτα από την πύρινη καταστροφή. Στις 2 Ιανουαρίου 2019, μάλιστα, δόθηκε τιμητικά η Ελληνική ιθαγένεια σε τρεις ψαράδες, δυο Αιγύπτιους και έναν Αλβανό, οι οποίοι συνέβαλλαν στη διάσωση δεκάδων ανθρώπων που είχαν πέσει στη θάλασσα για να γλιτώσουν από τη πυρκαγιά. Αλλά και η διεθνής υποστήριξη ήταν εξαιρετικά μεγάλη. Ανάμεσα στις χώρες που προσφέρθηκαν να παρέχουν βοήθεια ήταν και η Αυστραλία. Χαρακτηριστικά, ο υπουργός Οικονομικών είχε δηλώσει ότι η κυβέρνηση της Αυστραλίας θα παράσχει οποιαδήποτε στήριξη είναι κατάλληλη για να βοηθήσει τις πληγείσες περιοχές.

Μάτι, 2018

Το εθελοντικό κίνημα υπήρξε πολύ μεγάλο και εξίσου μεγάλο και δυναμικό θα πρέπει να είναι και τώρα που η Αυστραλία ζητά τη βοήθειά μας. 25 νεκροί, ένα δισεκατομμύριο νεκρά ζώα, πάνω από 80000 τετραγωνικά χιλιόμετρα καμμένης γης και περισσότερα από 1800 καμμένα σπίτια περιλαμβάνονται στον τραγικό απολογισμό των πυρκαγιών που μαίνονται από το Σεπτέμβριο στην Αυστραλία. Οργανισμοί και εθελοντικές υπηρεσίες έχουν κινητοποιηθεί, εντατικοποιώντας τις προσπάθειές τους για να συγκεντρώσουν χρήματα και πόρους για την καταπολέμηση των πυρκαγιών που πλήττουν από τον Σεπτέμβριο την Αυστραλία αλλά και για την στήριξη των πολιτών και των κοινοτήτων που έχουν πληγεί. Υπάρχουν πολλοί και διαφορετικοί τρόποι, με τους οποίους θα μπορούσαμε κι εμείς, από τη μακρινή Ελλάδα να βοηθήσουμε τους συνανθρώπους μας. Μερικοί από αυτούς παρατίθενται παρακάτω:

Ενίσχυση για κατάσβεση των πύρινων μετώπων:

Αυστραλία, 2020

Στον NSW Rural Fire Service, δεκτές είναι πιστωτικές κάρτες και τραπεζικά εμβάσματα. DONATE

Στην Country Fire Association για να βοηθήσετε τους πυροσβέστες της Βικτώρια. DONATE

Στην Πυροσβεστική της Νότιας Αυστραλίας. DONATE

Στην πολιτεία Queensland, για να βοηθήσετε τους Πυροσβέστες της στο Rural Fire Brigades Association. DONATE

Ενίσχυση αρωγής και προσπαθειών υποστήριξης:

Αυστραλοί, εγκλωβισμένοι στην παραλία, περιμένουν να σωθούν από τις πυρκαγιές. Αυστραλία, 2020

Το ταμείο αρωγής και ανασυγκρότησης του Ερυθρού Σταυρού της Αυστραλίας βοηθά στην υποστήριξη κέντρων εκκένωσης και προγραμμάτων αποκατάστασης για τις πληγείσες κοινότητες. Για να το στηρίξετε, πατήστε εδώ.

Η σελίδα GoFundMe έχει δημιουργηθεί ως ταμείο αρωγής για τις κοινότητες των Πρώτων Εθνών με σκοπό να προσφέρει πολιτισμικά ευαίσθητη και ειδική άμεση υποστήριξη σε ορισμένες από αυτές τις κοινότητες. Για την στήριξη της σελίδας, πατήστε εδώ.

Το The Victorian Bushfire Appeal προσφέρει τα χρήματα σε κοινότητες που έχουν ανάγκη, δίνοντας άμεσα σε εκείνους που έχουν πληγεί από τις πυρκαγιές. Για να το στηρίξετε, πατήστε εδώ.

Η Foodbank δέχεται δωρεές για να προσφέρει τρόφιμα σε ανθρώπους κατά τη διάρκεια της κρίσης. Μπορείτε να κάνετε δωρεά εδώ, για να ενισχύσετε τις κοινότητες που δεν έχουν ρεύμα και φαγητό.

Ο Givit είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που συγκεντρώνει αντικείμενα και χρήματα μέσω της ιστοσελίδας του. Για να τον στηρίξετε, πατήστε εδώ.

Η σελίδα της St Vincent de Paul society βοηθά τους πληγέντες με ανοικοδόμηση των σπιτιών, με παροχή τροφίμων και ρούχων αλλά και με παροχή συναισθηματικής υποστήριξης. Για να ενισχύσετε την προσπάθειά της, πατήστε εδώ.

Για την προστασία της Άγριας Ζωής:

Αυστραλία, 2020

Στον Οργανισμό Διάσωσης της Άγριας Ζωής για να βοηθήσετε να σωθούν τα ζώα που έχουν πληγεί από τις πυρκαγιές. DONATE

Στον Οργανισμό RSPCA bushfire appeal για την προστασία των κατοικίδιων ζώων και της άγριας ζωής από τις πυρκαγιές, ο οποίος προσπαθεί να τα απομακρύνει από τις ζώνες καταστροφής. DONATE

Οι ζωολογικοί κήποι της πολιτείας της Βικτώριας δημιούργησαν ένα ταμείο έκτακτης ανάγκης για την άγρια ​​φύση, το οποίο χρηματοδοτεί την παροχή βοήθειας έκτακτης ανάγκης από κτηνίατρο και την “επιστημονική παρέμβαση”. DONATE

Το νοσοκομείο Port Macquarie Koala έχει ήδη συγκεντρώσει πάνω από 2 εκατομμύρια δολάρια για να βοηθήσει στην αναζήτηση και προστασία των κοάλα στην περιοχή. DONATE

Αυστραλία, 2020

Το Πάρκο Άγριας Ζωής του Kangaroo Island χτυπήθηκε άγρια από τις πυρκαγιές στη Νότια Αυστραλία. Ζητάει δωρεές για την κάλυψη του κτηνιατρικού κόστους και για την παροχή γάλατος σε κοάλα. DONATE

Ο Wires είναι ένας οργανισμός διάσωσης άγριας ζωής της Αυστραλίας, οποίος βοηθά την Αυστραλία με μυριάδες τρόπους. Οι δωρεές μπορούν να γίνουν μέσω της ιστοσελίδας του. DONATE

Ο Animal Rescue Collective είναι ένας ακόμη οργανισμός που παρέχει υποστήριξη στην άγρια ​​φύση. Πολλές πληροφορίες και πώς να δωρίσουν στη σελίδα του Facebook. https://www.facebook.com/animalrescuecollective/

Ενίσχυση με ένα απλό κλικ:

Κάνοντας απλά αναζήτηση στη πλατφόρμα του Ecosia, οι αναζητήσεις που κάνετε μετατρέπονται σε χρήματα για δενδροφύτευση στις καμμένες περιοχές. Κάντε κλικ εδώ.

Χωρίς λόγια…

Είμαστε μια χώρα που η απειλή της πυρκαγιάς ουκ ολίγες φορές της έχει χτυπήσει την πόρτα, αλλά και μια χώρα (όχι με την έννοια του κράτους, αλλά με την έννοια της ενιαίας συνείδησης) που δεν κλείνει την πόρτα σ’αυτόν που ζητά βοήθεια, ακόμα κι αν αυτός που φωνάζει για βοήθεια πίσω από την πόρτα στην πραγματικότητα απέχει χιλιάδες χιλιόμετρα. Άλλωστε, οι συνέπειες αυτής της τεράστιας οικολογικής καταστροφής δεν είναι και τόσο μακριά από εμάς. Ας προσφέρει λοιπόν ο καθένας αυτό που του επιτρέπει η τσέπη του και αυτό που του προστάζει η συνείδησή του.

~Μαρία Οικονομοπούλου

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *