Με αφορμή την επέτειο γέννησης του Albert Einstein (14/03) αποφάσισα να συγκεντρώσω και να μοιραστώ μαζί σας μερικά ιδιαίτερα fun facts για την ζωή του που ίσως δεν γνωρίζαμε.
1. “Ακύρωσε” τη γερμανική ιθαγένειά του στα 16 του χρόνια.
Από νεαρή ηλικία, ο Albert Einstein απέρριψε εθνικισμό οποιουδήποτε είδους και θεωρούσε προτιμότερο να είναι «πολίτης του κόσμου». Όταν ήταν 16 ετών, παραιτήθηκε από τη γερμανική ιθαγένειά του και ήταν επισήμως άνευ κρατικού καθεστώτος μέχρι να γίνει Ελβετός πολίτης το 1901.
2. Παντρεύτηκε την μοναδική μαθήτρια στο πανεπιστήμιο του.
Η Μίλεβα Μαρίτς ήταν η μόνη γυναίκα φοιτήτρια στο τμήμα του Αϊνστάιν στο Πολυτεχνείο της Ζυρίχης. Είχε πάθος με τα μαθηματικά και την επιστήμη και υπήρξε μια φιλόδοξη φυσικός, αλλά παραιτήθηκε από αυτές τις φιλοδοξίες αφού παντρεύτηκε τον Αϊνστάιν και έγινε η μητέρα των παιδιών του.
3. Είχε αρχείο 1.427 σελίδων στο FBI.
Το 1933, το FBI άρχισε να διατηρεί φάκελο στον Albert Einstein, λίγο πριν το τρίτο του ταξίδι στις Η.Π.Α. Το αρχείο αυτό έφτασε τις 1.427 σελίδες συγκεντρωμένων εγγράφων και πληροφοριών σε ότι αφορούσε τη δια βίου συνεργασία του Αϊνστάιν με ειρηνιστικές και σοσιαλιστικές οργανώσεις. Ο J. Edgar Hoover συνέστησε ο Αϊνστάιν να παραμείνει εκτός Αμερικής στα πλαίσιο Alien Exclusion Act, αλλά τελικά απορρίφθηκε από το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ.
4. Είχε ένα “παράνομο” μωρό.
Η μελλοντική σύζυγος του Αϊνστάιν Μίλεβα γέννησε εκτός γάμου, ένα κοριτσάκι, το 1902, ενώ έμενε μαζί με την οικογένειά της στη Σερβία. Το μωρό ονομάστηκε Lieserl, και πιστεύεται από τους ιστορικούς ότι είτε πέθανε στη βρεφική ηλικία, πιθανόν εξαιτίας ερυθρού πυρετού, είτε εγκαταλείφθηκε για υιοθεσία. Κατά πάσα πιθανότητα, ο Αϊνστάιν δεν είδε ποτέ την κόρη του προσωπικά. Η ύπαρξη της Lieserl δεν ήταν ευρέως γνωστή μέχρι το 1987, όταν δημοσιοποιήθηκε μια συλλογή επιστολών του Αϊνστάιν.
5. Πλήρωσε την πρώτη του σύζυγό με το χρηματικό έπαθλο του Νόμπελ για ένα διαζύγιο.
Αφού κέρδισε το βραβείο Νόμπελ, ο Αϊνστάιν προσέφερε όλο το αναμενόμενο χρηματικό έπαθλο στην πρώτη σύζυγό του Mileva Marić, ώστε να συμφωνήσει να του δώσει διαζύγιο. Το βραβείο έφθασε τα 32.250 $, το οποίο ήταν πάνω από δέκα φορές πάνω από τον ετήσιο μισθό του μέσου καθηγητή για την εποχή.
6. Λάτρευε το βιολί
Ο Αϊνστάιν αγάπησε το βιολί, ισχυριζόμενος ότι αν δεν ήταν επιστήμονας θα ήταν μουσικός καθώς ζει, σκέφτεται και βλέπει τη ζωή του μέσα από τη μουσική.Η μητέρα του Αϊνστάιν, η Πωλίν, ήταν μια πετυχημένη πιανίστρια και ήθελε ο γιο της να αγαπάει και τη μουσική, έτσι τον έγραψε σε μαθήματα βιολιού. Στην αρχή, ο Αϊνστάιν μισούσε να παίζει βιολί. Όταν έφτασε στην ηλικία των 13 ετών, άλλαξε την άποψη του για το βιολί όταν άκουσε για πρώτη φορά τη μουσική του Μότσαρτ. Με ένα νέο πάθος, αυτό για τη μουσική, ο Αϊνστάιν συνέχισε να παίζει το βιολί μέχρι τα τελευταία χρόνια της ζωής του.
7. Ήταν ακτιβιστής των πολιτικών δικαιωμάτων πριν από την ίδρυση του κινήματος των πολιτικών δικαιωμάτων.
Ο Αϊνστάιν ήταν ισχυρός υποστηρικτής των πολιτικών δικαιωμάτων και της ελευθερίας του λόγου. Όταν ο Du Bois κατηγορήθηκε το 1951 ως μη εγγεγραμμένος πράκτορας ξένης δύναμης, ο Einstein προσφέρθηκε εθελοντικά να καταθέσει ως μάρτυρας για λογαριασμό του. Αφού ο δικηγόρος του Du Bois πληροφόρησε το δικαστήριο ότι ο Αϊνστάιν θα εμφανιστεί, ο δικαστής αποφάσισε να απορρίψει τελικά την υπόθεση.
8. Ο γιος του διαγνώστηκε με σχιζοφρένεια.
Ο δεύτερος γιος του Άλμπερτ, ο Eduard, τον οποίο αργότερα ονόμασαν “Tete”, διαγνώστηκε με σχιζοφρένεια και ήταν έγκλειστος σε ίδρυμα για το μεγαλύτερο μέρος της ενήλικης ζωής του. Ο Eduard ήταν μεγάλος οπαδός της ψυχανάλυσης και του Freud. Με τον Albert επικοινωνούσαν δια αλληλογραφίας και η τελευταία φορά που τον είδε ήταν πριν μεταναστεύσει οριστικά στις ΗΠΑ το 1933. Ο Eduard πέθανε στην ηλικία των 55 ετών σε ψυχιατρική κλινική.
9. Ήταν φίλος με τον “πατέρα του χημικού πολέμου”.
Ο Fritz Haber ήταν Γερμανός χημικός και βοήθησε να στρατολογηθεί ο Αϊνστάιν στο Βερολίνο, οποίος θα γινόταν ένας από τους στενούς φίλους του Αϊνστάιν. Ο Haber ήταν Εβραίος, ο οποίος τελικά ασπάστηκε τον Χριστιανισμό και κήρυττε τις αρετές της αφομοίωσης στον Αϊνστάιν προτού να βρεθούν στην εξουσία οι Ναζί. Κατά τη διάρκεια του Α ‘Παγκοσμίου Πολέμου, ανέπτυξε ένα θανατηφόρο αέριο με βάση το χλώριο, το οποίο ήταν βαρύτερο από τον αέρα και μπορούσε να ρεύσει κάτω από τα χαρακώματα και σκοτώσει πολλούς στρατιώτες λόγω ασφυξίας. Ο Haber αναφέρεται ως “πατέρας του χημικού πολέμου”.
10. Είχε παράνομο δεσμό με μια Ρωσίδα κατάσκοπο.
Το 1935, η θετή κόρη του Αϊνστάιν Μάργκο τον σύστησε στην Μαργαρίτα Κονένκοβα και εν τέλει έγιναν εραστές. Το 1998, στο Sotheby’s δημοπρατήθηκαν εννέα ερωτικές επιστολές γραμμένες μεταξύ 1945 και 1946 από τον Αϊνστάιν στην Konenkova. Σύμφωνα με ένα βιβλίο που γράφτηκε από έναν Ρώσο αρχηγό κατάσκοπο, ο Κονένκοβα ήταν κρυφός ρωσικός πράκτορας, αν και οι ιστορικοί δεν το έχουν επιβεβαιώσει.
11. Χωρίς κάλτσες.
Έκτος από τα απεριποίητα μαλλιά του, μια ακόμη ιδιομορφία του Αϊνστάιν ήταν να μην φοράει ποτέ κάλτσες. Για τον Αϊνστάιν, οι κάλτσες ήταν ένα “βάρος”, διότι συχνά είτε θα σκίζονταν είτε θα τρυπούσαν.
12. Η ανακάλυψη του ψυγείου.
Πάνω από δύο δεκαετίες μετά τη δημοσίευση της Ειδικής Θεωρίας της Σχετικότητας, ο Albert Einstein συντέλεσε στην εφεύρεση του ψυγείου (με τον πρώην μαθητή του Leo Szilard), το οποίο λειτουργούσε με συμπιεσμένα αέρια. Ο Albert αποφάσισε να βοηθήσει στη δημιουργία της συσκευής, έπειτα από το περιστατικό μια οικογένειας στο Βερολίνου που σκοτώθηκε από τοξικές αναθυμιάσεις από το ψυγείο τους. Το ψυγείο Einstein-Szilard κατοχυρώθηκε με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας το 1930, αλλά σύντομα επισκιάστηκε από τους συμπιεστές με φρέον που ήταν πιο αποδοτικοί αλλά πιο επιβλαβείς για το περιβάλλον.
13. Η αργοπορημένη πρώτη του λέξη.
Ο Einsteun ξεκίνησε να μιλάει σχετικά αργα, ο ίδιος είπε στον βιογράφο του ότι δεν άρχισε να μιλάει τουλάχιστον μέχρι την ηλικία των τριών. Ο Dr. Thomas Sowell, εισήγαγε τον αμφιλεγόμενο όρο “σύνδρομο Αϊνστάιν” για να περιγράψει εξαιρετικά ευφυϊείς ανθρώπους των οποίων η ομιλία καθυστερούσε.