Πως να τραβήξετε καλύτερες φωτογραφίες με το smartphone σας!

Πως να τραβήξετε καλύτερες φωτογραφίες με το smartphone σας!

Επειδή δεν έχουν όλοι μια ψηφιακή φωτογραφική μηχανή στο σπίτι (dslr ή compact) και επειδή σχεδόν όλα τα κινητά τηλέφωνα πλέον, από αυτά με χαμηλό έως και αυτά με εξωφρενικό κόστος, διαθέτουν κάμερα, γιατί να μην πειραματιστούμε λοιπόν με αυτό που έχουμε;

Η λήψη μιας εξαιρετικής φωτογραφίας δεν είναι τόσο απλή όσο μπορεί να φαίνεται. Υπάρχουν πολλές κακές φωτογραφίες τραβηγμένες από smartphone εκεί έξω και είμαι βέβαιος ότι έχετε δει και εσείς τουλάχιστον αρκετά παραδείγματα.

Τραβηγμένη από smartphone.
photo by Vrio_photo

Ποιο είναι το μυστικό για τη λήψη εξαιρετικών φωτογραφιών με το smartphone σας; Ανατρέξτε στις παρακάτω συμβουλές για να φτάσετε το “παιχνίδι” της φωτογραφίας σε άλλο επίπεδο.

Έχοντας ξεκινήσει και εγώ από απλά ένα  κινητό τηλέφωνο εν έτει 2014, των 8 megapixel, αφού δεν είχα κάποια φωτογραφική μηχανή, ξέρω πως είναι να έχεις κατά νου μια ιδιαίτερη εικόνα ή να βλέπεις κάτι πολύ ενδιαφέρον και να μην μπορεί να αποτυπωθεί σωστά στην κάμερα του κινητού. Γι’αυτό λοιπόν θα δούμε μερικές βασικές συμβουλές που εν τέλει με βοήθησαν πολύ στο να “αναβαθμίσω” τιε φωτογραφίες από το smartphone μου.

1. “Πλέγμα” ή αλλιώς “grid lines” για να “ζυγίσετε” και να εξισορροπήσετε τη φωτογραφία σας.
Ένας από τους ευκολότερους και καλύτερους τρόπους για να βελτιώσετε τις φωτογραφίες σας μέσω smartphone είναι να ενεργοποιήσετε το “πλέγμα” της κάμερας. Αυτή η επιλογή θα εμφανίσει μια σειρά γραμμών στην οθόνη της φωτογραφικής μηχανής του smartphone σας που βασίζονται στον “κανόνα των τρίτων” (αλλιώς rule of thirds) – μια αρχή φωτογραφικής σύνθεσης που λέει ότι μια εικόνα θα πρέπει να χωρίζεται σε τρίτα, τόσο οριζόντια όσο και κάθετα μέρη, ώστε να έχετε εννέα μέρη συνολικά.

Σύμφωνα με αυτή τη θεωρία, εάν τοποθετήσετε σημεία ενδιαφέροντος ή το αντικείμενο που θέλετε να εστιάσετε στις  διασταυρώσεις των γραμμών ή κατά μήκος των γραμμών, η φωτογραφία σας θα είναι πιο ισορροπημένη και θα επιτρέψει στους θεατές να αλληλεπιδρούν με αυτήν πιο φυσικά. Είναι πολύ σημαντικό γιατί στα σημεία αυτά που τέμνονται οι γραμμές είναι και τα σημεία όπου “πέφτει” φυσικά το μάτι του θεατή αμέσως μόλις την δεί.

Το πλέγμα μπορεί επίσης να μας βοηθήσει να ευθυγραμμίσουμε το κάδρο μας με την γραμμή του ορίζοντα αλλά και με τις καθέτους που μπορεί να δημιουργούνται.

*Βέβαια μπορεί να υπάρξουν και εξαιρέσεις, επειδή μπορεί να έχουμε μια πολύ συγκεκριμένη εικόνα κατά νου και αυτή τελικά να μην συμπίπτει με τον παραπάνω κανόνα.

Αντικείμενα στα σημεία τομής των γραμμών.
Image from fixthephoto.com

2. Ρυθμίστε την εστίαση.
Οι σημερινές κάμερες smartphone εστιάζουν αυτόματα στο προσκήνιο του πλαισίου/ κάδρου σας, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι κάθε φωτογραφία που τραβάτε έχει και προφανές θέμα. Για να προσαρμόσετε το σημείο εστίασης του φακού της κάμερας, ανοίξτε την εφαρμογή φωτογραφικής μηχανής και πατήστε/ αγγίξτε την οθόνη στο σημείο το οποίο θέλετε να εστιάσετε.

Εάν βγαζετε μια φωτογραφία από ένα αντικείμενο σε κίνηση, για παράδειγμα, μπορεί να είναι δύσκολο για την κάμερά σας να ακολουθήσει αυτό το θέμα και να επανεστιάζει συνεχώς, όπως απαιτείται. Αγγίξτε την οθόνη για να διορθώσετε την εστίαση της φωτογραφικής μηχανής του τηλεφώνου σας πριν τραβήξετε την φωτογραφία για να εξασφαλίσετε ότι το κινούμενο θέμα έχει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη εστίαση. Στη συνέχεια θα εμφανιστεί ένα τετράγωνο ή κυκλικό εικονίδιο στην οθόνη της μηχανής σας, αλλάζοντας την εστίαση της λήψης σας σε όλο το περιεχόμενο μέσα σε αυτό το εικονίδιο.

Image from tapsmart.com

Κάτι επίσης πολύ σημαντικό είναι να κοιτάξετε αμέσως την φωτογραφία που μόλις τραβήξατε και να κάνετε διπλό άγγιγμα στην οθόνη για να ζουμάρετε (zoom in) και να δείτε εάν το αντικείμενο που θέλατε να πρωταγωνιστεί, έχει αποτυπωθεί καθαρά (sharp) και δεν είναι θολό.

3. Εστίαση σε ένα θέμα/ αντικείμενο.
Πολλές από τις καλύτερες φωτογραφίες περιλαμβάνουν μόνο ένα ενδιαφέρον θέμα. Έτσι, όταν παίρνετε μια φωτογραφία ενός αντικειμένου, ξοδεύετε λιγότερο χρόνο για να ρυθμίσετε τη λήψη σας. Ορισμένοι επαγγελματίες φωτογράφοι λένε ότι το θέμα δεν πρέπει να γεμίσει ολόκληρο το πλαίσιο/ κάδρο και ότι τα δύο τρίτα της φωτογραφίας θα πρέπει να είναι αρνητικός χώρος, δηλαδή κενός. Αυτό βοηθά το θέμα να ξεχωρίσει και να αναδειχθεί ακόμα περισσότερο.

Εστίαση σε ένα σημείο/ αντικείμενο.
photo by Vrio_photo

Βεβαιωθείτε όμως ότι πατήσατε την οθόνη του smartphone σας για να εστιάσετε την κάμερα στο θέμα σας, όπως είπαμε παραπάνω, αυτό θα βοηθήσει να διασφαλιστεί η καλύτερη δυνατή ευκρίνεια και να βελτιστοποιηθεί ο φωτισμός πάνω του.

Συμβουλή: Μόλις τραβήξετε τη φωτογραφία σας, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε φίλτρα και εφαρμογές για να κάνετε το θέμα ακόμα πιο ζωντανό ή να το περικόψετε για να πλαισιώσει σωστά το θέμα. Η φωτεινότητα, η αντίθεση και ο κορεσμός της φωτογραφίας μπορούν επίσης να ρυθμιστούν ανάλογα – όλα από το τηλέφωνό σας.

4. Αρνητικός χώρος/ negative space.
Ο “αρνητικός χώρος” αναφέρεται στις περιοχές γύρω και ανάμεσα από τα θέματα μιας εικόνας και αποτελεί έναν παράγοντα που μπορεί να απογειώσει μια φωτογραφία.

Αρνητικός χώρος: ουρανός
Photo by Vrio_photo

Όταν συμπεριλαμβάνετε πολύ κενό χώρο σε μια φωτογραφία, το θέμα σας θα ξεχωρίζει περισσότερο και θα προκαλεί μια ισχυρότερη αντίδραση από τον θεατή σας. Και πώς μοιάζει ο αρνητικός χώρος; Συχνά μπορεί να ειναι μια μεγάλη έκταση ανοιχτού ουρανού, νερού, άδειου πεδίου ή μεγάλου τοίχου, κλπ.

5. Βρείτε διαφορετικές προοπτικές/ γωνίες λήψης.
Η λήψη φωτογραφιών από μια μοναδική, απρόσμενη γωνία μπορεί να τις κάνει αξέχαστες και διαφορετικές, τείνει να δημιουργήσει μια ψευδαίσθηση βάθους ή ύψους με τα θέματα. Κάνει επίσης την εικόνα να ξεχωρίζει, δεδομένου ότι οι περισσότερες φωτογραφίες λαμβάνονται συνήθως από το επίπεδο των ματιών του θεατή.

Λήψη με γωνία προς τα κάτω
Photo by Vrio_photo

Δοκιμάστε να τραβήξετε μια φωτογραφία προς τα πάνω και να παίξετε με τον ουρανό ως αρνητικός χώρο. Ή εναλλακτικά, θα μπορούσατε να δοκιμάσετε να τραβήξετε με μια ελαφριά γωνία προς τα κάτω.

6. Χρησιμοποιήστε τις κατευθυντήριες γραμμές/ leading lines.
Σε ορισμένες φωτογραφίες, υπάρχει μια νοητή ή υπαρκτή γραμμή που τραβάει το μάτι του θεατή προς ένα συγκεκριμένο τμήμα/ αντικείμενο του κάδρου. Αυτές ονομάζονται κατευθυντήριες γραμμές. Μπορούν να είναι ευθείες ή σπειροειδείς, όπως σκάλες, προσόψεις κτιρίων, σιδηροτροχιές, δρόμοι ή ακόμα και ένα μονοπάτι μέσα στο δάσος.

Κατευθυντήριες γραμμές προς την γυναίκα και την έξοδο.
photo by Vrio_photo

Οι γραμμές αυτές είναι ιδανικές για τη δημιουργία μιας αίσθησης βάθους σε μια εικόνα και μπορούν να κάνουν τη φωτογραφία σας να φανεί μελετημένη και σχεδιασμένη. Επίσης δημιουργούν, τα πολύ σημαντικά, “σημεία φυγής”, δηλαδή σημεία στα οποία αυτές οι γραμμές οδηγούν το μάτι μας. Εκμεταλλευόμενοι τα σημεία φυγής μπορούμε να οδηγήσουμε την προσοχή του θεατή εκεί ακριβώς όπου θελουμε.

7. Χρησιμοποιήστε φυσικό φως.
Είναι σπάνιο να δούμε μια καλή φωτογραφία από smartphone τραβηγμένη με φλας. Τις περισσότερες φορές, κάνει μια φωτογραφία να φαίνεται υπερβολικά φωτισμένη έως και καμμένη (overexposed), να αλλάζει αρνητικά τα χρώματα και να κάνει τα ανθρώπινα θέματα να φαίνονται ξεθωριασμένα.

Επωφεληθείτε λοιπόν από τις πηγές φυσικού φωτός που μπορείτε να βρείτε, ακόμα και σε ημισκοτεινές/ σκοτεινές συνθήκες. Αυτό σας δίνει την ευκαιρία, παραδείγματος χάριν να παίξετε με σκιές ή να δημιουργήσετε μια σιλουέτα ενός αντικειμένου/ ανθρώπου.

Τραβηγμένη από smartphone, σκοτεινές συνθήκες με πολύ ψηφιακό θόρυβο και χαμηλή ευκρίνεια.
Τραβηγμένη από smartphone, φυσικό φως.

Προσοχή! Τα περισσότερα smartphone αδυνατούν να αποδώσουν καλά σε πολύ σκοτεινές συνθήκες, έτσι προσπαθούν να “βοηθήσουν” συμπληρώνοντας φως ψηφιακά, με αποτέλεσμα να χάνουμε ευκρίνεια και να έχουμε “κόκκους” (grainy image) ή αλλιώς ψηφιακό θόρυβο. Σε τέτοιες συνθήκες αποφεύγουμε την κάμερα του κινητού μας τηλεφώνου και ιδανικά θα χρειαζόμασταν μια καλή dslr. Γι’αυτό θα σας πρότεινα να επιλέγετε τις πρωινές έως τις απογευματινές ώρες για να φωτογραφίζετε, τότε δηλαδή που οι κάμερες των smartphone αποδίδουν καλύτερα εκμεταλλευόμενες το φυσικό φως.

8. Ψηφιακή επεξεργασία.
Η λήψη της φωτογραφίας σας από το smartphone είναι μόνο το πρώτο βήμα για να το καταστήσετε οπτικά τον θεατή. Η επεξεργασία των φωτογραφιών σας είναι το επόμενο βήμα και μάλιστα πολύ κρίσιμο. Μπορείτε να αλλάξετε την φωτεινότητα, την αντίθεση, τον κορεσμό χρωμάτων, τα χρώματα, τις σκιές, να περικόψετε και να περιστρέφετε την φωτογραφία σας και να ρυθμίσετε πολλές ακόμη παραμέτρους, ώστε να την φέρετε στα μέτρα σας.

Επίσης τα φίλτρα μπορούν να είναι ένα πολύτιμο φωτογραφικό εργαλείο. Μπορούν να αλλάξουν τους τόνους, τις υφές και το ύφος της φωτογραφίας. Όλες αυτές τις λειτουργίες μπορούμε να τις βρούμε σε διάφορες εφαρμογές για το smartphone μας. Μερικές τέτοιες εφαρμογές που έχω χρησιμοποιήσει και εγώ και έμεινα πολύ ευχαριστημένος είναι: Lightroom CC, Snapseed, Photoshop Fix, Canva, VSCO.

Αυτές ήταν μερικές από τις πιο βασικές συμβουλές που κατά τη γνώμη μου μπορεί να εφαρμόσει ακόμη και ένας αρχάριος με το smartphone, ούτως ώστε είτε να απαθανατίσει μια στιγμή, είτε να περάσει ένα μήνυμα/ να εκφραστεί.
Καλές λήψεις (και βομβαρδίστε το Instagram με όμορφες φωτογραφίες!)

*** Σημείωση: Οι περισσότερες από τις παραπάνω συμβουλές μπορούν να εφαρμοστούν κάλλιστα και σε φωτογραφικές μηχανές!

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *