Κι όμως, υπάρχει σχολή για εξορκιστές!

Κι όμως, υπάρχει σχολή για εξορκιστές!

Όλοι μας έχουμε ακούσει έστω και μια φορά ή και δει για εξορκισμούς σε συζητήσεις, βιβλία, ταινίες, creepy βιντεάκια στο ίντερνετ, κλπ. και ξέρουμε πάνω κάτω περί τίνος πρόκειται αν και αποτελεί τελετή κυρίως της καθολικής εκκλησίας και έχει της ρίζες της στο Βατικανό και στην Ιταλία γενικότερα. Προσωπικά το θεωρώ ένα πολύ ενδιαφέρον θέμα και φυσικά μου αρέσουν οι ταινίες με σχετικό περιεχόμενο, με παραφυσικά φαινόμενα, δαιμονισμένους, εξορκιστές κλπ. Δεν φανταζόμουν βέβαια ποτέ πως θα υπάρχει “σχολή” για εξορκιστές! Αλλά απ’ότι φαίνεται στο Βατικανό έχουν προνοήσει.

Με τον όρο “Εξορκισμός” εννοείται η εκδίωξη δαιμόνων ή άλλων κακών πνευματικών οντοτήτων που κατέχουν (αναλαμβάνουν τον έλεγχο) ένα πρόσωπο ή ένα χώρο. Η πρακτική, αν και αρχαία ως προς τις ρίζες της, αποτελεί ένα ακόμη τμήμα του πεποιθήσεων πολλών θρησκειών. Η λέξη «εξορκισμός» σημαίνει «ωθώ κάποιον να ορκιστεί» και αναφέρεται κυρίως στον εξορκιστή που εξαναγκάζει κάποιο πνεύμα να υπακούσει κάποια ανώτερη δύναμη.

Η ιδέα της κατοχής από δαιμόνια και η πρακτική του εξορκισμού είναι πολύ αρχαία και διαδεδομένη, και ανάγεται πιθανώς σε προϊστορικές σαμανιστικές πεποιθήσεις.
Ο όρος εξορκισμός έχει αναφερθεί και στην Καινή Διαθήκη, αλλά σήμερα αποτελεί αναγνωρισμένη πρακτική του Καθολικισμού και ορισμένων προτεσταντικών δογμάτων.

Πώς μαθαίνει ένας ιερέας να διώχνει δαίμονες;
Στην καθολική εκκλησία, οι νέοι – μελλοντικοί ιερείς κατά τη διαδικασία της εκπαίδευσής τους δεν εισάγονται στην έννοια και την εκτέλεση τελετων εξορκισμού. Η εκμάθηση και η τέλεση του εξορκισμού δεν είναι για όλους, προορίζεται αποκλειστικά για βετεράνους ιερείς που διορίζονται από τον τοπικό επίσκοπο.

Όπως εξηγεί το ρωμαϊκό τελετουργικό, ο ιερέας που επιλέγεται να είναι εξορκιστής «θα πρέπει να είναι ώριμου χρόνου και να σέβεται όχι μόνο το αξίωμά του αλλά και τις ηθικές του  άξιες». Επιπλέον, «Το να ασκήσει σωστά τη διακονία του αποτελεί ένα δύσκολο ταξίδι, στο οποίο θα πρέπει να μελετά και να εμβαθύνει στον εαυτό του».

Υπάρχει μια ειδική «σχολή εξορκισμού»;
Πρακτικά, οι περισσότεροι εξορκιστές σε όλο τον κόσμο μαθαίνουν από προσωπική μελέτη, από συνομιλίες και από βιωματικά μάθηματα στο πλευρό έμπειρων εξορκιστών.

Ταυτόχρονα, τα τελευταία δέκα χρόνια το Ινστιτούτο “Sacerdos” στη Ρώμη διοργανώνει ετήσιο τμήμα εκπαίδευσης, με θέμα «Εξορκισμός και προσευχή της απελευθέρωσης» έτσι ώστε να βοηθήσει τους ιερείς να μελετήσουν αυτή τη μοναδική ιεροτελεστία. Το μάθημα διερευνεί και εξηγεί ακαδημαϊκές και διεπιστημονικές έρευνες για την τέλεση του εξορκισμού και την προσευχή με σκοπό την απελευθέρωση του σώματος και του πνεύματος. Το μάθημα καλύπτει ένα ευρύ φάσμα θεμάτων: ανθρωπολογικά, ψυχολογικά, φαινομενολογικά, κοινωνικά, θεολογικά, λειτουργικά, ποιμενικά, πνευματικά, ιατρικά, νευροεπιστημονικά, φαρμακολογικά, συμβολικά, εγκληματολογικά και νομικά”. Πιο απλά, μπορεί να περιγραφεί ως ένα μάθημα που έχει σχεδιαστεί για να διδάξει ιερείς, ψυχολόγους, δασκάλους, γιατρούς στο πώς να κάνουν επιτυχώς τη διάκριση μεταξύ μιας  περίπτωσης “κατοχής” από τον σατανά ή ένα δαίμονα, μεταξύ αλλων ψυχιατρικών/ιατρικών/παθολογικών ασθενειών – διαταραχών.

Η συνεισφορά και παρουσία ιατρών και ψυχολόγων θεωρείται απαραίτητη, ούτως ώστε να δώσουν στον ιερέα μια ορθή αξιολόγηση της τρέχουσας κατάστασης. Η τελετουργία δεν θα πραγματοποιηθεί, μέχρι εξαντλήσεως όλων των πιθανών επιστημονικών διαγνώσεων. Τότε και μόνο τότε μπορεί να μπει στο παιχνίδι το ενδεχόμενο  παρουσίας και “κατοχής” δαιμόνων.

Antony Hopkins από την ταινία “The rite”, μια πολύ χαρακτηριστική ταινία του είδους, με φοβερή ατμόσφαιρα που σε βάζει για τα καλά στο mood!

Με βάση παλιότερα δημοσιεύματα και δηλώσεις, με την άνοδο διαφόρων αιρετικών και μυστικιστικών δραστηριοτήτων, οι εξορκισμοί αυξάνονται και η ανάγκη για εξειδικευμένους εξορκιστές αυξάνεται στην Ιταλία και πιο συγκεκριμένα σε περιοχές όπου η καθολική εκκλησία έχει της ρίζες της. Όχι και τόσο πίσω, το 2018, η Διεθνής Ένωση Εξορκιστών με την στήριξη του Βατικανού, η οποία εκπροσωπεί περισσότερους από 200 Καθολικούς, Αγγλικάνους και Ορθόδοξους ιερείς, δήλωσε ότι η αύξηση αντιπροσωπεύει μια “κατάσταση έκτακτης ανάγκης”.Ειδικότερα, σύμφωνα με έναν ιερέα από τη Σικελία, ο αριθμός των ατόμων στην Ιταλία που ισχυρίστηκαν ότι ήταν υπό “κατοχή” τριπλασιάστηκε σε 500.000 ετησίως, και ένας Ιρλανδός ιερέας είπε ότι η ζήτηση για εξορκισμούς “έχει αυξηθεί εκθετικά”.

….και μακριά από εμάς!

Ένα είναι σίγουρο, οι σκηνοθέτες ταινιών τρόμου δεν θα στερέψουν από ιδέες… τώρα που έχει ζήτηση ο τομέας του εξορκιστή!

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *