Διαβάστε τι έγινε σαν σήμερα, 9 Μαΐου

Διαβάστε τι έγινε σαν σήμερα, 9 Μαΐου

1364: Οι Βενετοί καταστέλλουν την Επανάσταση του Αγίου Τίτου στην Κρήτη. Πρόκειται για αποστασία των Βενετών φεουδαρχών του νησιού, που αρνούνται να πληρώσουν φόρους στη Μητρόπολη, ζητώντας τη βοήθεια του ντόπιου πληθυσμού.

1877: Σεισμός μεγέθους 8,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στα ανοικτά των ακτών του Περού σκοτώνει 2.541 άτομα, συμπεριλαμβανομένων και ορισμένων στη Χαβάη και την Ιαπωνία.

1886: Τμήματα του Ελληνικού Στρατού, που δυσφορούν για τον «ατιμωτικό ναυτικό αποκλεισμό της Ελλάδος από τις Μεγάλες Δυνάμεις, εισβάλλουν στην Τουρκία από τα θεσσαλικά σύνορα, για να δημιουργήσουν τετελεσμένα γεγονότα στη νέα κυβέρνηση του Χαρίλαου Τρικούπη. Το αποτέλεσμα είναι να μην καταφέρουν τίποτα και τρεις ημέρες αργότερα συνάπτεται ανακωχή.

1908: Μία από τις πιο φρικτές ανθρωποκτονίες που έχουν καταγραφεί στα ελληνικά εγκληματολογικά χρονικά, αποκαλύπτεται στον Πειραιά. Η Μαρία Παπαδάκη τεμαχίζει το εκτός γάμου παιδί της λεχούσας κόρης της. Βράζει τα κομμάτια και τα πετά.

1915: Αρχίζει η δεύτερη μάχη του Αρτουά μεταξύ των γερμανικών και των γαλλικών δυνάμεων, κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου.

1936: Μετά τη μεγάλη απεργία των καπνεργατών στη Θεσσαλονίκη, οι αστυνομικές δυνάμεις και ο Στρατός αναλαμβάνουν μια επιχείρηση καταστολής που οδηγεί σε λουτρό αίματος. Ο τραγικός απολογισμός των φονικών συγκρούσεων είναι 12 νεκροί και 32 τραυματίες. Σύμφωνα με μαρτυρίες ιστορικών, το βράδυ ο λαός είναι η μόνη εξουσία στην πόλη, ενώ ο μεγάλος ποιητής, Γιάννης Ρίτσος, γράφει ένα από τα καλύτερα ποιήματά του, τον «Επιτάφιο».

1945: Οι τελευταίοι υψηλόβαθμοι ναζί του Βερολίνου παραδίδονται στις σοβιετικές δυνάμεις του στρατάρχη Γκεόργκι Ζούκοφ. Ανάμεσά τους και ο στρατάρχης Βίλχελμ Κάιτελ. Είναι η πρώτη ημέρα ειρήνης μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και η 9η Μαΐου ανακηρύσσεται ως Ημέρα της Αντιφασιστικής Νίκης.

1941: Το Βασιλικό Ναυτικό αιχμαλωτίζει το γερμανικό «U-110». Επί του υποβρυχίου βρέθηκε η τελευταία συσκευή Enigma, την οποία χρησιμοποίησαν αργότερα οι κρυπτογράφοι των συμμαχικών δυνάμεων για να σπάσουν τα κωδικοποιημένα γερμανικά μηνύματα.

1948: Τίθεται σε ισχύ στην Τσεχοσλοβακία το Σύνταγμα της 9ης Μαΐου.

1948: Ο Αμερικανός δημοσιογράφος, Τζορτζ Πολκ, φτάνει στη Θεσσαλονίκη, προκειμένου να προωθηθεί στο αρχηγείο του «Δημοκρατικού Στρατού» και να πάρει συνέντευξη από τον αρχηγό του, Μάρκο Βαφειάδη. Μία εβδομάδα αργότερα εντοπίζεται δολοφονημένος.

1956: Μαχητικό συλλαλητήριο υπέρ της Κύπρου που διοργανώνεται στην Αθήνα, καταλήγει σε συγκρούσεις με την αστυνομία. Τέσσερις διαδηλωτές και ένας αστυνομικός διευθυντής σκοτώνονται και 265 άτομα τραυματίζονται, εκ των οποίων οι 165 από σφαίρες.

1960: Η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ ανακοινώνει για πρώτη φορά την έγκριση της διάθεσης αντισυλληπτικού δισκίου.

1980: Ο Γεώργιος Ράλλης αναλαμβάνει πρωθυπουργός της Ελλάδας, με τον Κωνσταντίνο Καραμανλή να γίνεται πρόεδρος της Δημοκρατίας.

1994: Ο Νέλσον Μαντέλα ανακηρύσσεται ως ο πρώτος μαύρος πρόεδρος της Νότιας Αφρικής. Πρόκειται για ένα από τα πλέον αναγνωρίσιμα σύμβολα προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της σύγχρονης εποχής, έναν άνθρωπο που η αφοσίωσή του στις ελευθερίες του λαού του ενέπνευσαν υπέρμαχους των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε όλο τον κόσμο.

2009: «Φεύγει» ο Ευγένιος Σπαθάρης, ο άνθρωπος που δίδαξε στους Έλληνες την παράδοση του Καραγκιόζη. Στις 6 Μαΐου του 2009 και ενώ βρισκόταν στο Ινστιτούτο Γκαίτε Αθηνών για να παραστεί σε εκδήλωση προς τιμήν του, χάνει την ισορροπία του καιπέφτει από σκάλες, με αποτέλεσμα να υποστεί πολλά κατάγματα και να δημιουργηθεί σοβαρό αιμάτωμα στον εγκέφαλο, με την κατάστασή του να χαρακτηριστεί ως κρίσιμη. Τελικά, έπειτα από τρεις ημέρες νοσηλείας αφήνει την τελευταία του πνοή σε ηλικία 85 ετών.

newsbeast.gr

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *