Δείτε τι έγινε σαν σήμερα 9 Ιουλίου

Δείτε τι έγινε σαν σήμερα 9 Ιουλίου

1821: Απαγχονίζεται στη πλατεία του Σεραγίου στη Λευκωσία ο αρχιεπίσκοπος Κύπρου, Κυπριανός. Θα ακολουθήσει την ίδια ημέρα ο αποκεφαλισμός των μητροπολιτών Πάφου Χρύσανθου, Κιτίου Μελετίου και Κυρηνείας Λαυρεντίου. Συνολικά εκτελούνται 470 επιφανείς Κύπριοι.

1832: Υπογράφεται ο Διακανονισμός της Κωνσταντινούπολης ή Συνθήκη του Καλεντέρ Κιόσκ, με την οποία ρυθμίζονται τα ελληνοτουρκικά σύνορα.

1850: Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ζάκαρι Τέιλορ, πεθαίνει μετά από κατανάλωση ωμών φρούτων και παγωμένου γάλατος. Τον διαδέχεται ο Μίλαρντ Φίλμορ.

1875: Αρχίζει η εξέγερση της Ερζεγοβίνης κατά της οθωμανικής κυριαρχίας. Θα διαρκέσει μέχρι το 1878 και θα έχει εκτεταμένες συνέπειες στα Βαλκάνια.

1877: Διεξάγεται για πρώτη φορά το φημισμένο τουρνουά τένις του Γουίμπλεντον. Ο μοναδικός αγώνας, που διεξάγεται αναδεικνύει νικητή τον Σπένσερ Γκορ, που αντιμετωπίζει τον Γουίλιαμ Μάρσαλ (6-1, 6-2, 6-4). Τα εισιτήρια του πρώτου αυτού αγώνα κοστίζουν 1 σελίνι, δηλαδή 5 σημερινές πέννες. Οι αγώνες των γυναικών ξεκινούν το 1884 με πρώτη νικήτρια την Μοντ Γουάτσον.

1893: Ο δόκτωρ Ντάνιελ Χέιλ Γουίλιαμς πραγματοποιεί την πρώτη εγχείρηση ανοιχτής καρδιάς χωρίς αναισθησία σε νοσοκομείο του Σικάγου.

1900: Η Αυστραλία γίνεται ομόσπονδο κράτος.

1910: Στην Αίγυπτο, σημαντική αρχαιολογική ανακάλυψη φέρνει στο φως πλάκα με το χρονικό της πτώσης της Ιερουσαλήμ.

1912: Έκρηξη σε ορυχείο της Μεγάλης Βρετανίας έχει ως αποτέλεσμα το θάνατο 80 ατόμων.

1918: Στο Τενεσί των ΗΠΑ 101 άτομα χάνουν τη ζωή τους σε σύγκρουση τρένων.

1919: Η Γερμανική Εθνοσυνέλευση επικυρώνει τη Συνθήκη Ειρήνης, που τερματίζει και επίσημα τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

1929: Η Βουλή των Ελλήνων αποφασίζει την παροχή ψήφου στις γυναίκες για τις δημοτικές εκλογές. Θα ψηφίσουν υπό προϋποθέσεις πέντε χρόνια αργότερα.

1955: Εννέα επιστήμονες διεθνούς κύρους υψώνουν τη φωνή τους κατά των κινδύνων ενός ατομικού πολέμου. Μεταξύ αυτών που υπογράφουν την έκκληση περιλαμβάνονται ο Μπέρτραντ Ράσελ και ο Άλμπερτ Αϊνστάιν, που είχε πεθάνει τον περασμένο Απρίλιο. Τρεις ημέρες αργότερα θα υπογραφεί παρόμοια έκκληση από μια σύνοδο προσωπικοτήτων που έχουν τιμηθεί με το βραβείο Νόμπελ (Μανιφέστο Ράσελ – Αϊνστάιν).

1956: Ισχυρός σεισμός μεγέθους 7,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ πλήττει τη Σαντορίνη, με αποτέλεσμα 53 άνθρωποι να βρουν τον θάνατο και περισσότεροι από 100 να τραυματισθούν. Από τον σεισμό προκαλείται τεράστιο παλιρροϊκό κύμα, που απλώνεται στα νησιά των Κυκλάδων, τη Ρόδο, την Κρήτη και τις ακτές της Νότιας Πελοποννήσου.https://www.youtube.com/embed/lDQkKdF39jo?autoplay=1

1958: Η ακτή Λιτούγια στην Αλάσκα χτυπιέται από το μεγαλύτερο τσουνάμι που έχει καταγραφεί ποτέ. Το ύψος των κυμάτων φτάνει τα 524 μέτρα.

1959: Αρχίζει στο Διαρκές Στρατοδικείο Αθηνών η δίκη του Μανώλη Γλέζου για «αδικήματα στρεφόμενα κατά της ασφαλείας του κράτους». Στις 22 Ιουλίου θα καταδικαστεί σε φυλάκιση πέντε ετών.

1961: Μετά από μακρές και σκληρές διαπραγματεύσεις, επιτυγχάνεται η υπογραφή σύνδεσης της Ελλάδας με την ΕΟΚ.

1965: Ο Γεώργιος Παπανδρέου απαντά με επιστολή στον βασιλιά Κωνσταντίνο. Παράλληλα, του επιδίδει το διάταγμα με την αντικατάσταση του Πέτρου Γαρουφαλιά και την ανάληψη του υπουργείου Εθνικής Αμύνης από τον ίδιο («Ιουλιανά» και «Αποστασία»).

1982: Ένα Boeing 727 της εταιρείας Pan Am συντρίβεται στη Λουϊζιάνα των ΗΠΑ, στοιχίζοντας τη ζωή σε 154 άτομα.

1999: Ο Νίκος Κακλαμανάκης κατακτά το αργυρό μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ιστιοσανίδων Open που διεξάγεται στο Βέλγιο.

2003: Στο Νοτιοανατολικό Μπαγκλαντές, 400 άνθρωποι βρίσκουν το θάνατο, όταν το πλοίο που τους μετέφερε βυθίζεται στα φουσκωμένα από τους μουσώνες νερά του ποταμού Μέγνα.

2004: Το Δικαστήριο της Χάγης καταδικάζει ως παράνομο το τείχος που έχει χτίσει το Ισραήλ εις βάρος των Παλαιστινίων.

2006: Στη Σιβηρία, ένα αεροσκάφος κατά την προσγείωση ξεφεύγει από τον διάδρομο και καταστρέφεται με αποτέλεσμα να σκοτωθούν οι 122 από τους 200 επιβάτες.

2006: Η εθνική ομάδα της Ιταλίας κατακτά για 4η φορά το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου, στο τουρνουά που διεξάγεται στη Γερμανία, καθώς επικρατεί της Γαλλίας με 5-3 στα πέναλτι, ενώ η κανονική διάρκεια και η παράταση λήγουν 1-1. Τα γκολ σημειώνουν για τους «τρικολόρ» ο Ζιντάν (7′ πεν.) και ο Ματεράτσι (19′). Οι δύο τους θα γίνουν οι πρωταγωνιστές στη φάση του 111ου λεπτού, όταν ο Γάλλος «μαέστρος» θα δώσει κουτουλιά στον Ιταλό στόπερ, σε μια από τις πιο δημοφιλείς σκηνές σε Μουντιάλ.https://www.youtube.com/embed/Nlsm0RlC8zI?autoplay=1

2011: Το Νότιο Σουδάν ανεξαρτητοποιείται επισήμως από το υπόλοιπο Σουδάν.

2017: Ο Ιρακινός στρατός καταλαμβάνει την Μοσούλη, εκδιώκοντας τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους μετά από οκτώ μήνες.

Newsbeast.gr

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *