Δείτε τι έγινε σαν σήμερα 13 Ιουλίου

Δείτε τι έγινε σαν σήμερα 13 Ιουλίου
ÅÊËÏÃÅÓ 1993 ÁÍÄÑ.ÐÁÐÁÍÄÑÅÏÕ-ÄÇÌÇÔÑÁ ËÉÁÍÇ

1863: Υπογράφεται η Συνθήκη του Λονδίνου, με την οποία επιλέγεται ως βασιλιάς της Ελλάδας ο Γεώργιος Α’ και ορίζεται ότι οι διάδοχοι του θα πρεσβεύουν το ορθόδοξο δόγμα, ενώ η ενηλικίωσή του, για να μην επαναληφθεί ο θεσμός της Αντιβασιλείας, ορίζεται αμέσως. Με την ίδια συνθήκη ορίζεται ότι τα γεωγραφικά σύνορα του Ελληνικού Βασιλείου θα εκτείνονται με την παραχώρηση – προσάρτηση της Επτανήσου, εφόσον θα συμφωνήσουν γι’ αυτό οι Μεγάλες Δυνάμεις και θα εκφραστεί σχετική ευχή από την Ιόνιο Βουλή.

1863: Στη Νέα Υόρκη, οι αντίπαλοι της υποχρεωτικής στράτευσης ξεκινούν τρεις ημέρες ταραχών που αργότερα θα θεωρηθούν ως οι χειρότερες στην ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής.

1865: Ο Άγγλος ορειβάτης, Έντουαρντ Γουίμπερ, γίνεται ο πρώτος άνθρωπος που φτάνει στην κορυφή Μάτερχορν, στις Άλπεις.

1878: Υπογράφεται η Συνθήκη του Βερολίνου, μέσω της οποίας η Σερβία, το Μαυροβούνιο και η Ρουμανία ανεξαρτητοποιούνται από την Οθωμανική Αυτοκρατορία.

1908: Γυναίκες αγωνίζονται για πρώτη φορά στους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες, στο Λονδίνο. Σε αυτούς συμμετέχουν 23 χώρες, 1.999 αθλητές και 36 αθλήτριες.

1913: Κατά τον Β’ Βαλκανικό Πόλεμο, ο Ελληνικός Στρατός καταλαμβάνει το Δεδέαγατς, ενώ οι Τούρκοι προελαύνουν μέχρι τα παλιά βουλγαρικά σύνορα.

1913: Κατά τον Β’ Βαλκανικό Πόλεμο, ο Ελληνικός Στρατός απελευθερώνει την Ξάνθη.

1920: Σε συμφωνία καταλήγουν οι συνεννοήσεις Ελλήνων και Τούρκων για την παράδοση της Αδριανούπολης στην Ελλάδα.

1922: Αρχίζει η μεγάλη τουρκική αντεπίθεση στο μέτωπο Αφιόν Καραχισάρ – Εσκί Σεχίρ, που θα καταλήξει στη Μικρασιατική Καταστροφή.

1930: Το πρώτο Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου στην ιστορία του θεσμού κάνει σέντρα στο Μοντεβιδέο της Ουρουγουάης, με τον αγώνα Γαλλία – Μεξικό 4-1. Ο Γάλλος Λισιέν Λοράν πετυχαίνει στο 19ο λεπτό της αναμέτρησης το πρώτο γκολ στην ιστορία του Μουντιάλ.https://www.youtube.com/embed/HZMGLyvLe9Y

1939: Ο Φρανκ Σινάτρα κάνει το ντεμπούτο του στη δισκογραφία.

1941: Κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, οι Μαυροβούνιοι ξεσπούν σε λαϊκή εξέγερση εναντίον των δυνάμεων του Άξονα.

1943: Το Σύνταγμα Βάλτου των ΕΟΕΑ – ΕΔΕΣ αρχίζει οκταήμερο αγώνα κατά της ιταλικής μεραρχίας Μπρενερού στο Μακρυνόρος, με αποτέλεσμα να της προκαλέσει σοβαρές απώλειες.

1943: Οι Σοβιετικοί κατατροπώνουν τους ναζί στη μεγάλη μάχη των τεθωρακισμένων, στο μέτωπο κοντά στο Κουρσκ.

1960: Ο Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι κερδίζει το χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος για την προεδρία των ΗΠΑ.

1962: Σε μία πρωτοφανή ενέργεια, ο Βρετανός πρωθυπουργός, Χάρολντ Μακμίλαν, απολύει επτά μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου.

1972: Ο μπασκετμπολίστας του Ηρακλή, Αριστείδης Μούμογλου, επιτυγχάνει 145 πόντους κατά τη διάρκεια του αγώνα της ομάδας του με τον ΒΑΟ και δημιουργεί ρεκόρ όλων των εποχών στην Α’ Κατηγορία του μπάσκετ. Ο αγώνας λήγει με σκορ 170-94, για να δημιουργηθεί ρεκόρ συνόλου πόντων (264).

1973: Ο σύμβουλος του Ρίτσαρντ Νίξον, Αλεξάντερ Μπάτερφιλντ, αποκαλύπτει στα μέλη της Γερουσίας ότι ο πρόεδρος έχει εγκαταστήσει στον Λευκό Οίκο σύστημα υποκλοπής.

1977: Στις 21:34, μπλακ άουτ βυθίζει στο σκοτάδι τη Νέα Υόρκη επί 25 ώρες.

1977: Η Σομαλία κηρύσσει τον πόλεμο στην Αιθιοπία.

1978: Η κομμουνιστική Αλβανία του Ενβέρ Χότζα διακόπτει τις διπλωματικές σχέσεις της με την Κίνα και βυθίζεται στην απομόνωση.

1985: Διεξάγεται ταυτόχρονα στη Φιλαδέλφεια και το Λονδίνο το κοντσέρτο με την επωνυμία «Live Aid», που ως σκοπό έχει να συγκεντρώσει την προσοχή του παγκόσμιου πληθυσμού, αλλά και χρήματα για τους λιμοκτονούντες κατοίκους της Αφρικής. Εμφανίζονται, μεταξύ άλλων, ο Μικ Τζάγκερ, η Τίνα Τάρνερ, η Μαντόνα, ο Μπομπ Nτίλαν και ο Πολ ΜακΚάρτνεϊ. «Ψυχή» της εκδήλωσης είναι ο τραγουδιστής των Boomtown Rats, Μπομπ Γκέλντοφ.

1988: Ο Ολυμπιακός αποκτά τον διάσημο Ούγγρο ποδοσφαιριστή, Λάγιος Ντέταρι. Ο δήμαρχος Πειραιά, Ανδρέας Ανδριανόπουλος, διοργανώνει φιέστα στην πλατεία Κοραή για την υποδοχή του.

1989: Ο πρώην πρωθυπουργός της Ελλάδας, Ανδρέας Παπανδρέου, παντρεύεται σε τρίτο γάμο την αεροσυνοδό της Ολυμπιακής Αεροπορίας, Δήμητρα Λιάνη, στον ναό της Ελευθερώτριας στην Πολιτεία, μετά από ένα θυελλώδες ειδύλλιο που αναστάτωσε την εγχώρια και τη διεθνή κοινή γνώμη.

1991: Στην Τουρκία, η Αστυνομία σκοτώνει 11 μέλη της παράνομης οργάνωσης «Ντεβ Σολ», κατά τις επιδρομές που έκανε σε διαμερίσματα της Κωνσταντινούπολης.

1993: Σεισμός 7,8 Ρίχτερ πλήττει την Ιαπωνία, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους πάνω από 100 άτομα.

1995: Στην Κίνα, 1.200 είναι οι νεκροί από τις πλημμύρες και 4,4 δισ. δολάρια οι ζημιές.

1996: Επισημοποιείται το διαζύγιο του πριγκιπικού βασιλικού ζεύγους του Ηνωμένου Βασιλείου, Κάρολου και Νταϊάνα.

1997: Στην Κούβα μεταφέρεται η σορός του Τσε Γκεβάρα, όπου και ετάφη.

1999: Ο Ολυμπιακός πραγματοποιεί την πιο ακριβή μεταγραφή (περίπου 5 δισ. δραχές) στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου, καθώς εντάσσει στο ρόστερ του τον Σλοβένο ποδοσφαιριστή, Ζλάτκο Ζαχοβιτς.

2011: Τρεις βομβιστικές επιθέσεις που σημειώνονται στη Βομβάη, αφήνουν πίσω τους 26 νεκρούς και 130 τραυματίες.

Newsbeast

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *