Δείτε τι έγινε σαν σήμερα 11 Ιουλίου

Δείτε τι έγινε σαν σήμερα 11 Ιουλίου
The damaged Mari power station _ the island's primary electricity generator _ damaged by the explosion's concussion wave near t the Evangelos Florakis naval base in Mari, Cyprus, on Monday July 11, 2011. A huge explosion tore through a Cypriot National Guard naval base causing widespread damage, the Defense Ministry said. At least 10 people were feared dead. A bush fire ignited gunpowder stored in containers that Cypriot authorities confiscated in 2009 from a ship sailing off its coast. The ship, the Cypriot-flagged Monchegorsk, had been suspected of heading from Iran to Syria, with gunpowder destined for Gaza. It was seized in February 2009. (AP Photo/Philippos Christou)

1767: Γεννιέται ο Τζον Κουίνσι Άνταμς, που θα γίνει o έκτος πρόεδρος των HΠA από το 1825 και ο μοναδικός έως το 2000 γιος προηγούμενου προέδρου: O πατέρας του, Τζον Άνταμς, ήταν o δεύτερος πρόεδρος το 1797.

1789: Ο Ζακ Νεκέρ απολύεται από υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, γεγονός που προκαλεί την άλωση της Βαστίλης.

1798: Επανασυστήνεται το Σώμα Πεζοναυτών των ΗΠΑ, το οποίο είχε διαλυθεί μετά την Αμερικανική Επανάσταση.

1811: Ο Ιταλός επιστήμονας Αμεντέο Αβογκάντρο, δημοσιεύει την μελέτη του για τη μοριακή περιεκτικότητα των αερίων.

1864: Οι συνομόσπονδες δυνάμεις προσπαθούν να εισβάλουν στην Ουάσινγκτον κατά τον Αμερικανικό Εμφύλιο Πόλεμο.

1895: Οι αδελφοί Λιμιέρ προβάλουν την πρώτη ταινία τους σε ομάδα επιστημόνων.

1897: Ο Σάλομον Άουγκουστ Αντρέε ξεκινά μαζί με τους συντρόφους του, Νιλς Στρίντμπεργκ και Κνουτ Φρένκελ, αποστολή με αερόστατο από το Σπίτσμπεργκεν στην Αρκτική. Το εγχείρημά τους αποτυγχάνει, οι τρεις συμμετέχοντες σκοτώνονται και τα σώματά τους θα βρεθούν μετά από 33 χρόνια.

1914: Ο Τζορτζ Χέρμαν Ρουθ τζούνιορ, η πιο γνωστός ως Μπέιμπ Ρουθ, κάνει το ντεμπούτο του στο MLB.

1919: Η Ολλανδική Βουλή θεσπίζει το εργατικό οκτάωρο και η Κυριακή γίνεται αργία.

1920: Στο δημοψήφισμα της Ανατολικής Πρωσίας, ο τοπικός πληθυσμός αποφασίζει να παραμείνει στη Δημοκρατία της Βαϊμάρης.

1921: H Μογγολία διακηρύσσει την ανεξαρτησία της ως Λαϊκή Δημοκρατία.

1921: Ο πρώην πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Γουίλιαμ Χάουαρντ Ταφτ, ορκίζεται ως υπουργός Δικαιοσύνης και γίνεται το μόνο πρόσωπο στην αμερικανική ιστορία που κατείχε ποτέ τα δύο αξιώματα.

1935: Πεθαίνει ο Άλφρεντ Ντρέιφους, Γαλλοεβραίος αξιωματικός Στρατού. H καταδίκη του εξαιτίας μιας αβάσιμης κατηγορίας προδοσίας το 1894 έγινε το επίκεντρο της αντιπαράθεσης που ταλαιπώρησε τη γαλλική κοινωνία για δεκαετίες.

1940: Εγκαθιδρύεται επίσημα το καθεστώς της Γαλλίας του Βισί και ο στρατάρχης Ανρί Φιλίπ Πετέν γίνεται πρωθυπουργός της χώρας.

1947: Πραγματοποιείται η ίδρυση της «Πρόνοιας Βορείων Επαρχιών της Ελλάδος», που θα εξελιχθεί σε Βασιλικό Ίδρυμα Πρόνοιας.

1953: Επιτυχής κρίνεται η κατάληξη της Βαλκανικής Διάσκεψης που γίνεται στην Αθήνα μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας, Γιουγκοσλαβίας και Τουρκίας, κατά την οποία επιβεβαιώνονται οι φιλειρηνικές προθέσεις των τριών χωρών.

1962: Ο Σοβιετικός κοσμοναύτης Αντριγιάν Νικολάεφ μένει τέσσερις ημέρες στο διάστημα, κατακτώντας το ρεκόρ παραμονής της εποχής.

1970: Το soundtrack της ταινίας Woodstock ανεβαίνει στο Νο1 του αμερικανικού πίνακα επιτυχιών.

1973: Στο Παρίσι, 122 άτομα σκοτώνονται κατά τη συντριβή αεροσκάφους των Βραζιλιάνικων Αερογραμμών, λίγο πριν την προσγείωσή του στο αεροδρόμιο του Ορλί.

1974: Κάνει πρεμιέρα στην ΕΡΤ η τηλεοπτική σειρά «Λούνα Παρκ». Θα αποδειχθεί αρκετά δημοφιλής και θα διαρκέσει έως τις 7 Μαΐου 1981. Το θρυλικό «Λούνα Παρκ» ήταν ταυτόχρονα σίριαλ, μουσικό σώου και τηλεπαιχνίδι.

1975: Κινέζοι αρχαιολόγοι ανακαλύπτουν ένα μεγάλο νεκροταφείο, μέσα στο οποίο βρίσκουν 6.000 πήλινα αγάλματα πολεμιστών που χρονολογούνται από το 221 π.Χ.

1978: Αυτοκίνητο με υγραέριο εκρήγνυται στην Ταραγόνα της Ισπανίας, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 216 τουρίστες.

1982: Η Ιταλία κατακτά για τρίτη φορά το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου, νικώντας στον τελικό της Μαδρίτης τη Δυτική Γερμανία με 3-1. Τα τέρματα των «ατζούρι» σημειώνουν οι Ρόσι (57′), Ταρντέλι (69′) και Αλτομπέλι (81′), ενώ στο 83′ θα μειώσει απλώς ο Μπράιτνερ.

1988: Μακελειό διαδραματίζεται στο ελληνικό κρουαζιερόπλοιο «City of Poros», στον Σαρωνικό Κόλπο. Τρεις ένοπλοι με αυτόματα ανοίγουν πυρ, με αποτέλεσμα τουλάχιστον 11 άτομα να σκοτωθούν, 98 να τραυματιστούν και η γέφυρα του πλοίου να υποστεί πλήρη καταστροφή. Η έρευνα θα δείξει ότι πίσω από την επίθεση βρίσκεται η οργάνωση Φατάχ-Επαναστατικό Συμβούλιο του Αμπού Νιντάλ.

1991: Στην Κίνα, πάνω από 1.000 είναι οι νεκροί από τις πλημμύρες.

1991: Στην Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας, 261 άτομα χάνουν τη ζωή τους όταν αεροσκάφος των Νιγηριανών Αερογραμμών συντρίβεται κατά την προσγείωσή του.

1995: Οι Σέρβοι της Βοσνίας καταλαμβάνουν τη μουσουλμανική πόλη της Σρεμπρένιτσα και σκοτώνουν 8.000 κατοίκους της.

1996: Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης εκδίδει διεθνές ένταλμα σύλληψης κατά του Ράντοβαν Κάρατζιτς και του Ράτκο Μλάντιτς για τα εγκλήματα πολέμου στη Βοσνία.

2003: Εντοπίζεται στη βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου της Γλασκώβης η άγνωστη ωδή του Ανδρέα Κάλβου «Ελπίς Πατρίδος», του πρώτου του ποιήματος που έγραψε στην ελληνική γλώσσα.

2004: Ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, παρευρίσκεται ως μάρτυρας στον γάμο της κόρης του Τούρκου ομολόγου του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εντείνοντας τις προσπάθειες για την προσέγγιση των σχέσεων των δυο χωρών.

2006: Μουσουλμάνοι του Κασμίρ ανατινάζουν επτά βαγόνια πρώτης θέσης ισάριθμων συρμών στη Βομβάη. Oι νεκροί ξεπερνούν τους 200 και οι τραυματίες τους 600.

2011: Σημειώνεται φονική έκρηξη κατασχεθέντων πυρομαχικών, αποθηκευμένων σε εμπορευματοκιβώτια στη ναυτική βάση «Αντιστράτηγος Ευάγγελος Φλωράκης» του Κυπριακού Ναυτικού, στο Μαρί. Θα χάσουν τη ζωή τους 12 άτομα, μεταξύ των οποίων τέσσερις αξιωματικοί του Ναυτικού -ανάμεσά τους και ο διοικητής πλοίαρχος Ανδρέας, Ιωαννίδης, τρεις κληρωτοί ναύτες και έξι πυροσβέστες της ΕΜΑΚ, ενώ θα καταστραφεί και μεγάλο μέρος του ηλεκτροπαραγωγικού σταθμού του Βασιλικού. Θεωρείται μία από τις μεγαλύτερες τραγωδίες της σύγχρονης ιστορίας της Κύπρου. Παραιτούνται ο υπουργός Άμυνας, Κώστας Παπακώστας, καθώς και ο διοικητής της Εθνικής Φρουράς, Πέτρος Τσαλικίδης.

Newsbeast

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *