5/10: Τα σημαντικότερα γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα!

5/10: Τα σημαντικότερα γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα!

869: Αρχίζει η Δ’ Σύνοδος της Κωνσταντινούπολης, η οποία θα αποφασίσει για την τύχη του Πατριάρχη Φώτιου.

1143: Ο βασιλιάς Αλφόνσος Ζ’ του Λεόν και της Καστίλης αναγνωρίζει την Πορτογαλία ως βασίλειο.

1550: Ιδρύεται η Κονσεπσιόν στη Χιλή.

1582: Μία ημέρα που ουδέποτε υπήρξε. Η 4η Οκτωβρίου 1582 ήταν η τελευταία ημέρα του Ιουλιανού Ημερολογίου. Η αμέσως επόμενη ημέρα και 1η του Γρηγοριανού Ημερολογίου είναι η 15η Οκτωβρίου. Οι ημέρες από τις 5 Οκτωβρίου έως και τις 14 Οκτωβρίου «δεν θα υπάρξουν ποτέ», καθώς απαλείφονται, προκειμένου οι ημερομηνίες να εναρμονιστούν με το νέο Γρηγοριανό Ημερολόγιο.

1793: Κατά τη διάρκεια της Γαλλικής Επανάστασης, καταργείται από θρησκεία ο χριστιανισμός στη Γαλλία.

1840: Ανευρίσκεται το θαυματουργό λείψανο του οσίου Ευδοκίμου του Βατοπεδινού εν Άθω, στη Μονή Βατοπεδίου του Αγίου Όρους.

1864: Καταστρέφεται ολοσχερώς σχεδόν η πόλη Καλκούτα της Ινδίας από κυκλώνα. Πεθαίνουν 60.000 άνθρωποι.

1886: Ιδρύεται η πόλη του Γιοχάνεσμπουργκ στη Νότια Αφρική, μετά από την ανακάλυψη χρυσού στην περιοχή.

1892: Η τελευταία παράνομη ενέργεια της συμμορίας των Ντάλτον. Στην προσπάθειά τους να ληστέψουν τράπεζα στο Κόφι Βιλ του Κάνσας γίνονται αντιληπτοί από τους πολίτες και στην ανταλλαγή πυροβολισμών που ακολουθεί σκοτώνονται οι τέσσερις, ενώ διασώζεται βαρύτατα τραυματισμένος ο Έμετ Ντάλτον, ο οποίος καταδικάζεται σε ισόβια.

1900: Στο Παρίσι, το Συνέδριο της Ειρήνης καταδικάζει τη βρετανική πολιτική στη Νότια Αφρική και διακηρύττει το δικαίωμα της Δημοκρατίας των Μπόερς για αυτοδιάθεση.

1910: Επανάσταση στην Πορτογαλία ανατρέπει τη μοναρχία και εγκαθιδρύει τη δημοκρατία.

1912: Η Ελλάδα κηρύσσει τον πόλεμο κατά των Οθωμανών. Ο Ελληνικός Στρατός διαβαίνει τα σύνορα και εισέρχεται στο έδαφος της Μακεδονίας.

1919: Ο Έντσο Φεράρι κάνει το ντεμπούτο του σε αγώνα αυτοκινήτων. Αργότερα θα ιδρύσει την αυτοκινητοβιομηχανία που φέρει το όνομά του.

1922: Σύμφωνα με απόφαση της Ελληνικής Επαναστατικής Επιτροπής, οι υπεύθυνοι της εθνικής τραγωδίας (Μικρασιατική Καταστροφή) θα τιμωρηθούν παραδειγματικά. Πρόεδρος της ανακριτικής επιτροπής ορίζεται ο στρατηγός Θεόδωρος Πάγκαλος.

1930: Ο Ελευθέριος Βενιζέλος κηρύσσει την έναρξη των Α’ Βαλκανικών Αγώνων Στίβου στο Παναθηναϊκό Στάδιο, παρουσία του Τούρκου πρωθυπουργού. Ο επικοντιστής του Παναθηναϊκού, Αργύρης Καραγιάννης, γίνεται ο πρώτος Έλληνας βαλκανιονίκης.

1947: Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Χάρι Τρούμαν, καλεί τους Αμερικανούς να μειώσουν την κατανάλωση κρέατος και πουλερικών, για να υπάρξει περισσότερο διαθέσιμο φαγητό για την Ευρώπη, που υποφέρει από πείνα.

1949: Συνέρχεται η 6η ολομέλεια του ΚΚΕ, στο Μπουρέλι της Αλβανίας, 38 ημέρες μετά τη λήξη του Εμφυλίου Πολέμου και αποφασίζει την επίσημη παύση του πυρός.

1949: Γίνεται η επίσημη έπαρση της σημαίας των Ηνωμένων Εθνών, στο νέο κτίριο του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη.

1949: Ακριβώς 38 μέρες μετά τη λήξη του Εμφυλίου Πολέμου, συνέρχεται η 6η ολομέλεια του ΚΚΕ στο Μπουρέλι της Αλβανίας και αποφασίζει την επίσημη παύση του πυρός. Στα νέα καθήκοντα του κόμματος περιλαμβάνονται η ίδρυση ενός νόμιμου πλατιού αριστερού δημοκρατικού κόμματος και η έκδοση μιας αριστερής νόμιμης αθηναϊκής εφημερίδας.

1951: Το Τάγμα του Ελληνικού Εκστρατευτικού Σώματος Κορέας, μετά από τριήμερη σφοδρή επίθεση, καταλαμβάνει το ύψωμα 313 (Σκοτς) κοντά στον ποταμό Ιμτζίν. Πρόκειται για την πλέον αιματηρή επιχείρησή του με 28 νεκρούς και 87 τραυματίες.

1959: Την τελευταία του πνοή αφήνει ο ποδοσφαιριστής του Εθνικού Πειραιά, Θοδωρής Ιωάννου, ο οποίος την προηγούμενη ημέρα είχε συγκρουστεί με τον τερματοφύλακα του Παναθηναϊκού, Μιχάλη Βουτσαρά, σε φιλικό παιγνίδι μεταξύ των δύο ομάδων.

1962: Οι Beatles κυκλοφορούν το πρώτο τους τραγούδι, το «Love Me Do».

1962: Βγαίνει στους κινηματογράφους η ταινία «Δόκτωρ Νο», η πρώτη της σειράς ταινιών Τζέιμς Μποντ.

1969: Παραδίδεται στην κυκλοφορία η νέα οδική αρτηρία Κορίνθου-Πατρών.

1984: Εκτοξεύεται από τη Φλόριντα το διαστημόπλοιο Τσάλεντζερ με επταμελές πλήρωμα. Είναι το μεγαλύτερο πλήρωμα στην ιστορία των διαστημικών ταξιδιών.

1999: Στο Λονδίνο, έπειτα από σύγκρουση δύο τραίνων υψηλής ταχύτητας στο σταθμό του Πάντινγκτον, βρίσκουν το θάνατο 31 ενώ τραυματίζονται 400 άτομα.

2000: Λαϊκή εξέγερση στο Βελιγράδι, με στόχο την ανατροπή του ηγέτη της Γιουγκοσλαβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς. Χιλιάδες πολίτες συγκεντρώνονται στο Βελιγράδι για να διαμαρτυρηθούν για την απάτη στις προεδρικές εκλογές. Οι διαδηλωτές απαιτούν την παραίτηση του Μιλόσεβιτς και εισβάλλουν στο κοινοβούλιο. Οι διαδηλώσεις θα αναγκάσουν το Μιλόσεβιτς να παραδεχθεί την ήττα του και να παραιτηθεί.

2009: Ο Γιώργος Παπανδρέου λαμβάνει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια.

2011: Την τελευταία του πνοή στην ηλικία των 56 ετών αφήνει ο συνιδρυτής, πρώην πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Apple, Στιβ Τζομπς, έπειτα από πολύχρονη μάχη με τον καρκίνο και άλλα προβλήματα υγείας που τον ταλαιπωρούσαν.

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *