Απαντάμε με αλληλεγγύη στο απάνθρωπο παγκόσμιο σύστημα υγείας

Απαντάμε με αλληλεγγύη στο απάνθρωπο παγκόσμιο σύστημα υγείας

Ξεκινώ με τα σημαντικά. Ένα παιδί 7 ετών, η Αναστασία, θέλει τη βοήθεια μας ώστε να πραγματοποιήσει την επέμβαση που θα λύσει το πρόβλημα της υγείας της. Είμαι σίγουρος πως όλοι μας θα προσφέρουμε ο, τι μπορούμε και θα μαζευτεί το ποσό των 700.000 ευρώ. Εύχομαι στην Αναστασία και σε όλα τα παιδιά που δίνουν ανάλογες μάχες να βγουν νικητές και οφείλουμε να είμαστε αρωγοί στην προσπάθεια τους αυτή.

Περνάω σε αυτό που χρόνια βλέπω αλλά  χθες συνειδητοποίησα εις βαθος και πραγματικά αηδίασα με το σημερινό “πολιτισμό” μας.

Υποτίθεται πως ζούμε στον ανεπτυγμένο δυτικό κόσμο, ο οποίος διακρίνεται για τον πολιτισμό και την προτεραιότητα που δίνεται στην ασφάλεια και την ΥΓΕΙΑ των πολιτών του. Πόσο ισχύει όμως αυτό;

Πόσες φορές έχει γίνει έκκληση στον κόσμο να μαζέψει λεφτά ώστε ένας άνθρωπος να κάνει μια επέμβαση για να δώσει μάχη για τη ζωή του; Τα τελευταία μόνο χρόνια, θυμάμαι πάρα πολλές περιπτώσεις στη χώρα μας. Ο απλός λαός καλείται να συνδράμει οικονομικά, ώστε να καλύψει το χρηματικό κόστος προς ελάφρυνση άλλων.

Πόσο λογικό το βρίσκετε αυτό;

Είναι γεγονός ότι το σύστημα υγείας κάθε χώρας και οι δυνατότητες του διαφέρουν κατά πολύ μεταξύ τους. Υπάρχει όμως μια διεθνής αμνηστία, ένας ΟΗΕ, ένας ΠΟΥ κ.ο.κ. Τι κάνουν αυτοί σε περιπτώσεις όπου υπάρχουν ασθενείς που χρήζουν άμεσης επέμβασης ή θεραπείας και δε διαθέτουν τα απαραίτητα χρήματα; Είναι λογικό επίσης κάποιες χώρες να μη διαθέτουν τη δυνατότητα να θεραπεύσουν σπάνιες περιπτώσεις ασθενειών. Εδώ δεν υπάρχει αρμόδιος φορέας ώστε οι ασθενείς να μεταβούν σε χώρα που διαθέτει την απαιτούμενη κατάρτιση και τον εξοπλισμό

Η υγεία και η πρόσβαση στη θεραπεία είναι ένα αναφαιρετο δικαίωμα του κάθε ανθρώπου. Ποιος λοιπόν μας ζητάει 700.000 ευρώ για να γίνει η επέμβαση (αυτό είναι το ποσό στη συγκεκριμένη περίπτωση);  Δεν έχει πληρωθεί από τους πολίτες κάθε χώρας καθώς και από επιδοτήσεις από διάφορους οργανισμούς η πρόοδος στη θεραπεία στον τομέα της υγείας; Δεν έχουμε όλοι δικαίωμα σε αυτή;

Η απάντηση είναι ξεκάθαρα αρνητική. Όχι, δεν έχουμε όλοι πρόσβαση στη θεραπεία για κάποια ασθένεια μας. Το γεγονός ότι πολλές φορές μιλάμε για παιδιά που νοσούν και δεν τους δίνεται καν η ευκαιρία να δώσουν την ήδη δύσκολη μάχη τους, είναι πραγματικά απάνθρωπο.

Τονίζω ξανά πως όλα αυτά γίνονται στον πολιτισμένο δυτικό κόσμο. Το τι γίνεται σε αναπτυσσόμενες χώρες της Αφρικής κτλ το ξέρουμε όλοι αλλά επιλέγουμε να κλείνουμε τα μάτια. Πεθαίνουν παιδιά κάθε λεπτό της ώρας από αρρώστιες που έχουν σταματήσει να υπάρχουν και έχει βρεθεί εμβόλιο εδώ και χρόνια. Οι παγκόσμιοι οργανισμοί λάμπουν ξανά δια της απουσίας τους. Ελάχιστοι ενδιαφέρονται και κυρίως εθελοντές ιατροί και νοσηλευτές, με χρήματα που δίνονται κατά κύριο λόγο από το μέσο πολίτη κάθε χώρας.

Πριν φτάσουμε να μιλήσουμε για άλλες έννοιες και βαθύτερα νοήματα, θα ήταν καλό να αναρωτηθούμε όλοι μας για ποιο λόγο δεν υπάρχει πανανθρώπινο δικαίωμα στην υγεία; Πως ανεχόμαστε να τίθεται σε κίνδυνο μια ζωή εξ’ αιτίας του χρήματος;

Ποιος βαφτίστηκε θεός για να κρίνει αν εσύ κι εγώ έχουμε πρόσβαση σε θεραπευτικά μέσα; Προφανώς, το χρήμα, ο παντοτινός θεός αποφασίζει για αυτό. Θα συνεχίσουμε να το ανεχόμαστε; Εμείς δίνουμε τα χρήματα που απαιτούνται κάθε φορά και πολύ καλά κάνουμε γιατί η ζωή κάθε ανθρώπου έχει ανεκτίμητη αξία. Αυτό θα πρέπει να γίνει αντιληπτό και από την άλλη πλευρά, γιατί είναι ξεκάθαρο πως μιλάμε για “άλλες πλευρές” πλέον.

Έφτασε η ώρα να γίνει η υγεία αναφαίρετο δικαίωμα όλων. Κι όταν λέμε όλων, εννοούμε όλες τις χώρες του κόσμου. Ας σταματήσουμε να κλείνουμε τα μάτια σε αυτό που γίνεται στην Αφρική και σε άλλες αναπτυσσόμενες χώρες. Τρόποι αντίδρασης μπορούν να υπάρξουν πολλοί. Το μεγάλο θέμα είναι να υπάρχει θέληση και όχι συμβιβασμός με το “εμείς καλά είμαστε”..

Κλείνω, με το θεμα που ανέφερα και στην αρχή. Μαζεύουμε άμεσα χρήματα για την Αναστασία. Η αλληλεγγύη θα παραμένει το μοναδικό όπλο μας μέχρι να διαλυθεί το ήδη σάπιο σύστημα. Αναμένουμε το επίσημο άνοιγμα του λογαριασμού για την κατάθεση χρημάτων, ο οποίος θα ανέβει στο μπλογκ μας.

Μέχρι τότε, μπορεί ο κάθε ενδιαφερόμενος να βάλει χρήματα στους κουμπαράδες που έχουν τοποθετηθεί σε  πολλά καταστήματα της πόλης. Στην αδικία απαντάμε με την αλληλεγγύη και η μικρή Αναστασία θα γίνει καλά με την αρωγή όλων μας.

https://www.tharrosnews.gr/2020/10/mikri-anastasia-se-liges-meres-to-anoigma-neou-trapezikou-logariasmou/

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *