Ο “πολιτικός” Σωτήρης Τσιόδρας και η παροιμιώδης αδράνεια της κυβέρνησης

Ο “πολιτικός” Σωτήρης Τσιόδρας και η παροιμιώδης αδράνεια της κυβέρνησης

Αρχές καλοκαιριού 2020: Ο πρωθυπουργός ανακοινώνει από τη Σαντορίνη ότι ανοίγει ο τουρισμός. Μόλις έχει αντιμετωπιστεί με σχετική επιτυχία το πρώτο κύμα του κορονοϊού και έχουμε φτάσει σε πολύ χαμηλό ημερήσιο αριθμό κρουσμάτων.

Ο Τσιόδρας μας αποχαιρετά, λέγοντας πως αν τον ξαναδούμε, θα σημαίνει πως η κατάσταση είναι πολύ άσχημη. Χθες λοιπόν τον ξαναείδαμε, ενώ είχε προηγηθεί κι ένα σύντομο “γκεστ” όταν άρχισαν να αυξάνονται τα κρούσματα.

Υπήρχε όμως μια τεράστια διαφορά στη χθεσινή του εμφάνιση. Σε κανένα σημείο της χθεσινής του ομιλίας δε μίλησε ως επιστήμονας, αλλά αντιθέτως, ο λόγος του ήταν καθαρά πολιτικός.

Ο Τσιόδρας δε μίλησε με στοιχεία και αριθμούς, αλλά για “συνείδηση” και “θέμα καρδιάς”. Είναι ακριβώς ο, τι αναφέρει συνεχώς και η κυβέρνηση με τον όρο ατομική ευθύνη.

Κάλεσε τους πολίτες να αποφεύγουν το συνωστισμό στα ΜΜΜ, λες και έχουν άλλη επιλογή για να μεταβούν στην εργασία τους. Μίλησε για ενδεχόμενο lockdown ως έσχατη λύση, καθώς θα προκαλέσει τεράστια οικονομική ζημιά.

Συγγνώμη κ.Τσιόδρα, αλλά δεν είναι ο ρόλος σας να μας προστατεύσετε από την οικονομική καταστροφή. Τα καθήκοντα σας περιορίζονται και εστιάζονται στην καλύτερη δυνατή προφύλαξη μας από τον κορονοϊό. Αν λοιπόν αυτή η προφύλαξη απαιτεί lockdown, αυτό οφείλετε να προτείνετε. Τα οικονομικά θέματα αφήστε τα να τα διαχειριστεί κάποιος από την κυβέρνηση, εκτός αν ανήκετε πλέον σε αυτή και δεν το γνωρίζουμε.

Χθες είχαμε ακόμη μια φαιδρή δήλωση από τον κ.Χαρδαλιά. Χρειάζεται απίστευτο θράσος για να βγει κάποιος δημόσια και να πει μπράβο στην εκκλησία που τηρεί όλα τα μέτρα προστασίας. Μια μέρα πριν είδαμε τι έγινε στη Θεσσαλονίκη και γενικά βλέπουμε κάθε Κυριακή ανθρώπους να μοιράζονται το ίδιο κουτάλι (λαβίδα αν θέλετε).

sofokleousin

Το να επικροτεί κάποιος τέτοιου είδους συμπεριφορές, ενώ ταυτόχρονα κατηγορεί τους νέους πως αυτοί ευθύνονται για τη διασπορά του ιού, είναι αν μη τι άλλο προκλητικό και υποκριτικό.

Τι (δεν) έκανε η κυβέρνηση;

Έχοντας χειριστεί αρκετά καλά το πρώτο κύμα κορονοϊού, η κυβέρνηση είχε να κάνει τρία πράγματα ενόψει του δεύτερου και ισχυρότερου κύματος που όλοι ήξεραν πως θα έρθει.

Πρώτον, να στελεχώσει με περισσότερο προσωπικό τα νοσοκομεία και να αυξήσει τις ΜΕΘ.

Δεύτερον, να αυξήσει τον αριθμό λεωφορείων, συρμών μέτρο και γενικά όλα τα ΜΜΜ, ειδικά στα μεγάλα αστικά κέντρα.

efsyn.gr

Τρίτον, να οργανώσει αποτελεσματικά τα μαθήματα εξ’ αποστάσεως για τα σχολεία. Κάθε παιδί θα μπορούσε να προμηθευτεί τον δικό του υπολογιστή καθώς και πρόσβαση στο ίντερνετ ώστε να μην ανοίξουν τα σχολεία και γίνει αυτό που βλέπουμε σήμερα, με τόσα κρούσματα μέσα στις σχολικές μονάδες.

Κάποιος θα μιλήσει για το κόστος, εγώ θα του μιλήσω για την επιχορήγηση των ΜΜΕ, για μεγάλους περιπάτους στην Αθήνα κτλ.

Πριν κλείσω, θα ήθελα να αναφερθώ και στο κομμάτι του τουρισμού και το άνοιγμα των συνόρων. Μια κυβέρνηση που με τόση θέρμη υπερασπίστηκε τα σύνορα στον Έβρο, υποδέχθηκε με ανοιχτές αγκάλες ορδές τουριστών χωρίς κανένα κριτήριο και μηδαμινό έλεγχο.

Στο αντεπιχείρημα “πως θα ζούσαν αυτοί που δουλεύουν στον τουρισμό”, υπάρχει η απάντηση “ενίσχυση του εσωτερικού τουρισμού”. Ούτε την Αμερική ανακαλύπτω, ούτε προτείνω κάτι τρελό. Το γιατί δεν εφαρμόστηκε το γνωρίζει μόνο η κυβέρνηση.

Είναι η ίδια κυβέρνηση που προσπαθεί να ρίξει την ευθύνη σ’ εμάς τώρα για να καλύψει τη δική της ανικανότητα και ανευθυνότητα. Το αν θα τους πιστέψεις εξαρτάται από εσένα. Έχουμε ακούσει τα πάντα για την ατομική μας ευθύνη και ούτε ψίθυρο για την ευθύνη των κυβερνώντων. Και μη χειρότερα.

Κεντρική φωτογραφία άρθρου: ant1news

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *