Δείτε τι συνέβη σαν σήμερα, 4/11

Δείτε τι συνέβη σαν σήμερα, 4/11

1821: Οι επαναστατημένοι Έλληνες νικούν τους Τούρκους στο Χαλάνδρι και το Μαρούσι. Στη συνέχεια καταλαμβάνουν την Αθήνα και αρχίζουν τη δεύτερη πολιορκία της Ακροπόλεως.

1847: Ο Σκωτσέζος γιατρός, Τζέιμς Γιανγκ Σίμπσον, ανακαλύπτει τις αναισθητικές ιδιότητες του χλωροφόρμιου.

1899: Εκδίδεται το έργο του Ζίγκμουντ Φρόιντ «Η ερμηνεία των ονείρων».

1918: Συνέρχεται το ιδρυτικό συνέδριο του ΣΕΚΕ (νυν ΚΚΕ) στα γραφεία του Συνδέσμου Μηχανικών Ατμοπλοίων, στον Πειραιά.

1944: Η Ελλάδα απελευθερώνεται από τους ναζί. Ολοκληρώνεται η εκκένωση στα ηπειρωτικά της χώρας, καθώς γερμανικές φρουρές παραμένουν μόνο στα νησιά Ρόδο, Κάλυμνο, Κω, Λέρο, Τήνο, Μήλο, και στο βορειοδυτικό τμήμα της Κρήτης μέχρι το Μάιο του 1945.

1949: Ο ΟΗΕ σταματά την αποστολή στρατιωτικού υλικού προς τη Βουλγαρία και την Αλβανία, επειδή τροφοδοτούν τους Έλληνες αντάρτες.

1956: Σοβιετικά στρατεύματα εισβάλλουν στην Ουγγαρία. Σε δύο ημέρες θα πετύχουν τον στόχο τους. Ο πρωθυπουργός Ίμρε Νάγκι αντικαθίσταται από τον Γιάνος Καντάρ. Εκατοντάδες άνθρωποι σκοτώνονται, περισσότεροι τραυματίζονται και σχεδόν 250.000 εγκαταλείπουν τη χώρα.

1961: Ορκίζεται η νέα κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Καραμανλή, αφού κέρδισε τις εκλογές, οι οποίες έμειναν στην ιστορία ως εκλογές «βίας και νοθείας». Ο αρχηγός της Ένωσης Κέντρου, Γεώργιος Παπανδρέου, επαναλαμβάνει ότι δεν την αναγνωρίζει ως νόμιμη κυβέρνηση.

1980: Καθιερώνεται η πενθήμερη εβδομάδα εργασίας στην Ελλάδα.

2008: Ο Μπαράκ Ομπάμα εκλέγεται 44ος πρόεδρος των ΗΠΑ και γίνεται ο πρώτος Αφροαμερικανός που αναλαμβάνει χρέη επικεφαλής της χώρας. Συγκεντρώνει το 52,92% των ψήφων και 365 εκλέκτορες, έναντι 45,67% και 173 εκλεκτόρων του Τζον ΜακΚέιν.

Newsbeast

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *