Πού-Ποιός-Πότε; Σκάκι…Το all time classic παιχνίδι!

Πού-Ποιός-Πότε; Σκάκι…Το all time classic παιχνίδι!

Το σκάκι είναι ένα από τα αγαπημένα μου παιχνίδια, παρόλο που τα τελευταία χρόνια το είχα παραμελήσει. Όμως με την καραντίνα “ξέθαψα” ένα σκάκι (έκδοση Dragonball, με πιόνια από τη σειρά) από την αποθήκη μου. Μου έφερε πολλές μνήμες και δίχως καθυστερήσεις, το στήσαμε με έναν φίλο και παίξαμε. Αποτελεί μια φοβερή μορφή πνευματικής άσκησης και διασκέδασης που περιλαμβάνει στρατηγικές, μεθοδικότητα, ανατροπές κλπ.

Όμως καθώς έπαιζα μου δημιουργήθηκε μια απορία, πότε ξεκίνησε, ποίος το έφτιαξε, έτσι έκανα μια έρευνα και παρακάτω θα μοιραστώ μαζί σας τι βρήκα…

Η ιστορία του σκακιού είναι κατι αμφιλεγόμενο και πάει πίσω πολλές δεκαετίες και ακόμη και αιώνες. Αλλά ποιος εφηύρε πραγματικά το παιχνίδι που όλοι αγαπάμε και έχει διαδοθεί ανά τον κόσμο; Οι ρίζες του δεν είναι ξεκάθαρες. Υπάρχει μια ποικιλία από θρύλους, ιστορίες και απλές εικασίες. Ωστόσο, οι περισσότεροι άνθρωποι θεωρούν ότι το σκάκι δεν εφευρέθηκε από ένα άτομο, επειδή θεωρούταν πολύ περίπλοκο με όλους τους κανόνες και τις έννοιες του για να συλληφθεί και  δημιουργηθεί από ένα μεμονωμένο μυαλό.

Ιστορία του σκακιού

– Ένας διάσημος θρύλος
Ένας αρχαίος θρύλος μιλά για έναν βασιλιά στην Ινδία, τον Σαχάραμ, και έναν σοφό άνθρωπο στο βασίλειό του. Ο σοφός ήθελε να πείσει τον βασιλιά για το πόσο σημαντικός ειναι ο κάθε κάτοικος του βασιλείου του. Έτσι, σκέφτηκε ένα παιχνίδι που να αντιπροσωπεύει το βασίλειο, το οποίο αποτελείται από τον ίδιο τον βασιλιά, τη βασίλισσα, τους πύργους, τους επίσκοπους, τους ιππότες και τα πιόνια, η ύπαρξη των οποίων ηταν εξίσου σημαντική.

Ο βασιλιάς απολάμβανε πολύ το συγκεκριμένο παιχνίδι και κατάλαβε ότι το παιχνίδι αποτελούσε μια προσομοίωση της πραγματικής ζωής και της κοινωνίας. Έτσι, διέταξε όλους στο βασίλειό του να παίξουν σκάκι! Ο Σαχράμ ενθουσιασμένος από το παιχνίδι προσέφερε στον άνδρα όλο το χρυσό και το ασήμι που επιθυμούσε, αλλά ο σοφός δεν δέχτηκε τελικά τον θησαυρό.

Μαζί με τον βασιλιά, πήγε σε μια σκακιέρα και του ζήτησε να βάλει έναν κόκκο σιταριού στο πρώτο τετράγωνο, δύο στο δεύτερο και να συνεχίσει έτσι έως ότου να γεμίσει τη σκακιέρα. Ο βασιλιάς αισθάνθηκε πολύ προσβεβλημένος, αλλά στη συνέχεια διέταξε τους υπηρέτες του να εκπληρώσουν την επιθυμία του άνδρα. Απελπισμένα, οι υπηρέτες δήλωσαν ότι δεν υπήρχε τόσο μεγάλη ποσότητα σιταριού. Ο βασιλιάς κατάλαβε ότι ο σοφός του είχε δώσει ένα δεύτερο μάθημα. Ακριβώς όπως τα πιόνια στο σκάκι, δεν πρέπει ποτέ να υποτιμάτε τα μικρά πράγματα στη ζωή. Αυτός είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς θρύλους για την ιστορία του σκακιού.

– Το βιβλίο του H.J.R. Murray
Μια μέρα, ένας άντρας που ονομάζεται H. J. R. Murray ήταν πρόθυμος να φτάσει στις ρίζες του παιχνιδιού γράφοντας ένα βιβλίο, “A History of Chess”, το 1913.

Στο βιβλίο του, ο Murray υποθέτει ότι η ιστορία του σκακιού ξεκίνησε στη Βόρεια Ινδία, ταξίδεψε στην Περσία και έπειτα εξαπλώθηκε σε ολόκληρη την ασιατική ήπειρο. Στον Ανατολικό Κόσμο, στην Ινδία και στην Περσία, το σκάκι κατέληξε να αποτελεί μέρος της εκπαίδευσης των ευγενών.

Λέξεις όπως “Shāh!” – Περσικά για τον βασιλιά ή “Shāh Māt!” – ο βασιλιάς είναι αβοήθητος, εισήχθησαν στο παιχνίδι. Αυτές οι λέξεις είναι παρόμοιες με τους όρους που χρησιμοποιούμε σήμερα, “check” και “checkmate”, “ρουά” και “ρουά ματ”. Οι κανόνες παρέμειναν αρκετά όμοιοι με τους κανόνες σκακιού που γνωρίζουμε σήμερα.

Ο Murray περιγράφει το αρχικό σχέδιο του ταμπλό του σκακιού, που ονομάζεται Shatranj. Στη συνέχεια παρουσιάζει τον ρόλο του μεσαιωνικού σκακιού στην Ευρώπη κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα, πώς ταξίδεψε από τη Μέση Ανατολή στη Ρωσία και μετά στη Δυτική Ευρώπη.

Τέλος, στο τρίτο μέρος του βιβλίου του για την ιστορία του σκακιού, ο συγγραφέας φτάνει στις αρχές του σύγχρονου σκακιού τον 19ο αιώνα όπως το γνωρίζουμε σήμερα.

– Κινέζικες ρίζες
Δεν υπάρχουν μόνο εκείνοι που πιστεύουν ότι το σκάκι προέρχεται από την Ινδία, αλλά μερικοί πιστεύουν ότι το σκάκι εφευρέθηκε στην Κίνα. Ο μύθος λέει ότι το σκάκι εφευρέθηκε γύρω στο 200 π.Χ. από έναν αξιοματικό, τον Hán Xin, ο οποίος εφηύρε το παιχνίδι για να προσομοιώσει μια συγκεκριμένη μάχη.

Λίγο μετά τη μάχη, μια πολύ σημαντική μάχη στην κινεζική ιστορία, το παιχνίδι “ξεχάστηκε” και στη συνέχεια εμφανίστηκε ξανά τον 7ο αιώνα μ.Χ. με αρκετούς νέους κανόνες. Το παιχνίδι έγινε δημοφιλές με το όνομα “XiangQi” που σημαίνει “παιχνίδι ελεφάντων”, χάνοντας την αναφορά του στην αρχαία μάχη. Το παιχνίδι ήταν πολύ διαφορετικό από το παιχνίδι σκακιού που γνωρίζουμε σήμερα.

Είχαν άλλα κομμάτια, έναν άλλο ταμπλό, ακόμη και άλλους κανόνες. Σύμφωνα με αυτήν την πεποίθηση, το σκάκι πήγε μετά από την Κίνα στην Ινδία και την Περσία, όπου αργά μετατράπηκε στο παιχνίδι σκακιού που γνωρίζουμε σήμερα με μια τετράγωνη σκακιέρα 8 × 8 και τα πιόνια που γνωρίζουμε.

Ιστορία σκακιού: Από τη ρομαντική εποχή στην ψηφιακή εποχή

Μέχρι το τέλος του 15ου αιώνα, το σκάκι άλλαξε πολλές φορές, επέζησε από τις κυρώσεις από τη χριστιανική εκκλησία, καθώς και πλήρεις απαγορεύσεις από καιρό σε καιρό. Μέχρι το 1880, το παιχνίδι εξελίχθηκε στη γνώριμη μορφη του σύγχρονου παιχνιδιού. Αυτή η περίοδος είναι γνωστή ως «η ρομαντική εποχή του σκακιού».

Το σκάκι απέκτησε σιγά σιγά τον ανταγωνιστικό του χαρακτήρα και τους συγκεκριμένους κανόνες του, αυξάνοντας τη δημοτικότητά. Ο στρατηγικός σχεδιασμός ή η μακρά μελέτη της θεωρίας ήταν αρκετά δευτερεύοντα θέματα. Στο προσκήνιο, υπήρχαν ζητήματα όπως γρήγορα τακτικά μοτίβα και η εξάρτηση από διαισθητικές κινήσεις.

Τα πρώτα τουρνουά σκακιού άρχισαν να γίνονται και ακόμη και το πρώτο επίσημο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα φιλοξενήθηκε το 1886 όπου ο Wilhelm Steinitz έγινε ο πρώτος επίσημος παγκόσμιος πρωταθλητής σκακιού. Μέχρι τα μέσα του 20ου αιώνα, υπήρχαν τάσεις για ρομαντικό παιχνίδι σκακιού, όταν οι παίκτες βασίζονταν σε τακτική και εξαιρετικά δυναμικό παιχνίδι. Ωστόσο, ο 20ος αιώνας έφερε επανάσταση στο σκάκι με την εφεύρεση βάσεων δεδομένων, σκακιστικών μηχανών και αρκετών μεθόδων για άνετες και αποτελεσματικές στρατηγικές προετοιμασίες.

Kasparov εναντίον του υπολογιστή “Deep Blue”

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *