14/11: Δείτε τι συνέβη σαν σήμερα.

14/11: Δείτε τι συνέβη σαν σήμερα.

1832: Κυκλοφορεί στους δρόμους της Νέας Υόρκης το πρώτο λεωφορείο με κινητήρια δύναμη άλογα.

1851: Ο Αμερικάνος συγγραφέας, Χέρμαν Μέλβιλ, εκδίδει στις ΗΠΑ το μυθιστόρημά του «Μόμπι Ντικ», ένα από τα αριστουργήματα της παγκόσμιας λογοτεχνίας.

1863: Με τη Συνθήκη του Λονδίνου, η Αγγλία παραχωρεί τα Επτάνησα στην Ελλάδα.

1896: Καταρρακτώδης βροχή προκαλεί έντονα πλημμυρικά φαινόμενα σε Αθήνα και Πειραιά με μεγάλες καταστροφές. Χάνουν τη ζωή τους 61 άνθρωποι, ενώ καταρρέουν 450 σπίτια.

1899: Η Αμερικανίδα ρεπόρτερ, Νέλι Μπλάι (πραγματικό όνομα Ελίζαμπεθ Τζέιν Κόκραν), ξεκινά την προσπάθειά της να ξεπεράσει τον ήρωα του Ιουλίου Βερν, Φιλέα Φογκ, και πραγματοποιεί τον γύρο του κόσμου σε 72 ημέρες, 6 ώρες και 11 λεπτά.

1909: Στην Ελλάδα, με σφοδρό κατηγορητήριο, ο «Στρατιωτικός Σύνδεσμος» ζητά από την κυβέρνηση την εκκαθάριση των δημόσιων υπηρεσιών και την απόλυση όλων των πρεσβευτών ως ανίκανων.

1910: Λαμβάνει χώρα η πρώτη απονήωση στην ιστορία της αεροπορίας. Ο πρωτοπόρος Αμερικανός αεροπόρος, Γιουτζίν Ιλάι, σηκώνει ένα αεροπλάνο από το κατάστρωμα του καταδρομικού «Μπέρμιγχαμ».

1912: Απελευθερώνονται οι Οινούσσες από τον τουρκικό ζυγό.

1918: Η Τσεχοσλοβακία ανακηρύσσεται δημοκρατία. Πρόεδρος εκλέγεται ο Τόμας Μάζαρικ.

1920: Οι Αρμένιοι εκκενώνουν την πρωτεύουσά τους, μετά την εισβολή των Τούρκων.

1922: Το BBC εκπέμπει το πρώτο ραδιοφωνικό του πρόγραμμα.

1926: Ιδρύεται η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία (ΕΠΟ).

1929: Η Μεγάλη Βρετανία απορρίπτει αίτημα των Κυπρίων για ένωση με την Ελλάδα.

1935: Οι Φιλιππίνες αποκτούν την αυτονομία τους από τις ΗΠΑ. Ο Φράνκλιν Ρούσβελτ τις ανακηρύσσει ελεύθερη κοινοπολιτεία. Ο Μανουέλ Λουίς Κουεζόν ορκίζεται πρώτος πρόεδρος.

1940: Ο Ιταλικός Στόλος συντρίβεται μέσα στο λιμάνι του Τάραντα. Φασιστική νηοπομπή υφίσταται πανωλεθρία στο στενό του Οτράντο.

1957: Η συνάντηση 108 ηγετικών στελεχών της Μαφίας σε βίλα στο Απαλάτσιν της Νέας Υόρκης καταλήγει σε φιάσκο, μετά την εισβολή της αστυνομίας και τη σύλληψη τουλάχιστον 60 μαφιόζων. Το περιστατικό, που θα μείνει στην ιστορία ως «The Apalachin Meeting», επιβεβαιώνει την ύπαρξη συνδικάτου του εγκλήματος με κεντρική καθοδήγηση στη Βόρειο Αμερική.

1960: Ιδρύεται ο ΟΠΕΚ (Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών).

1961: Ο Μάνος Κατράκης βραβεύεται με το πρώτο βραβείο των κριτικών του Αγίου Φραγκίσκου, για το ρόλο του Κρέοντα στην «Αντιγόνη».

1970: Δημοσιεύεται από τη Χούντα ο θεσμικός νόμος για την οργάνωση και τη δράση των ελληνικών κομμάτων.

1973: Αρχίζουν στο Πολυτεχνείο γενικές συνελεύσεις των φοιτητών. Στο προαύλιο εκατοντάδες φοιτητές φωνάζουν αντιδικτατορικά συνθήματα. Η Αστυνομία περικυκλώνει το κτίριο. Οι φοιτητές που μετείχαν στην παμφοιτητική συγκέντρωση στη Νομική μεταβαίνουν στο Πολυτεχνείο. Το βράδυ συγκροτείται η πρώτη Συντονιστική Επιτροπή και οργανώνεται η κατάληψη.

1989: Ο Μάνος Χατζιδάκις ιδρύει την «Ορχήστρα των Χρωμάτων», ένα επίλεκτο μουσικό σύνολο, το οποίο θα παρουσιάσει πρωτότυπα προγράμματα. Η πρώτη συναυλία θα δοθεί στις 23 Νοεμβρίου του 1989 στο θέατρο «Παλλάς». Το 1994 η Ορχήστρα θα επανιδρυθεί.

1993: Ο μεγάλος «κανονιέρης» του ελληνικού ποδοσφαίρου και πρώτος σκόρερ όλων των εποχών στην Ελλάδα, Θωμάς Μαύρος, λέει και επισήμως «αντίο» στα γήπεδα, στο φιλικό ΑΕΚ – Ελλάδα.

1993: Οι Πορτορικανοί αρνούνται με δημοψήφισμα να αποτελέσει η χώρα τους την 51η πολιτεία των ΗΠΑ.

2001: Ο αγώνας Αργεντινή-Ουρουγουάη για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2002 είναι ο τελευταίος για τον Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα, με το νούμερο 10 να αποσύρεται προς τιμήν του.

2002: Το Ιράκ αποδέχεται άνευ όρων το ψήφισμα του ΟΗΕ για την επιστροφή των επιθεωρητών στο έδαφός του, για τον έλεγχο του οπλοστασίου και τον αφοπλισμό του.

2006: To Κοινοβούλιο της Νότιας Αφρικής νομιμοποιεί του γάμους μεταξύ των ατόμων του ίδιου φύλου.

2008: Ινδικό διαστημικό όχημα προσεδαφίζεται στη Σελήνη, για πρώτη φορά από την έναρξη του διαστημικού προγράμματος της ασιατικής χώρας, 45 χρόνια νωρίτερα.

Πηγή:

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *