Από τις 7 Νοεμβρίου η χώρα μας βρίσκεται στο δεύτερο lockdown, μετά από αυτό του Μαρτίου – Απριλίου. Όλοι αναμέναμε τον ερχομό του δεύτερου κύματος του κορονοϊού. Σχεδόν όλοι για να είμαι ακριβής, καθώς η κυβέρνηση πιάστηκε εντελώς απροετοίμαστη, σε βαθμό κακουργήματος.
Η χώρα βρέθηκε να μετράει γύρω στα 2.000 κρούσματα καθημερινά και δυστυχώς, πολλούς θανάτους. Όπως είχαμε αποδόσει τα εύσημα στην κυβέρνηση για τη διαχείριση του Μαρτίου – Απριλίου, οφείλουμε αντίστοιχα και την απόδοση ευθυνών για τη σημερινή τραγική κατάσταση την οποία βιώνει η χώρα.
Εύλογα κάποιος θα μπορούσε να ρωτήσει “και τι φταίει η κυβέρνηση για την πανδημία;”. Προφανώς, δε φταίει για την πανδημία και μάλιστα πρόκειται για μια πολύ ιδιαίτερη και σπάνια κατάσταση. Το ανησυχητικό είναι ότι η κυβέρνηση που πήρε καλό βαθμό στην πρώτη “μάχη”, επαναπαύτηκε στη “νίκη” αυτη και μοιάζει να σταμάτησε τότε τη δράση της για την προστασία των πολιτών.
Τα λάθη με το άνοιγμα του τουρισμού χωρίς τεστ και τη μη ενίσχυση του ΕΣΥ, τα έχουμε αναφέρει ξανά. Ούτε ιατρικό προσωπικό προστέθηκε, ούτε καν εξειδίκευση στο ήδη υπάρχον είχαμε. Για παραπάνω ΜΕΘ ούτε λόγος να γίνεται, παρά το γεγονός ότι υπήρχαν αρκετές δωρεές για το σκοπό αυτό. Η αιτιολογία για την επικίνδυνη αυτή αδράνεια, ήταν πως δεν υπάρχει το κατάλληλο προσωπικό να τις χειριστεί. Πιστέψτε με, αν δεν το εκπαιδεύσετε, δε θα υπάρξει ποτέ.
Το χειρότερο όλων όμως είναι η στάση των μελών της κυβέρνησης απέναντι στα μέτρα που οι ίδιοι επέβαλαν και γενικότερα η συμπεριφορά τους στην εν λόγω πρωτόγνωρη κατάσταση.
Ο πρωθυπουργός πήγε στη Θεσσαλονίκη και αντί να επισκεφτεί τα νοσοκομεία, πήγε στον Τερκενλή για τσουρέκι, φροντίζοντας μάλιστα να απαθανατίσει τη στιγμή με διάφορα ΜΜΕ παρόντα. Στη Θεσσαλονίκη, το τονίζω, που έχει χτυπηθεί όσο καμία άλλη πόλη από τον κορονοϊό, ο πρωθυπουργός έδειξε τη σοβαρότητα με την οποία αντιμετωπίζει την κατάσταση.
Σε συνέχεια της στάσης του απέναντι στην πανδημία, στις 29 Νοεμβρίου έκανε τη σωματική του άσκηση αρκετά χιλιόμετρα μακριά από το σπίτι του, βγάζοντας φωτογραφία με πεντε άτομα, χωρίς κανείς να φοράει μάσκα. Την ίδια μέρα η χώρα μετρούσε σχεδόν 100 νεκρούς και η αστυνομία έκανε αυστηρούς ελέγχους σε όλη την Ελλάδα. Υποψιάζομαι όμως, πως κάποιοι είναι υπεράνω των νόμων που αφορούν τους κοινούς θνητούς.
Μην ξεχάσετε κ. Μητσοτάκη να μας μιλήσετε ξανά στο ερχόμενο διάγγελμα της Παρασκευής για την ατομική ευθύνη των πολιτών. Μέσα σε όλα αυτά, δεν μπήκε ποτέ σε καραντίνα, ενώ είχε συναντηθεί με τον αρχιεπίσκοπο, λίγες μέρες πριν αυτός βγει θετικός στον κορονοϊό.
Ο Άδωνις Γεωργιάδης πανηγύριζε στα κανάλια για το ότι η χώρα έχει λιγότερους νεκρούς από άλλες. Ο υπουργός επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, δήλωσε πως αν είχαμε περισσότερες ΜΕΘ, θα είχαμε περισσότερους θανάτους, κάνοντας επιστήμονες να σχίζουν τα πτυχία τους.
Τα 800 ευρώ επίδομα έγιναν τελικά 534 για τους εργαζόμενους, αλλά ας μην είμαστε αχάριστοι, η Aegean πήρε 120 εκατομμύρια ευρώ για να αντιμετωπίσει την κρίση της πανδημίας.
Αφού λεφτά υπάρχουν τελικά, ποιος είναι υπεύθυνος που αυτά δόθηκαν στην Aegean και τα ΜΜΕ, αντί να δοθούν στο ΕΣΥ και στους πολίτες της χώρας;
Υπάρχουν άνθρωποι που δεν έχουν ευρώ να ζήσουν λόγω του lockdown, αλλά οι πόλεις μας στολίζονται “υπέρκομψα” για τα επερχόμενα Χριστούγεννα. Η νέα προκήρυξη της κυβέρνησης αναφέρεται σε αστυνομικούς και όχι σε γιατρούς. Το κυβερνητικό σχέδιο είναι να θέσουμε σε αναστολή τη βία του κορονοϊού;
Τελευταίο αλλά σε καμία περίπτωση έσχατο, άφησα το φιάσκο με την τηλεκπαίδευση των μαθητών. Το σύστημα δε λειτουργούσε καν για πολλές μέρες ενώ ακόμη και σήμερα παρατηρούνται καθημερινά πολλά προβλήματα σύνδεσης των μαθητών.
Το πιο βασικό όμως είναι πως υπάρχουν μαθητές που δεν έχουν πρόσβαση σε αυτή εξ’ αιτίας οικονομικών θεμάτων. Αλήθεια, πότε έγινε υποχρεωτικό να έχει κάθε σπίτι σύνδεση στο ίντερνετ και κατάλληλη συσκευή για κάθε παιδί; Το δικαίωμα στη δωρεάν παιδεία είναι ένα από τα βασικότερα, αλλά ουδείς ενδιαφέρεται να το παρέχει στην Ελλάδα του 2020. Είδαμε συγκλονιστικές εικόνες με πολλά παιδιά να μαζεύονται σε χώρους με πρόσβαση στο διαδίκτυο, χρησιμοποιώντας δανεικές συσκευές και σίγουρα πολλά ακόμη δεν κατάφεραν καν να παρακολουθήσουν τα μαθήματα. Ποιος θα καλύψει το χαμένο έδαφος των παιδιών αυτών στην εκπαιδευτική πρόοδο;
Αντί όμως η υπουργός Παιδείας να λύσει τα προβλήματα αυτά, βγαίνει και δηλώνει ευθαρσώς πως η τηλεκπαίδευση λειτουργεί άψογα. Απορώ αν είναι να γελάει ή να κλαίει κανείς. Το σίγουρο είναι ότι καταλαβαίνεις πολλά για το ποιόν κάποιου ή κάποιων, από το πώς συμπεριφέρεται στα παιδιά και πόσο ενδιαφέρεται για αυτά. Αν μη τι άλλο, καταλάβαμε πολλά από την όλη αδιαφορία της κυβέρνησης.
Η χώρα πεθαίνει απ’όλες τις απόψεις. Καθημερινά πεθαίνουν περισσότερα άτομα απ’όσα “θα έφευγαν”, αν είχε υπάρξει ενίσχυση του ΕΣΥ από την κυβέρνηση. Ταυτόχρονα, η οικονομία της χώρας βουλιάζει και ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι βρίσκονται στα όρια της ανέχειας.
Το τέλος της πανδημίας θα βρει τη χώρα με λιγότερους πολίτες και αυτούς πολύ πιο αδύναμους οικονομικά. Το χειρότερο είναι πως κανείς από τη δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνησή μας δε δείχνει να νοιάζεται. Ο λαός είναι στα όρια του σε όλα τα επίπεδα. Σταματήστε να τον προκαλείτε με την ανικανότητα σας και τη συμπεριφορά σας και προσπαθήστε να σώσετε ό, τι σώζετε.