Δείτε τι έγινε σαν σήμερα, 4 Δεκεμβρίου

Δείτε τι έγινε σαν σήμερα, 4 Δεκεμβρίου

1791: Κυκλοφορεί το πρώτο φύλλο της βρετανικής εφημερίδας Observer. Πρόκειται για την πιο παλιά κυριακάτικη εφημερίδα στον κόσμο.

1877: Ο Τόμας Έντισον γίνεται ο πρώτος άνθρωπος που δοκιμάζει την ικανότητα της εφεύρεσής του, του φωνογράφου, να καταγράφει και να αναπαράγει την ανθρώπινη φωνή.

1913: Υπογράφεται στη Φλωρεντία από τις Μεγάλες Δυνάμεις το ομώνυμο πρωτόκολλο, με το οποίο καθορίζονται τα σύνορα του νεοδημιουργηθέντος αλβανικού κράτους. Στους όρους του περιλαμβάνεται και η απόδοση της Βορείου Ηπείρου (περιοχές Χειμάρρας, Αγίων Σαράντα, Δελβίνου, Τεπελενίου και Αργυροκάστρου) από την Ελλάδα. Οι Μεγάλες Δυνάμεις, οι οποίες μετέχουν στη συνδιάσκεψη (Αγγλία, Γαλλία, Ιταλία, Ρωσία, Γερμανία, Αυστροουγγαρία), θέτουν ως μοναδικό κριτήριο γι’ αυτή τους την απόφαση τη γλώσσα.

1945: Με ψήφους 65 υπέρ και 7 κατά, η Γερουσία των ΗΠΑ εγκρίνει τη συμμετοχή της χώρας στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών.

1950: Το Σμήνος Μεταφορικών Αεροσκαφών του Ελληνικού Εκστρατευτικού Σώματος Κορέας αναλαμβάνει από το αεροδρόμιο Χουνγκάτ της Κορέας τις πρώτες αποστολές μεταφοράς τραυματιών από το πεδίο μάχης. Για τη δράση του αυτή τιμήθηκε με Εύφημο Μνεία από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ. (Πόλεμος της Κορέας)

1952: Σύννεφο ομίχλης σκεπάζει το Λονδίνο. Σε συνδυασμό με τη μόλυνση του αέρα θα προκαλέσει τους επόμενους μήνες το θάνατο τουλάχιστον 12.000 ανθρώπων.

1971: Στην Ελβετία, το Καζίνο του Μοντρέ φλέγεται από ένα πυροτέχνημα που πέταξε κάποιος κατά τη διάρκεια συναυλίας του Φρανκ Ζάπα. Το περιστατικό εμπνέει τους Deep Purple, που γράφουν το πιο γνωστό κομμάτι τους «Smoke on the Water».

1991: Το Υπουργικό Συμβούλιο, υπό τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, ασχολείται με το Μακεδονικό και καταλήγει σε τρεις όρους για την αναγνώριση της γειτονικής χώρας: α) να αλλάξει η ονομασία «Μακεδονία», β) να αναγνωρίσει ότι δεν έχει εδαφικές βλέψεις κατά της Ελλάδας και γ) να αναγνωρίσει ότι στην Ελλάδα δε υπάρχει «μακεδονική μειονότητα».

1998: Ο Νίκος Μαχλάς σκοράρει δύο φορές με τη Φίτεσε και γίνεται ο πρώτος ξένος σκόρερ όλων των εποχών στο ολλανδικό πρωτάθλημα με 31 γκολ, σπάζοντας το 29χρονο ρεκόρ του Σουηδού, Όβε Κίντβαλ, της Φέγενορντ, την περίοδο 1968-69.

2002: Αποκωδικοποιείται σχεδόν ολόκληρο το γονιδίωμα του ποντικού, αποκαλύπτοντας ότι περισσότερα από το 80% των γονιδίων του είναι ίδια με τα ανθρώπινα, ενώ στο 99% είναι παρόμοια. Στην έρευνα έλαβαν μέρος και δύο Έλληνες επιστήμονες. Από τις γενετικές ομοιότητες ανάμεσα στον άνθρωπο και το ποντίκι αναμένεται να καταστεί κατανοητή η γενετική βάση ανθρώπινων ασθενειών.

Newsbeast

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *