Δείτε τι συνέβη σαν σήμερα, 10 Φεβρουαρίου

Δείτε τι συνέβη σαν σήμερα, 10 Φεβρουαρίου

1634: «Και όμως κινείται!», ψιθυρίζει ο Γαλιλαίος, ενώ λίγα λεπτά νωρίτερα γονατιστός μπροστά στους ιεροεξεταστές, γέρος και ανήμπορος απαρνιέται ως αιρετική και λαθεμένη την θεωρία του και δέχεται ότι η γη είναι ακίνητη και επίπεδη.

1763: Η Συνθήκη των Παρισίων δίνει τέλος στον πόλεμο και η Γαλλία παραχωρεί την επαρχία του Κεμπέκ στη Μεγάλη Βρετανία.

1828: Κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, ο Ιμπραήμ καταστρέφει την Τριπολιτσά.

1943: Προσπαθώντας να προκαλέσει την άρση της πολιορκίας του Λένινγκραντ, ο Κόκκινος Στρατός δεσμεύει γερμανικά στρατεύματα και Ισπανούς εθελοντές στη μάχη του Κράσνι Μπορ.

1947: Τα Δωδεκάνησα περιέρχονται στην Ελλάδα με τη Συνθήκη των Παρισίων.

1991: Τη βομβαρδισμένη Βαγδάτη, επισκέπτεται ο τότε δήμαρχος Αθηναίων Αντώνης Τρίτσης. Είναι ο πρώτος ξένος επίσημος που επισκέπτεται την πόλη, στην οποία έφτασε οδικώς αφού διέσχισε την μισοκατεστραμμένη εθνική οδό Αμμάν- Βαγδάτης. Στη συνάντησή του με τον δήμαρχο της πόλης του ανακοινώνει την πρωτοβουλία του για σύγκληση ενός φόρουμ δημάρχων των ιστορικών πόλεων Μέσης Ανατολής και ανατολικής Μεσογείου.

1992: Συγκαλείται το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνο Καραμανλή, για το Μακεδονικό. Ο υπουργός Εξωτερικών, Αντώνης Σαμαράς, εισηγείται να μη γίνει αποδεκτή από την Ελλάδα καμία ονομασία που θα περιέχει τον όρο Μακεδονία ή τα παράγωγά της. Το Συμβούλιο επικυρώνει την εισήγηση Σαμαρά.

1996: Γράφεται ιστορία στο σκάκι, όταν για πρώτη φορά ένας υπολογιστής της IBM ο «Deep Blue», κερδίζει τον παγκόσμιο πρωταθλητή Γκάρι Κασπάροφ.

2008: Ο Αλέξης Τσίπρας εκλέγεται νέος πρόεδρος του Συνασπισμού με το 70% των ψήφων του 5ου Συνεδρίου του κόμματος.

Newsbeast

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *