Η γιορτή των Χριστουγέννων κατά την οποία οι εκατομμύρια πιστοί της πιο διαδεδομένης θρησκείας γιορτάζουν τη γέννηση του θεανθρώπου τους είναι συνυφασμένη με οικογενειακά τραπέζια, ευχάριστο κλίμα και γενικά θετική ατμόσφαιρα. Στα τόσα χρόνια ιστορίας είναι λογικό όμως να υπήρξαν και γεγονότα που σημάδεψαν την ημέρα αυτή του χρόνου. Στο άρθρο εστιάζουμε σε τρία περιστατικά που έλαβαν χώρα στην προπολεμική Ελλάδα.
1898
Τα Χριστούγεννα του 1898 φορτώνονται με τη βαριά σκιά ενός τραγικού περιστατικού που έχει ως αποτέλεσμα το φόνο τριών ανθρώπων. Ανήμερα την εορτή της χριστιανοσύνης, μια πενταμελής παρέα δικηγόρων και επιχειρηματιών που συνοδεύει μια κυρία με ένα δεκάχρονο παιδί, φεύγουν τραγουδώντας το απόγευμα από παντοπωλείο της οδού Λιοσίων. Λίγα μέτρα παρακάτω την εύθυμη παρέα παρακολουθούν δύο νεαροί των οποίων η εφημερίδα προσφέρει μια εξαιρετική ενδυματολογική περιγραφή: «…δύο νέοι εικοσαετείς περίπου, φέροντες ενδυμασίαν ο μεν υφάσματος Ρετσίνα και ρεπούμπλικαν, ο δε μαύρα ρούχα με πατατούκαν και πίλον ημίψηλον. Αμφότεροι δηλαδή ήσαν εκ των τύπων εκείνων των αγροτών οι οποίοι αφήνουν τα μαλλιά εις βοστρύχους επί του μετώπου, φέρουν τον πίλον επικλινώς επί της κεφαλής, την πατατούκαν ερριμένην επί του ενός ώμου, ζωνάριν μακρύν και τεράστιαν κάμαν εις την μέσην».
Τρεις δολοφονημένοι δικηγόροι από “κουτσαβάκια” της εποχής τα Χριστούγεννα του 1898.
Τα “κουτσαβάκια” (ψευτοπαλικαράδες) όπως αναφέρονται στα ρεπορτάζ της εποχής αφού σπρώχνουν την παρέα και περνούν ανάμεσά της, μιλούν προσβλητικά στους άνδρες και στην κοπέλα. Οταν κάποιος από την παρέα προσπαθεί να απαντήσει στις προσβολές, δέχεται επίθεση με μαχαίρι με αποτέλεσμα το θάνατο τριών και το βαρύ τραυματισμό ενός τέταρτου. Το φρικτό έγκλημα συγκλονίζει την πρωτεύουσα και, παρά το εορταστικό κλίμα, αρκετός κόσμος σπεύδει στο νεκροταφείο για να δει τα θύματα, ενώ κάποιοι είναι μπροστά και στη νεκροψία… «Η νεκροψία εγένετο παρουσία πολλού κόσμου και ιδίως πολλών κυριών, αίτινες απαθώς εθεώντο του πετσοκόμματος των πτωμάτων».
1909 “Η μεγάλη φωτιά στα βασιλικά ανάκτορα”
Το βράδυ της 24ης Δεκεμβρίου 1909 αποτελεί σίγουρα ένα από τα πιο δύσκολα χριστουγεννιάτικα βράδια της πρωτεύουσας. Τότε, στις 21.30, ξεσπά μεγάλη πυρκαγιά στο σημερινό μέγαρο του Κοινοβουλίου, που τότε στέγαζε τα ανάκτορα. Η βασιλική οικογένεια απουσιάζει σύσσωμη γιορτάζοντας τα Χριστούγεννα στο Τατόι, αλλά επιστρέφει αμέσως για να δει τι συμβαίνει. Η φωτιά εξαπλώνεται γρήγορα σε όλο το κτίριο και σε αυτό συντελούν η ανεπαρκής εκπαίδευση, η έλλειψη βασικών μέσων του Πυροσβεστικού Σώματος, που μοιάζει λίγο για φωτιά τέτοιας έκτασης στο κέντρο της πόλης. Οι Αθηναίοι βγαίνουν στους δρόμους για να δουν το απίστευτο θέαμα και ακόμα και τα Χριστούγεννα περνούν σε δεύτερη μοίρα.
Για την κατάσβεσή της ζητείται η βοήθεια αγγλικών και ρωσικών πλοίων που είναι αγκυροβολημένα στο Φάληρο και σπεύδουν γρήγορα με εκατοντάδες ναύτες. Σαν να μη φτάνει η πυρκαγιά, παραλίγο να δημιουργηθεί και διπλωματικό επεισόδιο αφού μόλις φτάνει στο χώρο το αγγλικό άγημα, τοποθετεί εκεί τη βρετανική σημαία, συνοδεία μάλιστα αποσπάσματος ενόπλων πεζοναυτών. Όπως ήταν φυσικό το γεγονός ανάβει άλλες πολιτικές πυρκαγιές, οι οποίες σβήνουν όταν μετά από διαπραγματεύσεις με το παλάτι ο επικεφαλής Άγγλος ανθυποπλοίαρχος διατάζει την καθαίρεση της σημαίας.
Η φωτιά σαρώνει για δύο μέρες το εμβληματικό κτίριο της πρωτεύουσας που ποτέ δεν θα είναι ίδιο. Πλέον η βασιλική οικογένεια μεταφέρεται αρχικά στο Τατόι και εν συνεχεία στην οδό Ηρώδου Αττικού, ενώ το κτίριο αλλάζει πολλές χρήσεις μέχρι να μετατραπεί το 1935 σε Βουλή των Ελλήνων.
Όσο για τα αίτια της καταστροφικής πυρκαγιάς που δημιούργησε όλα αυτά, κανείς ποτέ δεν έμαθε την αλήθεια. Υπήρξαν οι κλασικές φήμες περί «ξένου δακτύλου», που αυτή τη φορά ήταν αγγλικός, αλλά πιθανότερα αίτια είναι κάποιο βραχυκύκλωμα στα παρωχημένα ηλεκτρικά του κτιρίου ή κάποιο καντήλι στο βασιλικό παρεκκλήσι.
1913: “X-Files” made in Greece
Αν υπήρξαν ελληνικά «X-Files», σίγουρα θα ασχολούνταν με το παράξενο περιστατικό που συνέβη τα Χριστούγεννα του 1913. Τότε, το φορτηγό ατμόπλοιο «Κύπρος» συναντά 30 μίλια δυτικά της Ρόδου να πλέει ακυβέρνητο το ελληνικό ιστιοφόρο «Παναγία Ακάθιστος». Όταν το πλήρωμα του ατμόπλοιου ανεβαίνει στο ιστιοφόρο, διαπιστώνει ότι απουσιάζει το πηδάλιο αλλά και το επταμελές πλήρωμά του. Κάποιοι μιλούν για πειρατεία, κάτι όμως που κρίνεται ως απίθανο, αφού και το φορτίο ήταν ευτελές, ενώ δεν βρέθηκε στο πλοίο κανένα ίχνος πάλης, κλοπής ή φθοράς. Ακόμα και η υπόθεση του πνιγμού του πληρώματος συγκεντρώνει ελάχιστες πιθανότητες, αφού το ιστιοφόρο είχε ακέραιες τις σωστικές του λέμβους με τις οποίες θα επιχειρούσε να διαφύγει το πλήρωμα σε περίπτωση θαλασσοταραχής. Οι έρευνες για την ανεύρεση του πληρώματος συνεχίζονται για αρκετές ημέρες αλλά αποβαίνουν άκαρπες, αυξάνοντας έτσι το μυστήριο για το τι συνέβη.