Ξέρω μια ομάδα που δε μοιάζει με τις άλλες

Ξέρω μια ομάδα που δε μοιάζει με τις άλλες

Αμβούργο μέσα της δεκαετίας του 80′ με την ομώνυμη ομάδα να διαπρέπει σε παγκόσμιο επίπεδο, έχοντας κατακτήσει το Κύπελλο Πρωταθλητριών του 83′. Στην πόλη αυτή παρατηρείται κάτι πρωτοφανές. Ομάδες ατόμων γυρίζουν την πλάτη τους στην ομάδα που υποστήριζαν από παιδί, το “Αμβούργο” και βρίσκουν καταφύγιο στη μικρή “Ζανκτ Πάουλι”. Η Ζανκτ Πάουλι εδρεύει κι αυτή στην πόλη του Αμβούργου και αγωνιζόταν στις μικρές κατηγορίες της Γερμανίας.

Το κοινό βρίσκει καταφύγιο εκεί καθώς αντιτίθεται στην είσοδο νεοναζί στην κερκίδα του Αμβούργου. Το οπαδικό κίνημα της Ζανκτ Πάουλι συνεχώς μεγαλώνει με τα άτομα που εντάσσονται να προέρχονται από τον αναρχοαυτόνομο χώρο της αριστεράς και να αντιτίθενται σε οτιδήποτε δεξιό και ρατσιστικό και δημιουργούν ένα δυναμικό πυρήνα. Το «Millerntor», το γραφικό γήπεδο της ομάδας, είναι μια από τις πλέον καυτές έδρες της Γερμανίας και οποιαδήποτε ομάδα το επισκέπτεται περνάει εφιαλτικά 90 λεπτά. Χτισμένο κοντά στην Reeperban, έναν δρόμο στον οποίο απαγορεύεται η είσοδος σε όσους είναι κάτω των 18 ετών.

Η Reeperban είναι γνωστή ως «το αμαρτωλό μίλι», αφού εκεί εδρεύουν οίκοι ανοχής, ντισκοτέκ, εκατοντάδες μπαρ, στριπτιτζάδικα, καταστήματα ερωτικών βοηθημάτων, ακόμη και μουσείο αφιερωμένο αποκλειστικά στο σεξ. Από το 2005 μάλιστα, η Reeperban έχει το προνόμιο να διαθέτει το θέατρο «Safari», το μοναδικό πια στη Γερμανία στο οποίο πραγματοποιείται ζωντανό σεξ επί σκηνής.

Δεν αποτελεί έκπληξη λοιπόν, το γεγονός ότι το φανατικό κοινό της St. Pauli προέρχεται από αυτά τα “αμαρτωλά”, για τον μέσο Γερμανό πολίτη, σοκάκια.

Οι οπαδοί της ομάδας είναι πανκ, αριστεροί, αναρχικοί και αριστεριστές, αντιναζιστές και αντιρατσιστές, αντιομοφοβικοί, αντισεξιστές. Είναι οι πρωτοστάτες σχεδόν κάθε πολιτική διαδήλωση στο Αμβούργο και όχι μόνο, αφού υπάρχουν περισσότερα από 100 αναγνωρισμένα κλαμπ φίλων της Ζανκτ Πάουλι σε όλο τον κόσμο.

Σε αυτή την ομάδα είσαι ευπρόσδεκτος αρκεί να μην είσαι δεξιός, ρατσιστής και να ακολουθείς τις 5 εντολές του συλλόγου όπως διαμορφώθηκαν στη γενική συνέλευση του 2009:

  • Η Ζανκτ Πάουλι αποδέχεται την κοινωνική ευθύνη της και προωθεί τα συμφέροντα των μελών, υπαλλήλων, φιλάθλων και εθελοντών, πέρα από το αθλητικό επίπεδο
  • Η Ζανκτ Πάουλι είναι ένας σύλλογος ριζωμένος σε μία γειτονιά της πόλης. Οφείλει την ταυτότητά του σε αυτό και φέρει κοινωνική και πολιτική ευθύνη προς τη γειτονιά και στους κατοίκους που διαμένουν σε αυτήν
  • Η Ζανκτ Πάουλι αξιώνει έναν τρόπο ζωής και συνιστά σύμβολο αθλητικής αυθεντικότητας. Αυτό επιτρέπει στον κόσμο να ταυτίζεται με τον σύλλογο, ανεξάρτητα από τις όποιες επιτυχίες σημειωθούν στον αγωνιστικό χώρο. Τα κύρια χαρακτηριστικά αυτής της ταύτισης πρέπει να καλλιεργηθούν και να προστατευθούν
  • Η ανοχή και ο σεβασμός στις αμοιβαίες αλληλεπιδράσεις είναι σημαντικοί πυλώνες της φιλοσοφίας της Ζανκτ Πάουλι

Επίσης απαγορεύτηκε βάσει κανονισμού οποιοδήποτε πανό ή σύνθημα δεξιών και εθνικιστικών καταβολών, αντιθέτως ενισχύθηκε η στήριξη της ισότητας των φύλων και υποστηρίχθηκαν οργανώσεις υπέρ των ομοφυλοφίλων, με συνέπεια ακόμα και σήμερα να υπάρχει υψωμένη η σημαία σύμβολο των γκέι στα γραφεία της ομάδας.

Ζανκτ Πάουλι και Κοινωνία

Το ‘Όχι ποδόσφαιρο για τους φασίστες’ είναι γραμμένο σε όλο το μήκος μιας κερκίδας, και τα ‘κανείς άνθρωπος δεν είναι παράνομος’ και ‘το ποδόσφαιρο δεν έχει φύλο’ είναι πανό που κατά καιρούς έχουν κάνει την εμφάνισή τους σε αγώνες, δείχνοντας με τον τρόπο αυτό πως οι οπαδοί της πιστεύουν σε μια κοινωνία ίσων δικαιωμάτων για όλους.

Προφανώς δε θα μπορούσαν να μην πάρουν θέση για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα από τους ακροδεξιούς φασίστες της Χρυσής Αυγής.

Πρόσφατο παράδειγμα της αντιπολεμικής τους δράσης ήταν η αποπομπή του τούρκου παίκτη τους ο οποίος πήρε θέση υπέρ του πολέμου στη Συρία. Κι ένα παλαιότερο γεγονός που αγνοούν πολλοί είναι πως η Ζανκτ Παουλι είχε πάει για προετοιμασία στη Χιλή και εκεί διαπιστωσαν στην ομάδα τα προβλήματα με το πόσιμο νερό που αντιμετωπιζαν οι κάτοικοι εκεί. Με το που γύρισαν στη Γερμανία οργάνωσαν δράση και συγκέντρωσαν χρήματα με τα οποία έγιναν σημαντικά έργα που αυξησαν την παροχή πόσιμου νερού.

Συνοψίζοντας, ο σύλλογος της Ζανκτ Πάουλι εκφράζει κάτι εντελώς διαφορετικό από τις υπολοιπες αθλητικές ομαδες. Και άπαντες είναι περήφανοι για αυτο. Το “resist to exist” είναι το μότο που αντιπροσωπεύει τον σύλλογο και τους οπαδούς του.

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *